O vepřovém mase se říká, že je nezdravé. Popravdě – nezdravé maso neexistuje, jen není vždy vhodná úprava nebo kombinace s dalšími pokrmy dne pro konkrétního člověka.
Vepřová panenka je na tom ale jinak – obsahuje spoustu bílkovin, relativně málo tuku a když se vám povede, je šťavnatá. Pojďme se podívat na jednoduchý “recept”.
Suroviny pro dva
V málokterém obchodě si můžete koupit jen část panenky – obvykle se prodává celá. My budeme zpracovávat 500 gramový kousek (spíše menší panenka). Z tohoto kousku se někde zvládne najíst 15 lidí, v běžných rodinách je to pro 3-4 lidi. Recept bude ale pro dva, ať to stojí za to!
- 1 kus panenky (560 gramů)
- brambory (600 gramů)
- balkánský sýr (100 gramů)
- himalájská sůl, pepř a petrželka
Postup
Příprava je jednoduchá. Brambory uvaříte (cca 12 minut), na malé kostičky nakrájíte balkánský sýr a šťoucháním smísíte dohromady.
Vepřovou panenku je ideální ugrilovat, je možné využít i pánev. Je důležité maso nevysušit! V případě, že máte kontaktní gril, udělejte cca 2 centimetry silné špalíčky (cca 10-12 kousků z panenky). Některé grily mají funkci, kdy sami poznají míru propečení (např. Tefal Optigrill+ XL). Míru propečení musíte vychytat na základě vašich možností (myšleno typu grilu).
Abyste panenku nevysušili, neměla by být teplota moc vysoká, ale ani nízká – zde by maso leželo moc dlouho. Obvykle trvá ugrilování na kontaktním grilu cca 4-5 minut.
Panenku osolte a opepřete až po ugrilování. Použijte kvalitní sůl – třeba himalájskou nebo keltskou. Na ozdobu můžete přidat petrželku, pažitku nebo kousek másla.
Nutriční hodnoty (stejně velké porce 50:50): 765 kcal, 69 g bílkovin, 59 g sacharidů, 25 g tuku, 4,5 g vlákniny, 4,5 g cukru, 2,6 g soli.
PS: Sůl není špatná – více si můžete poslechnout v podcastu Za hranicí fitness #65 na téma Sůl.