Modré světlo a brýle proti modrému světlu

Bez modrého spektra světla se naše tělo přes den neobejde. Před spaním bychom ho ovšem měli co nejvíce eliminovat. Jak může modré světlo večer škodit a k čemu jsou brýle blokující modré světlo?

Modré světlo a jeho rizika

Modré světlo je typ světla, který vychází nejčastěji z obrazovek televizí, telefonů nebo notebooků. Kromě elektronických zařízeních modré světlo produkují také zářivky nebo některé úsporné žárovky. Modré světlo dokáže ovlivňovat náš biorytmus, především pak vyplavování množství hormonu melatoninu – tzv. spánkového hormonu. 

Melatonin našemu tělu říká, kdy máme být v pozoru a kdy je čas na to jít spát. Světelné zdroje, především s modrým a zeleným spektrem světla, produkci hormonu potlačují a pak trvá, než naše tělo večer “vypne”.

Spektrum modrého světla

Modré světlo můžeme rozdělit na špatné a dobré. To špatné je mezi 380 a 470 nm – může způsobit poruchy spánku, šedý zákal nebo poškození sítnice. To dobré spektrum – od 470 do 500 nm (tyrkysově modré světlo) je naopak prospěšné.

Světlo v rozmezí 470-500 nm:

  • chrání oči před přeexponováním,
  • pomáhá paměťovým a kognitivním funkcím v mozku,
  • kontroluje cirkadiánní rytmus.

K večeru je dobré blokovat obě spektra modrého světla.

Jak zlepšit spánek? Omezení modrého světla v praxi

Když na vaši sítnici dopadá modré světlo, přes den je to signál, že je den. K večeru ale takové signály dávat svému oku nechcete. Následky působení modrého světla může být nekvalitní spánek nebo dlouhé usínání. Následky špatného spánku mohou pak vést k depresím, nebo zvýšenému hromadění neurotoxinů (vyšší riziko onemocnění).

  • Večer omezte zdroje modrého světla na minumum – alespoň 2 hodiny před spánkem
  • Používejte spíše teplejší tóny žárovek (nižší rozmezí hodnoty K)
  • Ztlumte podsvícení na displejích, používejte režimy Nočního osvětlení nebo NightShift
  • Používejte brýle proti modrému světlu (když neomezíte televizi, pak je nelze než doporučit)

Brýle proti modrému světlu najdete teď na každém rohu. Jsou v nich ale opravdu velké rozdíly. Z vlastní zkušenosti:

Brýle blokující modré světlo

Brýle proti modrému světlu k počítači

Brýle proti modrému světlu mohou být dioptrické, ale i zcela bez dioptrií. Jejich využití ovlivní spánek jen minimálně, ale jsou fajn pro běžné celodenní použití při kancelářské práci, kdy se od monitoru neodtrhnete.

Je dobré vybírat brýle v optice, případně nejsou špatné ty od Xiaomi.

Brýle blokující modré světlo k televizi

Pokud se chcete se spánkem dostat na jiný level, doporučím brýle od MitoLight. Jsou hodně oranžové – na úpravu fotek na PC nebo sledování 4K National Geographic to zkrátka není. Benefity tu ale jsou.

Oranžově zabarvené brýle blokují 100 % modrého světla a 80 % zeleného světla. Brýle ovlivňují většinu světelného spektra, které má dopady na cirkadiánní rytmus a produkci melatoninu. Tyto brýle blokují spektrum od 380 do 500 nm, ale propouštění dostatek zeleného světla, aby byla podpořena dostatečná prostorová orientace.

Kdy brýle používat?

Brýle proti modrému světlu jsou univerzálním doplňkem, který lze vzít i do kanceláře. V případě brýlí především k počítači nikdo nepozná, zda se jedná o dioptrické kousky nebo ty proti modrému světlu.

U oranžově zatmavených brýlí doporučím spíše použití doma, k televizi. Jsou unisex a stojí pár stovek korun. Optimální je jejich využití 2 hodiny před spaním. V kombinaci s terapií červeným světlem po probuzení to dokáže spánek (a hlavně usínání) ovlivnit až neskutečně.

Nejlepší brýle proti modrému světlu

Montana BLFBOX73

Počítačové brýle proti modrému světlu Montana BLFBOX73 potěší nízkou cenou a slušným výkonem. Filtr proti modrému světlu není příliš silný. Tento model proto spadá do kategorie kancelářských brýlí (blokují 28 až 35 % modrého světla), které můžete nosit klidně celou pracovní dobu, aniž byste byli jakkoliv omezovaní.

Tyto brýle využijete do kanceláře či na home office, kdy před počítačovou obrazovkou trávíte většinu času. Na večerní nošení či hraní na počítači v pozdních hodinách, kdy už se tělo připravuje ke spánku, ale doporučujeme brýle se silnějším filtrem.

Brýle proti modrému světlu Montana BLFBOX73 jsou bez dioptrií. Nejsou úplně čiré, skla jsou mírně do žluta, což ale není téměř viditelné a na první pohled působí jako transparentní. Pro větší pohodlí jsou s flexi stranicí.

Obruby jsou vyrobené z plastu, nečekejte nijak opulentní design. To má ale i své výhody. Díky tomu jsou tyto brýle lehké a dobře se nosí, ani nebudete vědět o tom, že je máte na sobě.

Standardní dospělá velikost by měla být zárukou toho, že sednou opravdu každému. Avšak pokud máte s brýlemi obecně potíže a běžné velikosti vám nesedí, možná byste si raději měli objednat jiný model, který nabízí více velikostí obrub. Celodenní nošení bude hned příjemnější.

DEV1S Herní brýle Cyclops, DEV06

DEV1S Herní brýle Cyclops, DEV06 jsou brýle proti modrému světlu určené především na hraní počítačových her před spaním nebo večerní sledování televize. Modré světlo totiž blokují na úrovni 70 až 75 %.

To je příliš vysoký údaj na to, abyste je nosili přes den v kanceláři. Zatímco v denních hodinách modrému světlu vystavovaní být máme (udržuje tělo a mysl bdělé), večer se stává škodlivým. A tehdy byste měli sáhnout po silnějším filtru v hodnotách 60 až 75 %.

Silný filtr navíc zvýší i váš výkon při hraní. Lépe se díky němu vnímá kontrast. V praxi to znamená, že se budete lépe soustředit na to, co se před vámi odehrává a nic vám neunikne. Třešnička na konec, DEV1S Herní brýle Cyclops, DEV06 poskytují 100 % ochranu proti UV zářením, a tak je můžete používat i jako sluneční brýle.Brýle DEV1S Herní brýle Cyclops, DEV06 poskytují vyšší míru ochrany, čemuž odpovídá i o něco vyšší cena. Stále ale patří do střední kategorie a nejde o nijak drahý doplněk. Mají tenké a odolné tělo, avšak nikoliv na úkor stylu – obruby působí masivně a dobře vypadají. Navíc něco vydrží a nemusíte se bát, že se vám brzy rozbijí. Skla jsou lehce zabarvená do žluta, není to ale nic, co by blokovalo a zkreslovalo vaše vidění. Nejsou dioptrické.

Barner Dalston

Za nedioptrické brýle proti modrému světlu Barner Dalston zaplatíte nejvíc z našeho výběru, za to ale přináší nejvyšší kvalitu a pohodlí. Není divu, že na serveru Heureka jde o nejoblíbenější model.

Blokují 100 % modrého světla do 410nm a 45 % ve spektru 410nm až 450nm. To znamená, že odrazují výhradně škodlivé paprsky, ostatní mohou projít. Proto se hodí na denní i večerní nošení. Čirá skla nijak nezkreslují vidění, a tak vás nebudou nijak limitovat. V kanceláři by navíc barevná skla mohla způsobit rozruch, to se vám s tímto modelem ale nestane.

Brýle mají speciální povlak, díky kterému jsou odolné proti poškrábání. Antistatická vrstva se postará o minimální ušpinění prachem a nečistotami. A hydrofóbní vrstva zase zajistí, že se na povrchu skel neudrží kapky vody, ani oleje. Ihned totiž stečou dolů a nezůstanou na nich. Díky všem těmto vlastnostem se Barner Dalston udržují jedna radost, a i bez vašeho přičinění zůstávají perfektně čisté.

Barner Dalston váží jen 22 gramů, téměř je na sobě neucítíte. Obruby mají pružiny, a tak se perfektně přizpůsobí tvaru obličeje. Pogumovaná textura brání, aby brýle klouzaly po obličeji. Pokud se vám nelíbí model Dalston, k dispozici jsou ještě jiné designy obrub – Chamberi a Le Marais. Všechny jsou samozřejmě k dostání v různých barevných kombinacích.


Zdroje a další zajímavé články:

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook