Snažíte se vymyslet, co vařit k obědu? Nějaký rychlý a jednoduchý recept? Ale potřebovali byste nějakou inspiraci a navíc k tomu zdravou a fit? Inspirujte se našimi tipy na skvělá a chutná jídla nejen k obědu, která budou chutnat všem.
1. Kuřecí prsa na kokosovém mléku s kari rýží
Co budete potřebovat (1 porce)
- 1 menší kus červené cibule
- 100 ml kokosového mléka
- 1 lžíce (cca 10 g) kari koření
- 1 lžíce (cca 10 g) řepkového oleje
- 100 g restovaných kuřecích (nebo krůtích) prsou
- 60 g rýže Basmati (hmotnost za syrova)
- špetka soli a pepře
Jak na to
Cibuli si nakrájejte nadrobno a nechte na pánvi na oleji zesklovatět. Červená cibule je jemnější, nebude v jídle tak výrazná. Následně přisypte na nudličky nakrájené maso. Směs poprašte kari kořením. Na prudkém ohni orestujte. K opraženému kuřeti s kari přilijte kokosové mléko a nechte provařit. Podávejte s uvařenou dušenou rýží.
2. Tagliatelle s cuketou, citronem a parmazánem
Co budete potřebovat (1 porce)
- 1 cuketa
- 200 g těstovin (ideálně čerstvých) – tagliatelle
- 1 žloutek
- 100 g strouhaného parmazánu
- strouhaná kůra z 1 citronu
- 1 lžíce olivového oleje – můžete zkusit i ochucené olivové oleje
- chilli paprička zbavená semínek
- sůl a pepř
Jak na to
Cuketu nastrouhejte na nudličky (středně silné) a dejte do cedníku. Osolte, promíchejte a nechte, ať pustí vodu. V hrnci si dejte vařit osolenou vodu a uvařte těstoviny. Ne pánvi rozpalte olej, přihoďte chilli a asi minutu opékejte. Poté přidejte cuketu a také cca 3 minuty restujte. V malé misce smíchejte žloutky, parmazán a nastrouhanou citronovou kůru. Vařené těstoviny přidejte do pánve k cuketě. Pánev odstavte z ohně, přidejte směs žloutků a sýru, a promíchejte. Vyzkoušejte i další recepty z cukety, která je skvělou a snadno zpracovatelnou surovinou po celý rok.
3. Vepřová panenka na houbách s celerovými hranolky a brambory
Co budete potřebovat (1 porce)
- 1/4 kusu bulvového celeru (cca 250 g)
- 60 g žampionů
- 1 menší kus červené cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g vepřové panenky
- 150 g brambor
- 2 špetky soli a pepře
Jak na to
Brambory očistěte a uvařte doměkka. Oloupaný celer nakrájejte na tenké hranolky. Vyložené na plechu je pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě na 180°C (15 minut) pak se přidá panenka a dopeče se společně dalších 7 minut. Před tím, než panenku dáte do trouby, pomažte ji olivovým olejem, opepřete, osolte a na rozpálené pánvi ze všech stran opečte cca 1 – 2 minuty z každé strany. Následně vložte do trouby. Na pánvi po panence nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a následně přidejte nakrájené žampiony. Nechte na pánvi do změknutí. Panenku nakrájejte na plátky a hranolky osolte a můžete podávat.
TIP: Podívejte se na druhy žampionů v našem atlasu hub
4. Zapečená kuřecí prsa v zakysané smetaně se žampiony a zeleninou
Co budete potřebovat (3 porce)
- 50 g polotvrdého sýru (goudy)
- 1 kus cibule
- 1 lžička grilovacího koření
- 2 ks zeleniny dle vlastního výběru (paprika, rajče, mrkev)
- 500 g kuřecích prsou
- 8 ks brambor
- 150 g zakysané smetany
- 160 g čerstvých žampionů
- 2 lžíce řepkového oleje
Jak na to
Brambory očistěte a uvařte doměkka. Na kostky nakrájené ochucené kuřecí maso smícháte s nakrájenou cibulí a žampiony a nechte v lednici odležet. Následně směs vložte na pekáč, rozložte a přelijte zakysanou smetanou, zasypte sýrem. Pečte na 180°C asi 30 minut.
5. Poké bowl s tuňákem
Co budete potřebovat (1 porce)
- 40 g rýže (hmotnost za syrova)
- 4 kusy ředkviček
- 50 g tuňákového filetu
- 1/2 kusu salátové okurky
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 kus mrkve
- 15 g kešu ořechů
- 1 menší kus smažené cibule
Jak na to
Rýži (ideálně na sushi) uvařte a nechte vychladnout. Nakrájejte si ředkvičky, okurku a nastrouhejte mrkev. Tuňáka nakrájejte na tenké plátky a vložte do misky s připravenou rýží. Dochuťte sojovou nebo teriyaki omáčkou. Skvěle se hodí koriandr, oříšky a smažená cibulka.
6. Noky s kuřecím masem a špenátem
Co budete potřebovat (4 porce)
- balení (500 g) bramborových noků
- 600 g kuřecího nebo krůtího masa
- 2 kusy Mozzarelly
- 400g mraženého špenátu
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 2 špetky soli a pepře
Jak na to
Špenát nechte rozmrazit, noky uvařte dle návodu. Maso nakrájejte na kousky, okořeňte a na oleji osmažte. Následně přidejte špenát a trochu vody a společně vařte cca 10 minut. Poté přidejte nastrouhanou mozzarelu a počkejte, až se celá rozpustí. Nakonec smíchejte s noky.
7. Salát s quinoou, fetou a granátovým jablkem
Co budete potřebovat (1 porce)
- 40 g quinoy (hmotnost za syrova)
- 15 g mandlí
- špetka balzamikového octa
- lžíce olivového oleje
- 100 g salátové okurky
- 100 g Feta sýru
- na ozdobení pár lístků mýty a 40 g granátového jablka
- špetka soli a pepře
Jak na to
Do servírovací misky vložte uvařenou quinou, mandle, jablečný ocet a olivový olej a promíchejte. Posypte granátovým jablkem, přidejte nakrájenou okurku a rozdrobte sýr feta. Okořeňte dle chuti.
8. Karbanátky z hovězího masa s rozmarýnem a bramborami
Co budete potřebovat (1 porce)
- 150 g hovězího mletého masa
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- špetka másla
- 100 g salátové okurky
- 100 g cherry rajčat
- 2 kusy brambor vařené bez slupky
- 30 ml polotučného mléka
- 1 krajíc celozrnného toustového chleba
- 1 lžička olivového oleje
- špetka tymiánu, rozmarýnu a bazalky
Jak na to
Brambory nakrájejte na půlky, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Upečte v troubě. Maso vložte do mísy, přidejte vejce a bylinky. Z namočeného toustového chleba v mléce vymačkejte veškeré mléko a nakrájejte na malé kousky, přidejte k masu a prolisujte si česnek do masové směsi. Směs dokořeňte. Umačkejte karbanátky a nechte odpočinout 30 minut v lednici. Pak osmažte z obou stran na rozpáleném oleji. Podávejte s bramborem a nakrájenou zeleninou.
9. Červená čočka s lososem a zeleninovým salátem
Co budete potřebovat (1 porce)
- 1 kus cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 kus mrkve
- 120 g loupaných krájených rajčat (bez nálevu)
- 150 g lososa
- hrst rukoly a polníčku
- 100 g cherry rajčat
- 1 lžička balzamikového octa
- 200 ml zeleninového vývaru
- 60 g červené čočky (hmotnost za syrova)
- špetka soli a pepře
Jak na to
Na oleji opečte cibuli, přidejte česnek a najemno nakrájenou mrkev. Opečte. Následně přidejte nakrájená rajčata, červenou čočku (už uvařenou) a vše zalijte zeleninovým vývarem. Pod pokličkou vařte do změknutí mrkve. Dosolte dle chuti a průběžně podlévejte. Lososa osolte a vložte do trouby na plech a upečte. Podávejte se zeleninovým salátem.
10. Celozrnné špagety s krémovou brokolicovou omáčkou a kuřecím masem
Co budete potřebovat (1 porce)
- 70 g celozrnných špaget
- 100 g kuřecích prsou
- 150 g brokolice
- 100 g smetany na vaření
- 1 lžička řepkového oleje
- 15 g parmazánu
- cca 5 ks kešu ořechů
- špetka soli a pepře
Jak na to
Těstoviny i brokolici uvařte (brokolici ideálně na páře). Brokolici následně vložte do mixéru spolu s kešu, kořením a smetanou. Rozmixujte. Na pánvi si opečte kuřecí maso. Omáčku z mixéru ještě nechte projít varem a smíchejte s kuřecím a špagetami. Posypte parmazánem.
- Kompletní průvodce nízkosacharidovými svačinami
- Jak na poctivý hovězí vývar?
- Keto chléb: 3 jednoduché recepty
- Recept: proteinové palačinky
- Recept: vepřová panenka se šťouchaným bramborem
- Lowcarb ořechová roláda
- Recept na zdravý banana bread
- 5 tipů na zdravé velikonoční recepty
- Recepty ze zdravého celeru