Recept: vepřová panenka se šťouchaným bramborem

O vepřovém mase se říká, že je nezdravé. Popravdě – nezdravé maso neexistuje, jen není vždy vhodná úprava nebo kombinace s dalšími pokrmy dne pro konkrétního člověka.

Vepřová panenka je na tom ale jinak – obsahuje spoustu bílkovin, relativně málo tuku a když se vám povede, je šťavnatá. Pojďme se podívat na jednoduchý “recept”.

Suroviny pro dva

V málokterém obchodě si můžete koupit jen část panenky – obvykle se prodává celá. My budeme zpracovávat 500 gramový kousek (spíše menší panenka). Z tohoto kousku se někde zvládne najíst 15 lidí, v běžných rodinách je to pro 3-4 lidi. Recept bude ale pro dva, ať to stojí za to!

  • 1 kus panenky (560 gramů)
  • brambory (600 gramů)
  • balkánský sýr (100 gramů)
  • himalájská sůl, pepř a petrželka

Postup

Příprava je jednoduchá. Brambory uvaříte (cca 12 minut), na malé kostičky nakrájíte balkánský sýr a šťoucháním smísíte dohromady.

Vepřovou panenku je ideální ugrilovat, je možné využít i pánev. Je důležité maso nevysušit! V případě, že máte kontaktní gril, udělejte cca 2 centimetry silné špalíčky (cca 10-12 kousků z panenky). Některé grily mají funkci, kdy sami poznají míru propečení (např. Tefal Optigrill+ XL). Míru propečení musíte vychytat na základě vašich možností (myšleno typu grilu). 

Abyste panenku nevysušili, neměla by být teplota moc vysoká, ale ani nízká – zde by maso leželo moc dlouho. Obvykle trvá ugrilování na kontaktním grilu cca 4-5 minut.

Panenku osolte a opepřete až po ugrilování. Použijte kvalitní sůl – třeba himalájskou nebo keltskou. Na ozdobu můžete přidat petrželku, pažitku nebo kousek másla.

Nutriční hodnoty (stejně velké porce 50:50): 765 kcal, 69 g bílkovin, 59 g sacharidů, 25 g tuku, 4,5 g vlákniny, 4,5 g cukru, 2,6 g soli.

PS: Sůl není špatná – více si můžete poslechnout v podcastu Za hranicí fitness #65 na téma Sůl.


Přečtěte si také

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook