Těhotenské nevolnosti a jak je zmírnit?

Když se řekne těhotenství, asi každý si hned mimo všechny ty hezké a pozitivní věci okolo vybaví také těhotenské nevolnosti. Ty jsou bohužel s tímto stavem úzce spjaty a znepříjemňují nastávajícím maminkám běžné fungování nejen ráno, ale někdy i během celého dne. Ne každá těhotná žena se však s nevolnostmi potýká. Zatímco některá je skoro nezaregistruje, jiná nemůže první dvě hodiny po probuzení vyjít z domu. Proč tomu tak je a jak se s pocity na zvracení každodenně vyrovnat?

Proč mají těhotné ženy ranní nevolnosti?

Ranní nevolnosti postihují až tři čtvrtiny všech těhotných žen. U některých žen se téměř neprojeví a budoucí maminka si tak naplno užívá těhotenství, nicméně u zbylých tří čtvrtin je tomu bohužel naopak. I přes název „ranní“ se mohou objevovat prakticky po celý den a jejich vznik se připisuje hned celé řadě fyziologických změn v tomto období.

1. Humánní choriový gonadotropin

S tímto slovním spojením, tedy spíše s jeho zkratkou hCG, se žena setká už při ověření těhotenství těhotenským testem. Právě ten funguje na detekci tohoto hormonu v moči, kterou se vylučuje z těla ven. Vzhledem k tomu, že přes noc obvykle žena toaletu nenavštíví, hromadí se hCG v těle několik hodin v kuse a ráno je jeho hladina velmi vysoká. To má za následek pocity na zvracení, závrať a další prvotní příznaky, kterými na sebe těhotenství upozorňuje.

2. Vysoká citlivost

Těhotné ženě se již v prvopočátku rapidně zlepší čich a chuť. Jedná se pravděpodobně o jakousi biologickou ochranu, která funguje jako ochrana matky i plodu před otravou a podobně. Některé vůně, pachy a chutě však mohou vyvolávat až dávivý reflex a nastávající matka je doslova „nemůže ani cítit“.

3. Reakce na stres

Kromě hCG se v těle ženy s počátkem těhotenství zvyšuje hladina řady dalších hormonů. Některé mohou nepřímo za zvýšení hladiny stresu. Stresující může být také samotný fakt, že je žena těhotná, a obává se své budoucí role.

Kromě toho je zde velké množství dalších faktorů, které rozhodují o tom, zda bude žena ranními nevolnostmi trpět a v jaké míře. Ke zhoršení tohoto stavu může vést vícečetné těhotenství, genetické predispozice, migrény a chronické bolesti hlavy či závratě. Jedna „babská povídačka“, kterou však údajně potvrdila také nějaká nezávislá studie, říká, že pokud čekáte holčičku, je riziko silných nevolností větší. O tom, že vám v těhotenství bude bývat zle, může napovědět také předchozí negativní zkušenost s hormonální antikoncepcí. Pokud ve vás vysoká hladina estrogenu z pilulek vyvolávala pocity na zvracení, čeká vás to nejspíš i v tomto stavu.

Prevence těhotenských nevolností

Asi si kladete otázku, zda je tedy možné nepříjemným pocitům po ránu nějakým způsobem předcházet. To samozřejmě lze, a pokud se jim nevyhnete úplně, alespoň nevolnost díky včasné prevenci zmírníte. Jaké kroky tedy podniknout?

  • Zvyšte příjem vitaminu B6 (vhodným potravinovým doplňkem).
  • Pokud užíváte železo ve formě tablet předepsané lékařem, poraďte se o přerušení jeho užívání alespoň po dobu prvního trimestru. Tyto přípravky mohou vyvolávat ve spojení s těhotenstvím silné zvracení.
  • Vyhýbejte se výrazným pachům a chutím, které vám vadí.
  • Nečistěte si zuby nalačno. Nezapomínejte však na pravidelnou a precizní hygienu. Zuby jsou během těhotenství ke vzniku zubního kazu náchylnější. Zejména pokud se příliš často dostávají do kontaktu s žaludečními šťávami.
  • Zvyšte příjem tekutin a dostatečně se hydratujte. Na kávu a černý čaj raději v prvním trimestru zapomeňte.
  • Vyzkoušejte BRATT dietu, která spočívá v konzumaci nevýrazných potravin. Nezapomeňte však na fakt, že čekáte dítě, které potřebuje živiny. I přesto, že se nejedná o dietu ve smyslu redukce váhy, buďte opatrná na správnou skladbu jídelníčku.
  • Jezte ihned po probuzení! U postele mějte nachystané nějaké sušenky, krekry nebo třeba piškoty.

Co pomáhá při ranních nevolnostech?

Bylinky

S bylinkami všeho druhu by se mělo zejména v těhotenství zacházet velice opatrně. Mnoho z nich totiž může vyvolat potrat nebo jiné komplikace. K zmírnění těhotenských nevolností můžeme použít heřmánkový květ nebo mátový list. Z těchto částí rostlin si připravíme čaj, který ještě teplý hned zrána vypijeme. Pokud máte pocit, že nevolnost pramení ze stresu, připravte si dvakrát denně čaj z meduňky.

Aromaterapie

Investovat do lampičky pro uvolňování esenciálních olejů je v těhotenství dobrý nápad. Připravte se však na to, že vhodnou vůni asi budete hledat déle než za normálních okolností. K uklidnění žaludku i mysli se těhotným ženám doporučují citronové silice. Pořiďte si olej z citronu, pomeranče, grepu nebo neroli.

Zázvor a citron

Zázvor velice dobře působí proti pocitu na zvracení, nicméně v těhotenství by se to s ním nemělo přehánět. Chcete-li si připravit čaj z čerstvého oddenku, použijte jen malý kousek, přidejte také mátu a trochu citronu.

K dostání jsou také zázvorová lízátka nebo bonbony, které je dobré mít neustále po ruce. Citron pak nemusíme pouze přidávat do čaje. Při nevolnosti se doporučuje přímo olizovat dužinu.

TIP: Jak připravit zázvorový čaj?

Vhodné potraviny

Jezte raději malé porce jídla vícekrát za den, aby byl žaludek co nejméně drážděn. Konkrétní potraviny by měly být lehce stravitelné; můžeme sem zařadit například čerstvý hrášek, kukuřici, brambory, rýži, čerstvá rajčata a další. Nezapomeňte ani na listovou zeleninu, která je cenným zdrojem potřebné kyseliny listové.

Zejména v ranních hodinách nejezte příliš sladká jídla. Hladina cukru v krvi by mohla stoupnout příliš prudce, což od nevolnosti rozhodně neuleví.

Homeopatika

Jako podporu při řešení těhotenských nevolností můžete vyzkoušet také homeopatika. Konkrétně se jedná o „Sepia Officinalis 15 CH“, která se užívají ráno nalačno po 5 granulích. Doporučuje se i komplexní homeopatický přípravek „Cocculine“ používaný při nevolnostech všeho druhu. V tomto případě se užívají 2 tablety až 3 krát denně.

Nezapomeňte na dostatečný příjem tekutin

Zůstává-li ve vašem případě pouze u nepříjemného pocitu od žaludku, není třeba příjem tekutin oproti normálu nijak rapidně zvyšovat. To ale neplatí, pokud opravdu hodně zvracíte. V tu chvíli by mohlo dojít k dehydrataci, proto opravdu hodně pijte. Čistá voda často působí na žaludek „těžce“. Pijte proto slabé bylinné čaje nebo ředěné ovocné šťávy. Rozhodně se vyhněte slazeným a syceným nápojům!

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram