Nemůžete si zvyknout na multifokální brýle? Vyzkoušejte tyto čtyři tipy

Začali jste nově nosit multifokální brýle, ale máte potíže si na ně zvyknout? S našimi tipy to bude hračka! Než si na jejich nošení začnete zvykat, ujistěte se již v optice při vybírání, že jste si zvolili vhodné obroučky. Právě to, že vám brýle budou perfektně sedět, je prvním předpokladem k tomu, že si na ně rychle zvyknete a brzy si jejich přítomnosti na očích ani nebudete uvědomovat.

Jedny brýle na všechno

Multifokální brýle jsou opatřeny čočkami, které mají velké množství ohnisek pro ostré vidění na různé vzdálenosti. V praxi to pak znamená, že místo dvou až tří brýlí si vystačíte pouze s jedněmi – poslouží vám totiž na blízko, do dálky, ale i na střední vzdálenosti. Na tato skla si musí oči ovšem chvíli zvykat.

Multifokální brýle od GrandOptical se vyrábějí vždy na míru nejen podle potřeb korekce vašich očí, ale i podle vašich aktivit a životního stylu, protože podle nich se určuje velikost zón pro různé vzdálenosti.

Velkým bonusem je i garance spokojenosti – pokud by multifokální skla nesplnila vaše očekávání, bez problému vám je během prvního měsíce od nákupu vymění za skla na blízko nebo na dálku. Naprostá většina lidí si ale multifokální brýle velmi rychle oblíbí. Ostatně není náhoda, že ve Francii nebo v Německu jde dlouhodobě o nejprodávanější typ brýlí.

Zdroj foto: Friends Stock / Shutterstock.com

Tip 1: Zvykejte si na multifokály pozvolna

Na každou změnu je nutné se adaptovat. Proto na nošení multifokálních brýlí nespěchejte a začněte si na ně zvykat pomalu a postupně. První týden je nenoste celý den, ale pouze na několik hodin a nasaďte si je ihned po ránu. U někoho se totiž mohou v počátcích nošení objevit například závratě.

Tip 2: V kanceláři vyměňte klasické multifokální brýle za ofisky

Přestože jsou multifokální brýle vhodné na všechny činnosti, od čtení, přes řízení až po koukání do dálky, ideální brýle do kanceláře jsou tzv. „ofisky”. V případě, že osm hodin denně trávíte v kanceláři a koukáte do monitoru, přijdou vám vhod kancelářské multifokální brýle, které jsou uzpůsobeny pouze na blízkou a střední vzdálenost. Přesně to totiž při práci na počítači potřebujete.

Tip 3: Naučte se dívat správně

Aby pro vás bylo nošení „multifokálů” snadné, musíte se s nimi nejprve naučit správně pracovat. Chcete-li se dívat na blízko, dívejte se spodní částí brýlových skel. Do dálky uvidíte nejlépe tehdy, když se podíváte horní části. Pro dokonalé vidění na střední vzdálenosti využívejte střední část skel.

Zdroj foto: Stock Rocket / Shutterstock.com

Tip 4: Otáčejte hlavou, nikoliv očima

Spoléháte se na své periferní vidění? S multifokálními brýlemi na očích pro vás bude snazší, když se alespoň na začátku při dívání do stran naučíte hýbat celou hlavou. Toto neustálé otáčení hlavou můžete brát jako cvičení pro svou krční páteř.

Multifokální brýle jsou velmi praktické. Jakmile si na jejich speciální skla zvyknete, uvidíte, že vám ušetří spoustu času, který byste jinak strávili neustálými výměnami brýlí na blízko za brýle na dálku. Pokud pracujete v kanceláři, vyměňte během své pracovní doby multifokály za jejich kancelářskou verzi. Vaše celodenní sledování monitoru tak bude mnohem snazší a pohodlnější.

Od 4health

Administrátor, milovník sportu a cestování + zdravé stravy.