Nevíte co vařit k obědu? 10 oblíbených fit receptů na jednom místě

Snažíte se vymyslet, co vařit k obědu? Nějaký rychlý a jednoduchý recept? Ale potřebovali byste nějakou inspiraci a navíc k tomu zdravou a fit? Inspirujte se našimi tipy na skvělá a chutná jídla nejen k obědu, která budou chutnat všem.

1. Kuřecí prsa na kokosovém mléku s kari rýží

Co budete potřebovat (1 porce)

  • 1 menší kus červené cibule
  • 100 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce (cca 10 g) kari koření
  • 1 lžíce (cca 10 g) řepkového oleje
  • 100 g restovaných kuřecích (nebo krůtích) prsou
  • 60 g rýže Basmati (hmotnost za syrova)
  • špetka soli a pepře

Jak na to

Cibuli si nakrájejte nadrobno a nechte na pánvi na oleji zesklovatět. Červená cibule je jemnější, nebude v jídle tak výrazná. Následně přisypte na nudličky nakrájené maso. Směs poprašte kari kořením. Na prudkém ohni orestujte. K opraženému kuřeti s kari přilijte kokosové mléko a nechte provařit. Podávejte s uvařenou dušenou rýží.

2. Tagliatelle s cuketou, citronem a parmazánem

Co budete potřebovat (1 porce)

  • 1 cuketa
  • 200 g těstovin (ideálně čerstvých) – tagliatelle
  • 1 žloutek
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce olivového oleje – můžete zkusit i ochucené olivové oleje
  • chilli paprička zbavená semínek
  • sůl a pepř

Jak na to

Cuketu nastrouhejte na nudličky (středně silné) a dejte do cedníku. Osolte, promíchejte a nechte, ať pustí vodu. V hrnci si dejte vařit osolenou vodu a uvařte těstoviny. Ne pánvi rozpalte olej, přihoďte chilli a asi minutu opékejte. Poté přidejte cuketu a také cca 3 minuty restujte. V malé misce smíchejte žloutky, parmazán a nastrouhanou citronovou kůru. Vařené těstoviny přidejte do pánve k cuketě. Pánev odstavte z ohně, přidejte směs žloutků a sýru, a promíchejte. Vyzkoušejte i další recepty z cukety, která je skvělou a snadno zpracovatelnou surovinou po celý rok.

3. Vepřová panenka na houbách s celerovými hranolky a brambory

Co budete potřebovat (1 porce)

  • 1/4 kusu bulvového celeru (cca 250 g)
  • 60 g žampionů
  • 1 menší kus červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g vepřové panenky
  • 150 g brambor
  • 2 špetky soli a pepře

Jak na to

Brambory očistěte a uvařte doměkka. Oloupaný celer nakrájejte na tenké hranolky. Vyložené na plechu je pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě na 180°C (15 minut) pak se přidá panenka a dopeče se společně dalších 7 minut. Před tím, než panenku dáte do trouby, pomažte ji olivovým olejem, opepřete, osolte a na rozpálené pánvi ze všech stran opečte cca 1 – 2 minuty z každé strany. Následně vložte do trouby. Na pánvi po panence nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a následně přidejte nakrájené žampiony. Nechte na pánvi do změknutí. Panenku nakrájejte na plátky a hranolky osolte a můžete podávat.

TIP: Podívejte se na druhy žampionů v našem atlasu hub

4. Zapečená kuřecí prsa v zakysané smetaně se žampiony a zeleninou

Co budete potřebovat (3 porce)

  • 50 g polotvrdého sýru (goudy)
  • 1 kus cibule
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 2 ks zeleniny dle vlastního výběru (paprika, rajče, mrkev)
  • 500 g kuřecích prsou
  • 8 ks brambor
  • 150 g zakysané smetany
  • 160 g čerstvých žampionů
  • 2 lžíce řepkového oleje

Jak na to

Brambory očistěte a uvařte doměkka. Na kostky nakrájené ochucené kuřecí maso smícháte s nakrájenou cibulí a žampiony a nechte v lednici odležet. Následně směs vložte na pekáč, rozložte a přelijte zakysanou smetanou, zasypte sýrem. Pečte na 180°C asi 30 minut. 

5. Poké bowl s tuňákem

Co budete potřebovat (1 porce)

  • 40 g rýže (hmotnost za syrova)
  • 4 kusy ředkviček
  • 50 g tuňákového filetu
  • 1/2 kusu salátové okurky
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 kus mrkve
  • 15 g kešu ořechů
  • 1 menší kus smažené cibule

Jak na to

Rýži (ideálně na sushi) uvařte a nechte vychladnout. Nakrájejte si ředkvičky, okurku a nastrouhejte mrkev. Tuňáka nakrájejte na tenké plátky a vložte do misky s připravenou rýží. Dochuťte sojovou nebo teriyaki omáčkou. Skvěle se hodí koriandr, oříšky a smažená cibulka.

6. Noky s kuřecím masem a špenátem

Co budete potřebovat (4 porce)

  • balení (500 g) bramborových noků
  • 600 g kuřecího nebo krůtího masa
  • 2 kusy Mozzarelly
  • 400g mraženého špenátu
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 špetky soli a pepře

Jak na to

Špenát nechte rozmrazit, noky uvařte dle návodu. Maso nakrájejte na kousky, okořeňte a na oleji osmažte. Následně přidejte špenát a trochu vody a společně vařte cca 10 minut. Poté přidejte nastrouhanou mozzarelu a počkejte, až se celá rozpustí. Nakonec smíchejte s noky.

7. Salát s quinoou, fetou  a granátovým jablkem

Co budete potřebovat (1 porce)

  • 40 g quinoy (hmotnost za syrova)
  • 15 g mandlí
  • špetka balzamikového octa
  • lžíce olivového oleje
  • 100 g salátové okurky
  • 100 g Feta sýru
  • na ozdobení pár lístků mýty a 40 g granátového jablka
  • špetka soli a pepře

Jak na to

Do servírovací misky vložte uvařenou quinou, mandle, jablečný ocet a olivový olej a promíchejte. Posypte granátovým jablkem, přidejte nakrájenou okurku a rozdrobte sýr feta. Okořeňte dle chuti.

8. Karbanátky z hovězího masa s rozmarýnem a bramborami

Co budete potřebovat (1 porce)

  • 150 g hovězího mletého masa
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • špetka másla
  • 100 g salátové okurky
  • 100 g cherry rajčat
  • 2 kusy brambor vařené bez slupky
  • 30 ml polotučného mléka
  • 1 krajíc celozrnného toustového chleba
  • 1 lžička olivového oleje
  • špetka tymiánu, rozmarýnu a bazalky

Jak na to

Brambory nakrájejte na půlky, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Upečte v troubě. Maso vložte do mísy, přidejte vejce a bylinky. Z namočeného toustového chleba v mléce vymačkejte veškeré mléko a nakrájejte na malé kousky, přidejte k masu a prolisujte si česnek do masové směsi. Směs dokořeňte. Umačkejte karbanátky a nechte odpočinout 30 minut v lednici. Pak osmažte z obou stran na rozpáleném oleji. Podávejte s bramborem a nakrájenou zeleninou.

9. Červená čočka s lososem a zeleninovým salátem

Co budete potřebovat (1 porce)

  • 1 kus cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 kus mrkve
  • 120 g loupaných krájených rajčat (bez nálevu)
  • 150 g lososa
  • hrst rukoly a polníčku 
  • 100 g cherry rajčat
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 60 g červené čočky (hmotnost za syrova)
  • špetka soli a pepře

Jak na to

Na oleji opečte cibuli, přidejte česnek a najemno nakrájenou mrkev. Opečte. Následně přidejte nakrájená rajčata, červenou čočku (už uvařenou) a vše zalijte zeleninovým vývarem. Pod pokličkou vařte do změknutí mrkve. Dosolte dle chuti a průběžně podlévejte. Lososa osolte a vložte do trouby na plech a upečte. Podávejte se zeleninovým salátem. 

10. Celozrnné špagety s krémovou brokolicovou omáčkou a kuřecím masem

Co budete potřebovat (1 porce)

  • 70 g celozrnných špaget
  • 100 g kuřecích prsou
  • 150 g brokolice
  • 100 g smetany na vaření
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 15 g parmazánu
  • cca 5 ks kešu ořechů
  • špetka soli a pepře

Jak na to

Těstoviny i brokolici uvařte (brokolici ideálně na páře). Brokolici následně vložte do mixéru spolu s kešu, kořením a smetanou. Rozmixujte. Na pánvi si opečte kuřecí maso. Omáčku z mixéru ještě nechte projít varem a smíchejte s kuřecím a špagetami. Posypte parmazánem.


Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.