Rozdíly mezi běžným a nano respirátorem – Přinášíme velké shrnutí

Česká společnost ušla za poslední rok dlouhou cestu. Postupně se nám podařilo vyměnit látkové roušky spíchnuté „horkou jehlou“ v domácích podmínkách za zdravotnické jednorázové roušky. A v poslední době už všichni poctivě nosíme respirátory, které jsou všeobecně označované za jednu z nejlepších preventivních pomůcek proti virovému onemocnění. Málokdo však tuší, jak se od sebe liší průmyslový respirátor od nano respirátoru.

Běžné respirátory, neboli filtrační polomasky, se vyrábí z netkané textilie s označením meltblown. Materiál k sobě přitahuje nežádoucí částice pomocí elektrostatického náboje a tím brání průchodu prachu a dalších drobných nečistot.

Pokud zalovíte v paměti, možná si ještě vzpomenete na větičku z hodin fyziky: „Vlhkost elektrostatiku vybíjí.“ Přesně z toho důvodu klasické respirátory ztrácí vlivem dýchání na účinnosti. Filtrační účinek může snížit i nevhodné skladování, během kterého respirátory zvlhnou.

Proč vás ani respirátor třídy FFP2 nemusí ochránit proti koronaviru?

Je dobré si připomenout, že až do vypuknutí koronavirové pandemie se respirátory v našem prostředí používaly hlavně k ochraně pracovníků v (těžkém) průmyslu a na staveništích, kde chránily dýchací cesty v první řadě před prachem a toxickými látkami.

Proto certifikát FFP (filtering facepiece) neznamená, že vás respirátor ochrání před viry a bakteriemi. Touto zkratkou se označují respirátory testované podle průmyslových norem. Respirátory se tak dělí podle účinnosti do tříd ochrany FFP1, FFP2 a FFP3.

Při laboratorním testování v rámci průmyslových norem se neřeší záchyt virů a bakterií. Zkoumá se například, jestli respirátorem pronikne jemný dolomitový prach, pyl nebo velmi malé kapičky parafínu. 

Vlivem médií a politiků v Česku převládá názor, že vás průmyslové respirátory s vyšším stupněm ochrany FFP2 a FFP3 ochrání před viry. Ve skutečnosti však toto tvrzení není podložené testováním.

Dejte si pozor na respirátory s označením KN95 

Možná už jste se setkali s respirátory, na kterých byly vytištěné značky N95, N99, N100 nebo P1, P2 a P3. Co to znamená? 

Jedná se o zahraniční respirátory ze zemí mimo EU certifikované na základě průmyslových norem, které nesou místní označení. Je to však ekvivalent k evropským třídám ochrany FFP1, FFP2 a FFP3.

Pozor si dávejte na standard KN95. Právě tuto značku mají na sobě často respirátory dovezené z Asie. Na první pohled vypadá respirátor KN95 velice podobně jako respirátor FFP2. Kvalitou se však zásadním způsobem liší. Norma odpovídá evropskému respirátoru třídy FFP2 jen z 1/3, takže respirátory mohou být i o několik vrstev slabší a z toho důvodu i mnohem méně účinné. 

Kromě toho u výrobků z Asie dochází často také k falšování certifikátu. Pokud se nechcete nechat napálit, pořiďte si respirátory evropské třídy ochrany FFP2 od prověřených českých výrobců, které budou mít na svrchní straně tyto informace: 

  • název respirátoru
  • platná norma, podle které byl respirátor certifikován (EN 149:2001+A1:2009)
  • třída ochrany (FFP2, FFP3)
  • značka R (= opakovatelně použitelný) nebo NR (= jednorázově použitelný)
  • značka CE spolu s čtyřčíslím udávajícím akreditovanou zkušebnu, která vydala příslušný certifikát EU

Proti virům se víc hodí respirátor bez ventilu

Respirátory FFP2 a FFP3 s výdechovým ventilem se využívají hlavně při namáhavé práci v prašném a znečištěném prostředí, protože ventil slouží k usnadnění dýchání. Kromě toho odvádí také přebytečnou vlhkost a brání v zamlžování brýlí. 

Pokud nosíte respirátor s ventilem, tak vzduch při výdechu neprochází přes filtrační vrstvu. Sice se vám lépe dýchá, ale zároveň můžete do okolí šířit infekci. To za běžných okolností při práci na staveništi, v chemické laboratoři nebo v průmyslové výrobě ničemu nevadí, ale dnes většina populace nosí respirátor kvůli ochraně před koronavirem. A k tomu se respirátor s výdechovým ventilem opravdu nehodí. 

Nano respirátor zvládne zachytit až 99,9 % virů a bakterií

Proč nano respirátor chrání před virovým onemocněním podstatně lépe než průmyslový respirátor? Hlavním důvodem je, že ho vědci za tímto účelem přímo vyvinuli. Nano respirátor má dvě ochranné vrstvy. První tvoří filtr z netkané textilie meltblown, který, jak už jsme si řekli, funguje na principu elektrostatického náboje a zachytí největší částice. Do tohoto bodu se v mnohem podobá průmyslovému respirátoru.

Kromě meltblownu má však nano respirátor ještě druhou ochrannou vrstvu, která dokáže zachytit až 99,9 % virů a baketrií. Nanovlákna jsou v membráně tak blízko u sebe, že skrze ně částice o velikosti viru prostě neproniknou. Tato filtrace funguje na principu mechanické bariéry, proto respirátor neztrácí účinnost ani ve vlhkém prostředí. Problém může způsobit pouze poškození nanovlákenné membrány. K tomu dochází například při skládání respirátoru do kapsy nebo kabelky. 

Použitý nanomateriál má sice velice hustou strukturu, takže membrána spolehlivě zachytí částice o velikosti viru, ale to neznamená, že by se v respirátoru špatně dýchalo. Možná vás to překvapí, ale je to přesně naopak. Výhodou nanomateriálu je jeho nízký tlakový odpor, který napomáhá dobré prodyšnosti nano respirátoru.

Hlavní výhody respirátorů s nanovlákennou membránou: 

  • Ani po zvlhnutí neztrácí filtrační účinnost 
  • Nanovlákenná membrána funguje jako mechanická bariéra, která vás před viry a bakteriemi ochrání až z 99,9 %
  • Nano respirátory jsou laboratorně testované na záchyt virů a bakterií, takže máte jistotu, že opravdu fungují
  • Jsou velmi lehké a prodyšné, takže se přes ně mnohem lépe dýchá
  • Při správné sterilizaci je můžete používat opakovaně = budete šetřit peníze i přírodu
  • Nemají výdechové ventilky, které propouští viry 

Nano respirátory a certifikace 

Všechny respirátory s nanovlákennou membránou prokazatelně poskytují dostatečnou ochranu proti virům a bakteriím. To je informace, která by rozhodně neměla zapadnout. 

Proč se teda i u nano respirátorů objevuje označení FFP2 a FFP3? Odpověď je jednoduchá. Kvůli vládním nařízením sice většina lidí nosí nano respirátory, když cestuje MHD, jde na nákup do obchodu nebo vyrazí za lékařem. Nesmíme ale zapomínat ani na pracovníky, kteří i v dnešní době potřebují spolehlivou ochranu při práci v prašném prostředí. Proto se i nano respirátory testují podle průmyslové normy FFP. 

Kromě běžných laboratorních testů se nano materiály automaticky testují také na záchyt částic o velikosti 80 až 200 nm – což odpovídá velikosti koronaviru.

Pokud chcete opravdu spolehlivou ochrannou pomůcku před koronavirem SARS-CoV-2 a dalším virům i bakteriím, doporučujeme sáhnout po nano respirátoru.

Nano respirátor šetří přírodu i vaši kapsu

Průmyslové respirátory se vyrábí jako jednorázové ochranné pomůcky. Když chcete být chránění, musíte se řídit heslem: „Jednou a dost.“ To zákonitě vede k většímu množství odpadu. Protože se na meltblownu zachytávají nebezpečné látky (včetně virů a bakterií), musí se tento odpad likvidovat ve spalovnách, což významně zatěžuje naše životní prostředí.

Když se na průmyslový respirátor podíváme z ekonomického hlediska, tak musíme uznat, že pořizovací cena je obvykle o něco nižší než v případě nanovlákenného respirátoru. Na druhou stranu je férové přiznat, že nano respirátor můžete používat i opakovaně, proto jsou ve výsledku často levnější variantou. Nezapomínejte ale, že musíte po každém nošení provést důkladnou sterilizaci podle návodu. 

Například nano respirátory BreaSAFE ANTI COVIDa BreaSAVE Classic FFP3 můžete při správné manipulaci a dezinfekci opakovaně používat až po dobu 14 dnů. Pro sterilizaci se většinou používá dezinfekce na bázi 70% lihu nebo isopropylalkoholu. Rozhodně se nedoporučuje používat dezinfekční prostředky určené na ruce a dezinfekce s peroxidem vodíku. Takové prostředky mohou respirátor nevratně poškodit.

Nejlevnější nano respirátory dneska pořídíte v e-shopech už za cenu kolem 65 Kč za kus. Když si koupíte větší balení, tak se s cenou dostanete ještě o trochu níže.

Shrnutí: Je lepší běžný respirátor nebo respirátor s nanomembránou?

Informací o respirátorech existuje opravdu velké množství. Přestože jsme se snažili vybrat pouze ty nejdůležitější, vznikl z toho poměrně rozsáhlý článek. Co si z něho odnést?

Pokud hledáte skvělou ochranu dýchacích cest do prostředí s množstvím prachu a dalších toxických látek, rozhodně vám odvede dobrou práci i průmyslový respirátor se správným certifikátem. Je to spolehlivá ochranná pomůcka určená například pro práci na stavbě, v dolech nebo pro manipulaci s minerálním sklem a pesticidy. 

Pro preventivní ochranu před koronavirem SARS-CoV-2 a dalšími infekcemi, doporuřujeme sáhnout po nano respirátoru. Nanomateriál je laboratorně testován na zachycení virů, takže vás dokáže opravdu spolehlivě ochránit až s 99,9% úspěšností. Myslete na své zdraví.

Přečtěte si také: Nano roušky – jak se liší od těch obyčejných

Od Lukáš Konečný

Lukáš Konečný řídí strategii a rozvoj ve společnosti nanoSPACE, která se specializuje na výrobu a prodej českých nanovlákenných produktů. // Twitter | nanoSPACE