Jak na sous-vide + tip na vepřovou panenku

Taky ze všech stran slýcháte ódy na sous-vide, ale ještě jste nenašli odvahu to vyzkoušet? Nebo vás už nebaví dlouhé hodiny stát u plotny a vařit? Kdo dává přednost přirozené chuti pokrmů a tomu, aby i po tepelné úpravě byly pořád šťavnaté, ten by měl zapomenout na svoje obavy, zahodit stud a sous-vide vyzkoušet.

Když se řekne sous-vide

Sous-vide pochází z Francie a jde o speciální kuchařskou metodu, během které se potraviny zavakuované ve vzduchotěsném obalu připravují ve vodní lázni s konstantní nízkou teplotou. Celý proces většinou trvá několik hodin, výsledkem je šťavnaté jídlo, na kterém si zaručeně pochutnáte. 

Konzumovat ho můžete hned, nebo si takto skoro hotové pokrmy uložíte do chladu, kde pár dní bez problémů vydrží. Vy si pak, když třeba přijdete pozdě večer z práce, můžete připravit něco dobrého.

Víte, že se používá nejen na přípravu masa a ryb, ale i ovoce a zeleniny? Teplota, při které se potraviny připravují, se liší dle druhu potraviny, pohybuje se od 55 °C, čas může dosáhnout až neuvěřitelných 72 hodin.

Náš tip: Jelikož suroviny musíte nejprve zavakuovat do speciálního plastového sáčku, neobejdete se bez vakuovačky, kterou vysajete vzduch a potraviny tak zůstanou déle čerstvé. 

Proč vyzkoušet sous-vide?

  • Potraviny si uchovají své aroma, vzhled i důležité vitamíny a živiny.
  • Chutě se během vaření ve vakuu rovnoměrně rozprostřou po celém pokrmu.
  • Sous-vide metoda se hodí jak pro přípravu pokrmů k okamžité konzumaci, tak k předpřípravě před grilováním nebo pečením. Stejně tak oceníte předpřipravené pokrmy třeba ve chvíli, kdy přijde neohlášená návštěva a vy nemáte nic připraveného. Stačí pár minut a na stůl položíte pohoštění, o kterém se nikomu ani nesnilo.
  • Díky rovnoměrnému propečení dojde jen k minimálnímu váhovému úbytku surovin.

Jak na sous-vide?

Pomalé vaření a dlouhá doba pošírování mas, ryb a dalších ingrediencí je zárukou přirozené chuti a šťavnatosti pokrmů.

Jde vlastně o vodní lázeň s cirkulací, která pomáhá udržet stálou teplotu. Tuhle metodu si oblíbili i profesionální kuchaři a dobře vědí proč.

Suroviny je třeba nejprve pěkně vložit do speciálního obalu a vakuovačkou vysát vzduch a zavakuovat. Do sáčku můžete dát maso, zeleninu, bylinky, plátek másla či citronu, záleží jen na vás a vašich chutích. Sáček následně vložíte do vodní lázně, nastavíte dobu přípravy a pak už jen čekáte na signál, že je hotovo. Mezitím se můžete věnovat jiným činnostem.

Víte, že když maso vyndáte za sáčku, je vlastně uvařené? Kdo chce mít opečenou kůrčičku, ten ho klidně může ještě rychle osmahnout ze všech stran na pánvi.

Připravujeme sous-vide vepřovou panenku

Abyste se vůbec do přípravy pokrmů metodou sous-vide mohli pustit, budete potřebovat sous-vide hrnec nebo ponorný vařič, vhodnou fólii a vakuovačku. Abyste dosáhli perfektního výsledku, je třeba taky znát přesnou teplotu a dobu vaření pokrmu.

  • Připravte si vepřovou panenku a oblíbené koření.
  • Vakuovací hrnec naplňte vodou, nastavte požadovanou teplotu a nechte vodu ohřívat. Panenka se připravuje 1,5 – 6 hodin na 57 a víc stupňů.
  • Kdo nepoužívá předem připravené sáčky na vakuování, ten si z role vakuovací folie ustřihne nebo uřízne požadované množství a na jedné straně uzavře.
  • Do sáčku vložte nakořeněnou panenku, přidat můžete i plátek másla, citron, snítku rozmarýnu… Záleží čistě na vašich preferencích.
  • Máte v sáčku vše?  Vysajte z něj vakuovačkou vzduch a panenku vakuově zabalte.
  • Máte předehřátou vodu? Pak do ní sáček s panenkou vložte.
  • Teď už vám nezbývá jen čekat, až se ozve signál, že máte uvařeno.
  • Kdo chce, může panenku dát ještě na rozpálenou pánev s jednou lžící oleje a z každé strany maximálně minutu opékat.
  • Panenku servírujte třeba se salátkem připraveným z natrhaného listového salátku, nakrájených cherry rajčátek, okurky a papriky.

TIP: Vepřová panenka se šťouchaným bramborem

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook