Červené světlo – terapie červeným a infračerveným LED světlem

Terapie červeným a infračerveným světlem je jednou z metod biohackingu (na základě vědecky podložených principů o funkci těla se snažíte ovlivňovat buňky v těle k lepší funkčnosti bez využití léků).

Samotný vliv červeného světla je takový, že světlo nabíjí buňky, které jsou zodpovědné za zdraví a energii. Není to výmysl, není to šamanství, není to teleshopping – opravdu to funguje. Otestováno na vlastní kůži.

Principy červeného a infračerveného světla

Tyto dva typy světla působí na jedny z nejvýznamnějších procesů v těle – výroby buněčné energie ATP (adenosintrifosfát), která je potřebný pro všechny tělesné funkce. Když ho máte dostatek, máte energii a lepší imunitu. V případě nedostatku ATP jste unavení, nesoustředíte se a organismus se hůře brání běžným onemocněním. Při dlouhodobém nedostatku ATP se navíc zvyšuje riziko rakoviny (buňky odumírají nebo se stávají rakovinnými).

K podpoře vzniku ATP je zapotřebí světelné spektrum ze Slunce. Řeknete si – stačí chodit ven a jsem v pohodě. Většina lidí ale na slunci stráví jen pár minut denně – většinu času sedí v kanceláři, autě nebo jsou skryti pod oblečením, kšiltovkou a slunečními brýlemi.

Pro podporu vznikání adenosintrifosfátu se nejčastěji využívají speciální panely na červené a blízké infračervené vlnové délce světla. Tím se stimulují mitochondrie, podporuje se vyrábění energie a buňky mohou lépe “dýchat”. Tuto energii využívá tělo nejen při fyzických aktivitách, jako je běh, ale také třeba na regeneraci svalů či přemýšlení.

Rozdíly mezi RED a NIR spektrem?

Červené spektrum (RED) tělo dokáže vstřebat spíše povrchově skrze vlasy a kůži. Červené světlo vám pomůže tedy především při kožních problémech, u vrásek nebo vypadávajících vlasů.

Blízké infračervené spektrum (NIR) je schopno proniknout do podkoží, a to až do několika centimetrů. Infračervené světlo může zapůsobit na různé orgány, svaly, šlachy, klouby nebo mozek.

Jak může světlo proniknout pod kůži? Je to jednoduché – pro běžnou práci potřebujeme světlo s intenzitou asi 400-500 lux*, ze slunce do místnosti proniká obvykle světla o něco méně. Panely určené ke světelné terapii vyzařují až 30 000 lux.

*Jednotkou osvětlení je lux (lx), což je osvětlení způsobené světelným tokem 1 lm dopadajícím na plochu 1 m².

Účinky červené a NIR terapie

Zvýšením výroby ATP díky této “světelné terapii” pomůžete v svému tělu v mnoha oblastech.

Kvalitnější spánek

Dnešní doba je plná stresu, často dlouhých hodin u počítače a nepředvídatelného počasí (kdy nevíte, zda po práci půjdete ven na sluníčku nebo bude pršet). Procesy v našem těle ale jedou v pravidelném 24h biorytmu (cirkadiální/cirkadiánní rytmus) a jsou zásadním ovlivnitelem kvalitního spánku.

K tomu, aby se tělo tomuto rymu přizpůsobilo, pomáhá blokace modrého světla, ale také intenzivní svit hned po ránu. Díky vysoké intenzitě světla se vám cirkadiánní rytmus obnoví, nastartuje a k večeru se začne v těle produkovat více melatoninu, díky kterému se zlepší kvalita spánku a usnadní usínání.

Lepší sportovní výkon a více energie

Blízké infračervené světlo má významné benefity v případě sportovního výkonu nebo při následné regeneraci. NIR podporuje tvorbu ATP, kolagenu a působí na psychiku. Díky terapii se buněčná energie drží na stabilnější úrovni a není pak potřeba sklouzávat k užívání stimulantů nebo suplementů, které pomáhají jen krátkodobě.

Zdravá pokožka

Chcete mít jemnou, pružnou pokožku a (u mužů) vousy na celé tváři? S tím vám také pomůže červené světlo.

Na pleti se promítá celý náš životní styl – od prostředí, ve kterém se pohybujeme, po stravu a imunitu. Pokožka pak potřebujeme více stavebních prvků, ze kterých může regenerovat – kolagen a elastin. Ze studií vyplývá, že NIR je schopno podpořit produkci kolagenu a pomáhat s vyhlazením vrásek, akné, celulitidy nebo s popraskanou kůží.

Při využití infrapanelu navíc dochází k vypořádání se s poškozením pokožky od UV záření (ze Slunce – třeba při opalování), které samo o sobě zvyšuje zánětlivost.

Štítná žláza a další hormony

Blízké infračervené světlo (NIR) je schopno proniknout až několik centrimetrů pod kůži, k samotným orgánům. Mezi největší přínos patří bezpochyby ovlivnění funkce štítné žlázy, primárně v případě snížené funkce produkce hormonu.

Pozitivního efektu na štítné žláze docílíme svícením asi 10-15 minut denně. U větších panelů dokážete pod správným úhlem osvítit jak obličej, tak oblast krku najednou.

Lepší psychika – méně stresu, pozitivní nálada

Terapie červeným a blízkým infračerveným spektrem pozitivně působí kladně na mozek i psychiku, především pak v zimním období, kdy je denního světla a slunečního záření opravdu minimum.

Z nedostatku slunečních paprsků a UV záření může vznikat sezónní afektivní porucha, která může narušit cirkadiánní rytmus. To se odráží v psychice, nedostatku energie a ve špatném spánku. Světelnou terapií – fotobiomodulací – snižuje až o 50 % riziko vzniku této poruchy.

Další účinky

Nesmíme zapomenout ani na další benefity:

  • pružnější kůže,
  • snížení ztrácení vlasů,
  • zvýšení spalování tuku,
  • lepší krevní oběh,
  • snížení bolestivosti kloubů,
  • pomoc při autoimunitních onemocněních,
  • zdravější oči.

Věda a potvrzené účinky

Terapie červeným a infračeveným světlem je zkoumána už relativně dlouho. Proběhlo přes 5 tisíc studií, které poukazují na pozitivní výsledky. Hlavní benefity známe a jsou potvrzeny – lepší fyzická výkonnost, vyšší produkce kolagenu, zvýšení mozkové funkce. A hlavně – nemusíte polykat žádné pilulky.

Zásady použití terapie červeným a blízkým infračerveným světlem

Podívejme se v bodech na několik základních pravidel a použití terapie.

  • panelem se svítí na zvolenou partii ve vzdálenosti 10-30 centimetrů v době 10-20 minut
  • čím větší je vzdálenost, tím je lepší čas prodloužit – ovšem zvětšuje se plocha, na kterou se svítí
  • fototerapii můžeme používat kdykoli během dne – nejlépe ráno
  • terapii můžeme rozdělit na více etap – 2-3 terapie za dne; nejdéle však kolem 30 minut
  • svícení je doporučeno nejpozději 3 hodiny před spánkem; u NIR světla je to jedno a lze ho použít i večer
  • v těhotenství terapii můžete užívat, doporučuje se používat spíše NIR spektrum a to z větší vzdálenosti

Světelná terapie je možná i u dětí – doporučuje se kratší čas a větší vzdálenost. Obvykle stačí 5-10 minut na vzdálenost 25-50 centimetrů.

Rizika světelné terapie

Fotobiomodulace nemá prokázané žádné negativní účinky. Je ovšem dobré se řídit pár základních pravidel, kde si každý najde to svoje:

  • do panelu se nekoukejte s otevřenýma očima (se svítivostí 30 000 lux to ani moc dobře nejde),
  • když na sebe necháte svítit zbytečně dlouho (přes 20 minut na partii), pozitivních efektů se spíše ztratí,
  • terapie neprodukuje UV záření (jako Slunce) – nepodporuje se tedy vznik vitamínu D.

Rozdíly mezi infrapanely a dalšími infra zařízeními

Svítí to červeně, ale infrapanel to není, jasný pane.

Infrapanely vs klasická infralampa

Běžně dostupné infralampy svítí také červeně, ale v jiném spektru vlnových délek. Generují především teplo. Vlnové délky červeného a infra-červeného spektra (IR-A) jsou zde zastoupeny pouze v malém procentu. 

Infralampy nemají spektrum světla, které by pronikalo pod kůži a ani takové spektrum, které by pokožce pomáhalo ke zdravějšímu vzhledu.

Infrapanely vs infrasauna?

Infrasauny, stejně jako infralampy, používají jiné spektrum vlnových délek (středně vzdálené infračervené spektrum (IR-B) a vzdálené infračervené spektrum (IR-C) a vydávají především hodně tepla. Benefity infrasauny zde rozhodně jsou, s terapií červeného a blízkého infračerveného světla to nemá nic společného.


Zajímá vás infraterapie?

Zdroje

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook