Nemůžete se soustředit? Tohle je 5 věcí, které ovlivňují soustředění

Děláte deset věcí najednou a nedokážete se plně věnovat jenom jedné? Jakmile se usadíte k práci, nedokážete se soustředit? Plníte svůj denní plán dlouho a většinou půlku zapomenete udělat? V článku se zaměříme na věci, které vás zbytečně vytahují ze soustředění a také se podíváme na pár rad, jak se lépe soustředit a co pro to udělat. Pokud netrpíte přímo lékařsky diagnostikovanou poruchu soustředění a pozornosti (třeba ADHD) pak vám nabídneme pár tipů, jak zlepšit svou soustředěnost ve chvílích, kdy to nejvíc potřebujete.

Obsah článku

1. Rozdělení času do bloků

Tento bod se týká především rozdělení celého dne a je třeba trochu plánování. Rozdělte si denní program do bloků. Je důležité, abyste se v časových blocích věnovali opravdu tomu, čemu máte, a nedělali v bloku pro odpočinek třeba úklid apod. Z počátku to pro vás bude jistě náročné, striktně oddělovat jednotlivé časové bloky, ale postupem času a tréninkem si zvyknete.

Plán si rozdělte do bloků jako je práce, čas na úklid, čas na jídlo (snídaně, oběd, večeře), čas na relaxaci, kdy můžete třeba sledovat film nebo brouzdat po internetu. Vymezte si čas i na sport, v rámci zlepšení soustředění doporučujeme pohyb na čerstvém vzduchu. Na takovéto plánování dne si můžete stáhnout aplikaci, kterých je dnes již mnoho, nebo použít tradičnější cestu papírového diáře. 

TIP: Nevíte co vařit k obědu? 10 oblíbených fit receptů na jednom místě

Pracovní nebo učící bloky můžete rozdělit ještě na menší části, třeba po každé půl hodině od práce nebo učení vstanete a půjdete na 10 minut dělat něco jiného (projít se ven, uvařit si, udělat pár dřepů aj.)

2. Odstranění rušivých elementů

Než začnete pracovat, učit se, nebo cokoli, co vyžaduje vaši plnou pozornost (třeba i vaření), odstřihněte se od všech rušivých elementů. V praxi to znamená vypnout email, odložit a ztišit telefon, pokud je to možné, vypnout Facebook a jiné stránky, které vlastně vůbec nesouvisí s tím, co budete dělat. V ideálním případě by to chtělo vypnout celý internet, ale to ve většině případů není možné. 

TIP: Jak zefektivnit svůj pracovní týden a mít více energie

Telefon byste měli také odložit a pokud je to alespoň trochu možné nebrat a neodpovídat na nic, co nebude nutně důležité. Pokud je to možné a nutné, dejte lidem, kteří s vámi bydlí, nebo by vás mohli vyrušit, vědět, že nyní potřebujete hodinku nebo dvě klid. V některých případech je dobré vypnout i hudbu. Na druhou stranu, některým lidem pomáhá správně zvolená hudba v soustředění, ale to záleží jen na uvážení každého člověka.

3. Vynechte multitasking

Pokud potřebujete napsat nějaký projekt, písemnou práci nebo vytvořit důležitou prezentaci, vždy se věnujte jenom tomu, co potřebujete dělat. Nedělejte více věcí najednou – tzv. multitasking. Pokud budete během práce přepínat mezi několika různými činnostmi, původní úkol vám zabere mnohem více času.

Samotný multitasking je v případě, kdy se potřebujete soustředit na nějaký úkol, spíše škodlivý. Váš mozek dostává podněty z různých částí těla a snaží se vše zpracovat a vše udělat, ale to vede k větší chybovosti a způsobuje to větší stres.

4. Vhodné prostředí

Ač se to nezdá, tak pokud budete pracovat ve vhodném prostředí, budete se i lépe soustředit. Ukliďte si pracovní místo a zorganizujte všechny papíry, šanony a učebnice tak, aby byly na svých místech. 

Vhodné prostředí podpoří i přísun čerstvého vzduchu. Nemusíte mít nutně otevřené okno, ale občas vyvětrat se opravdu vyplatí. Abyste se cítili pohodlně, je důležité mít i vhodně zvolené oblečení, které vás neškrtí a neškrábe. Záleží třeba i na židli, kterou máte při pracovním stole. 

5. Vnitřní podpora soustředění

Podpořit soustředění můžete i vhodnou stravou, která je důležitá pro správnou funkci mozku. Měli byste také dodržovat pitný režim, ideální je samozřejmě voda a také čaj. Kromě toho můžete soustředění podpořit i některými látkami jako je kofein, theanin (nachází se v zeleném čaji) nebo třeba také kreatin, který je spíše používán pro svoji schopnost podpořit růst svalové hmoty.

Z přírodních prostředků je vhodná na podporu soustředění a koncentrace napřiklad guarana, která přirozeně obsahuje vysoké množství kofeinu nebo ginkgo biloba, u které jsou prokázány pozitivní účinky nejen na soustředění, ale i na paměť. Za zkoušku stojí také ženšen.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.