Otužování – je vhodné pro každého a jak začít?

Trend této zimy, který lze jen velmi těžko přehlédnout – otužování. Fotkami ze zamrzlých rybníků, řek a kádí jsou sociální sítě plné. S koupáním v ledové vodě začalo i mnoho influencerů a známých osobností.

Blahodárné účinky chladové terapie nelze zpochybňovat. Pokud chcete s otužováním začít i vy, nastudujte si nejprve rady a doporučení, jak postupovat. Koupačka v zamrzlém rybníku kvůli fotce na Instagram opravdu nemusí být bezpečná pro člověka, který se nikdy ani nesprchoval studenou vodou.

Historie otužování

Otužování rozhodně není novinkou posledních let, ledová voda a chlad je tu s námi odjakživa. Již v dobách před naším letopočtem chodili lidé po celý rok plavat do řek nebo chodili celoročně bez bot.

V České republice je velmi populární zimní plavání, které dosáhlo největšího rozvoje v sedmdesátých letech dvacátého století. V té době se začaly zakládat oddíly sportovního otužování a také pořádat pravidelné soutěže.

Nejčastěji vyslovované jméno v souvislosti s otužováním je v uplynulých letech určitě Wim Hof. Ledový muž, držitel několika rekordů, který se věnuje extrémním sportům a je proslulý svou odolností na extrémní chlad. Spojuje kombinaci speciálních dýchacích technik, meditace a pobytu v ledové vodě do tzv. Wim Hofovy metody, která získává slávu díky skvělým účinkům pro tělo i mysl.

Proč se otužovat

Zdravotní přínosy terapie chladem jsou potvrzeny i několika vědeckými studiemi. Jaké jsou tedy hlavní benefity pravidelného otužování pro naše zdraví?

  • Lepší obranyschopnost organismu.
  • Tlumení zánětlivých reakcí v těle.
  • Urychlení metabolismu, rychlejší odbourávání tuků v těle.
  • Zlepšení pružnosti cév.
  • Stimulace lymfatického systému.
  • Snížení příliš vysokého krevního tlaku.
  • Rychlejší hojení zranění a rychlejší regenerace po sportovním výkonu.
  • Menší výskyt chronických bolestí.
  • Zdravější pleť.
  • Snížení pravděpodobnosti výskytu stařecké demence, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
  • Zlepšení nálady a soustředění, navýšení energie a výkonnosti.

Většina otužilců se shoduje, že euforický stav, kdy vylezete z ledové vody nelze slovy ani popsat a musí si ho člověk prožít na vlastní kůži.

Jak začít s otužováním a kdy?

Vždy je potřeba používat zdravý rozum a naslouchat svému tělu.

TIP: Horká nebo ledová voda? Záleží, čeho chcete dosáhnout!

Jednoduchá a stručná pravidla otužování

  1. Postupnost
  2. Pravidelnost
  3. Ohled na věk
  4. Bezpečnost
  5. Zdravotní stav
  6. Dlouhodobé pozorování
  7. Zodpovědný přístup

Otužování ve venkovní vodě

S otužováním venku je nejvhodnější začít v létě nebo začátkem podzimu. Choďte plavat pravidelně (ideálně dvakrát až třikrát týdně), organismus si bude postupně zvykat na snižující se teplotu a vy se tak proplavete až do zimy. Ve vodě o teplotě nižší než 4 °C plavejte maximálně pět minut. Před samotným otužováním se lehce rozcvičte a zahřejte tělo. Bezpečnost je na prvním místě, proto choďte k vodě vždy s doprovodem.

Domácí otužování

S domácím otužováním můžete začít kdykoli během roku. Z počátku začněte jen omýváním těla žínkou namočenou ve studené vodě nebo opláchnutím obličeje studenou vodou po ránu.

Postupně přecházejte ke sprchování.

I zde platí pravidlo postupnosti – ledové sprše předchází sprcha studená, studené zase vlažná, není kam spěchat. Otužování by mělo přicházet na řadu vždy až na konec sprchování – nejdříve tedy proveďte běžnou hygienu a až pak přetočte kohoutek. Při sprchování chladnou vodou začínejte vždy od končetin a postupně pokračujte směrem nahoru až k hlavě.

Domácí otužování provádějte vždy ráno, to má prokazatelně nejlepší účinky. Optimální doba sprchování je jedna až tři minuty, v létě až pět minut.

Kromě samotného otužování můžete do svého denního režimu či ranního rituálu doplnit také terapii červeným světlem.

Další způsoby otužování

Otužování nemusí být jen o koupání v ledové vodě, existují i další způsoby:

  • Chůze naboso – proběhnutí se po ránu v rose či sněhu po dobu 10-15 minut.
  • Otužování vzduchem – spánek při pootevřeném okně, cvičení na čerstvém vzduchu, nižší teploty v místnosti, běhání v lehkém oblečení.
  • Kryoterapie – vystavení těla teplotě až -190 °C na  dobu dvou až tří minut.
  • Saunování – pravidelné návštěvy sauny.

Je otužování vhodné i pro vás?

Veliká popularita ledových koupelí nutně nemusí znamenat, že jsou vhodné a bezpečné pro každého.

Pro koho nemusí být otužování bezpečné?

Intenzivní otužování není doporučováno lidem s jakýmkoliv srdečním onemocněním, protože teplotní šok může být pro srdce velice nebezpečný. Komplikace by mohly nastat i u lidí, kteří mají problémy s ledvinami, cévami nebo krevním tlakem.

V případě pochybností, zda je terapie chladem pro vás bezpečná, se neváhejte poradit s lékařem.

Studená voda v těhotenství

I těhotné ženy se mohou bezpečně otužovat. Ideální je začít již před početím a dále pokračovat během těhotenství. Plod je v těle matky chráněn plodovou vodou, takže se k němu chlad z povrchového otužování ženy nemůže dostat. Jsou ženy, které otužování doporučují jako skvělou přípravu na porod. V každém případě je potřeba naslouchat signálům těla.

Studená voda může mít vliv na kojení – mléko může po otužování na pár desítek minut zamrznout.

Děti a otužování

Jak správně otužovat děti je téma, které by vydalo na samostatný článek. Ale platí zde téměř stejná pravidla jako pro dospělé, především pravidelnost a přiměřenost.

S otužováním je vhodné začít již v kojeneckém věku. Rozhodně se nejedná rovnou o ledové sprchy, ale spíše o otužování vzduchem, přiměřené oblékání, pravidelné větrání a nepřetopené místnosti.

Od Michaela Srbová

Míša je sportovní živel - od vysokohorské turistiky, skialpů, lyžování po MTB cyklistiku a vše, kde jde do tuhého. Neodmítne společný výlet, dobré pivo a nové výzvy.