Nejlepší kolagen – jak vybrat kvalitní kolagen s vysokou absorpcí

Kolagen se nejčastěji spojuje s kloubní výživou. Ovšem pomůže i s omlazením pleti a posílením vlasů a nehtů. Jak vybrat správný přípravek, který pomůže s bezbolestným pohybem nebo oddálením příznaků stárnutí? Poradíme, které stojí za to a na co si dát pozor.

Co je to kolagen

Kolagen je bílkovina, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Vytváří šlachy a chrupavky. Je klíčová pro kosti, kůži, zuby, nehty, vlasy, ale i pro cévy a střeva. Jelikož si ho tělo tvoří samo, v čem je tedy problém?

  • S přibývajícím věkem (od 30. roku) jeho produkce klesá. To se projevuje nejen stárnutím pleti, ale například i bolestí kloubů. Lidé v pokročilejším věku by proto měli rozhodně kolagen doplňovat.
  • Sportovci, lidi s vysokou fyzickou zátěží, ale i obézní lidé často příliš namáhají pohybový aparát. Kolagen se nestíhá obnovovat a dostavuje se bolest kloubů.
  • Tato látka je důležitá i pro děti v pubertě, které rychle rostou.

Tyto skupiny by měly dbát na dostatečný příjem a případnou pravidelnou suplementaci. Ovšem kolagen ve formě doplňku stravy zařaďte preventivně i v případě, že do těchto skupin nespadáte. Prevence je v oblasti zdraví nejdůležitější, a to jak co se týče pohybového aparátu, tak krásy a mladistvé pleti. Nedostatek kolagenu se totiž projeví i problémy s trávením, špatnou kvalitou vlasů, nehtů a celulitidou.

K čemu je kolagen a jaké jsou jeho typy

Kolagen má na 27 druhů, značí se římskými číslicemi. Pro nás jsou ale klíčové zejména první 3 typy.

Kolagen I. typu

V organismu je zastoupený z 90 %. Nachází se hlavně v pokožce, dále ve vazech, kostech a šlachách. Přípravky s kolagenem I. typu jsou určené zejména proti stárnutí pleti.

I. typ se nejčastěji získává z ryb, setkáte se hlavně s názvem mořský kolagen. Vyrábí se ale i z hovězího zdroje (kůže, kosti a svaly). Pro tělo je rybí kolagen nejlépe využitelný.

Kolagen II. typu

Kolagen typu II je nejčastěji spojovaný právě s kloubní výživou. Stará se o regeneraci chrupavek, kloubů a kostí. Bolest kloubů ukazuje na to, že se chrupavka nestíhá regenerovat a nechrání kosti před třením. Včasnou suplementací a pravidelnou péči předejdete nejen bolesti, ale i zánětům a zraněním.

Pozor – kolagen není zázračný prášek, který vám pomůže, když už máte skutečný problém. Ovšem je to spolehlivá prevence a také dobrý podpůrný terapeutický prostředek. O klouby byste měli začít pečovat co nejdřív, vyhnete se tak potížím v pokročilejším věku.

Zdrojem II. typu jsou hovězí, vepřové nebo kuřecí kosti a klouby. V menší míře ho obsahují i ryby.

Kolagen III. typu

Podobný I. typu, liší se ale uspořádáním vláken a také tím, že se vyskytuje jen v mladém organismu. Je důležitý zejména pro orgány jako jsou střeva, žaludek nebo oči, kterým poskytuje stavební materiál.

Zdrojem je bovinní (neboli kravský) a také vaječný kolagen.

Dejte si pozor na vstřebatelnost

Čistý kolagen není pro lidské tělo dobře využitelný. V zažívacím traktu se sice rozloží, ale tyto kusy jsou příliš velké na to, abychom je uměli naplno zužitkovat. Neupravený kolagen má totiž příliš velké molekulové řetězce.

Pokud se tedy domníváte, že vše vyřešíte tím, že začnete doplňovat čistý kolagen typu I nebo II, není to příliš dobré řešení. Sáhněte raději po přípravku, který prošel tou správnou úpravou.

Nejlépe vstřebatelný je kolagen v tzv. hydrolyzované formě. Hydrolyzovaný kolagen (jinak také kolagenní peptidy) se získává pomocí enzymatické hydrolýzy. V této formě je absorpce díky nižší molekulové hmotnosti nejvyšší.

Organismus si s těmito drobnými řetězci proteinů snadno poradí a maximálně je využije. Kolagenní peptidy vstoupí do buněk chrupavek i kostí a podpoří chrupavkové buňky k tvorbě nových kolagenních molekul.

Vstřebatelnost doplňků stravy s kolagenem navíc zlepšíte i vitamínem C, vitamínem E, vitamínem B (biotinem), zinkem.

TIP: Jaké vitamíny brát při dlouhodobém cvičení?

Jaká je doporučená denní dávka

To je velmi individuální. Záleží na stupni zátěže a schopnosti těla látku využít. Denní dávka kolagenových peptidů by se měla pohybovat v hodnotách 3000 mg až 10 000 mg. Vyjděte z toho, co doporučuje výrobce, nebo se poraďte s lékařem. Doporučené množství by se nemělo překračovat, příliš vysoké dávky zatěžují organismus.

Za jak dlouho jsou viditelné výsledky a jak dlouho užívat

Kolagen byste měli užívat minimálně tři měsíce v kuse. S výsledky je to opět hodně individuální. Záleží na tom, jaký je váš výchozí bod a v jakém stavu vaše pleť a klouby jsou. Většina zákazníků říká, že změny pozorují od 4. do 8. týdne od začátku užívání.

Nejlepší kolageny: Top 3

Garden of Life Collagen Creamer

Postará se o zdraví kloubů, pravidelnou obnovu chrupavek a zároveň i o vaši krásu – zlepší kvalitu pleti, dodá jí elasticitu a mladistvý vzhled. Navíc posílí i vaše nehty a vlasy. Ideální v případě, když vás trápí ztráta lesku a lámavost.

V produktu kromě kolagenu najdete také MCT olej, který vám dodá energii, zlepší trávení, zvýší absorpci živin z potravy a sníží cholesterol. Pro ještě lepší trávení Collagen Creamer obsahuje také probiotika.

Zdrojem kolagenu je chovný skot, a proto je přípravek vhodný pro všechny s alergií na ryby nebo mořské plody. Lze ho smíchat s kávou, čajem nebo použít jako přísadu do pečení. Má lahodnou chuť čokolády. Balení obsahuje 12 dávek. Odměrka je součástí balíčku.

NOW Collagen Peptides Powder

Neměl by chybět na poličce žádnému sportovci a fyzicky aktivnímu člověku.

Zároveň produkt vyživí a hydratujete kůži. Kolagen typu III má také blahodárný vliv na zdravé vnitřnosti a cévy, o důvod víc, proč tento komplexní přípravek pořídit.

Collagen Peptides Powder je k dostání za sympatickou cenu. V balení najdete 21 dávek, vydrží vám tedy téměř na měsíc. Zdrojem kolagenu je chovný skot. Dobrá volba pro každého, kdo nemůže nebo nechce konzumovat ryby a mořské plody.

Produkt má perfektní absorpci. Jedna dávka = 2 lžíce přípravku. Stačí rozmíchat ve vodě nebo v džusu a vypít. Pro ještě lepší účinek doporučujeme kombinovat také s vitamínem C a vitamínem B7.

Nordic Naturals – Marine Collagen

Vyživí a hydratuje kůži, posiluje vlasy a nehty.

Obsahuje hydrolyzované kolagenní peptidy, které mají nejlepší absorpci a jsou efektivnější než čistý kolagen. Podpořte přirozenou produkci kolagenu ve vašem těle a pečujte o sebe s tímto špičkovým produktem.

Zdrojem je arktická treska. Rybí kolagen platí za udržitelnější zdroj, který je šetrnější k přírodě. Produkt je navíc obohacený o vitamín C, který jednak stimuluje tvorbu a vstřebávání kolagenu, a za druhé je to silný antioxidant, který je klíčový pro imunitu a energii.

Konzumuje se ve formě nápoje. 2 lžičky smícháte ve vodě nebo džusu jednou denně a vypijete. Lze míchat i s teplými nápoji.

Porovnání kolagenů

KolagenGarden of Life Collagen CreamerNOW Collagen Peptides PowderNordic Naturals – Marine Collagen
Velikost balení v g342227150
Obsah kolagenu v jedné dávce v g10104,2
Množství kcal v jedné dávce1504020
PříchuťČokoládaBez příchutiJahoda

Kolagen Garden of life

Výrobce Garden of life vyrábí své produkty z potravin pěstovaných v ekologickém zemědělství. Tento způsob výroby byl oceněn Nobelovou cenou. Garden of life je držitelem certifikátů RAW, Organic BIO, Non GMO a Informed Choice.

Kolagen NOW Foods

Elwood Richard založil v 60. letech v Chicagu malý řetězec obchodů se zdravou stravou Health House. Později se jeho společnost rozrostla a dodnes vyrábí cenově dostupné a vysoce kvalitní přírodní produkty.

Kolagen Nordic Naturals

Norská značka Nordic Naturals byla založena v roce 1995, společnost tehdy chtěla vyvinout výrobní proces na výrobu čistých produktů z rybího oleje. Kromě rybího oleje v jejich nabídce naleznete i jiné vitamíny či rybí kolagen.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.