Jak zefektivnit svůj pracovní týden a mít více energie

V pondělí ráno vstanete a jdete do práce. Tam na vás čeká hromada úkolů a vy nevíte, co plnit dříve. Úkoly odevzdáváte na poslední chvíli. Jejich plnění vám bere spoustu času i energie. Je konec týdne a vy jste vyčerpaní. Máte pocit, že jste nic nestihli. To není příliš ideální scénář. V článku naleznete několik tipů, jak tento scénář změnit. Tipů, jak své práci věnovat méně energie se stejnými výsledky.

Plánování

Na plánování můžeme pohlížet z krátkodobého i dlouhodobého hlediska. Z toho krátkodobého se zaměřujeme na plánování velmi blízké budoucnosti – týdne, dne. Před začátkem nového pracovního týdne si sepíšeme všechny úkoly, které nás příští týden čekají. K úkolům si napíšeme deadliny, abychom nezameškali jejich splnění.

Na začátku každého pracovního dne poté vybereme, které úkoly je potřeba splnit. Tyto úkoly seřadíme podle důležitosti. Který úkol musím splnit dnes? Který z úkolů mohu nechat na zítra? Není dobré si plánovat více úkolů, než jsme schopni zvládnout!

Stanovení cílů

Důležité je také plánování vzdálenější budoucnosti. Stanovit si cíle, za kterými chceme jít. Někdy jsou naše sny a cíle velmi vzdálené. V tomto případě si vytyčíme dílčí cíle, které nás krůček po krůčku vedou k naplnění našich snů.

Ne pro každého z nás je práce prostředkem k seberealizaci. Takoví lidé pracují jen aby měli peníze a protože musí. Přesto bychom se měli snažit stanovit si cíle i v rámci našeho zaměstnání. Tím naše činnost dostává širší smysl. Jsme více motivovaní a v práci spokojenější

TIP: Předejděte syndromu vyhoření + co to syndrom vyhoření je?

Přestávky

Nikdo z nás se nedokáže v práci plně soustředit celou pracovní dobu. Maximální doba soustředění není u všech lidí stejná. Liší se například podle náročnosti úkolu. Zkuste nalézt optimální dobu soustředění na práci, kterou budete prokládat krátkým odpočinkem. Pokud cítíte, že potřebujete pauzu, dopřejte si ji. Někdy nám krátký odpočinek pomůže dostat se ze slepé uličky, ve které jsme při plnění úkolu uvízli. Během pauzy se věnujte činnosti, která nesouvisí s plněním úkolu. Prospěšné je zařadit krátké protažení. 

Pomodoro technika

Pomodoro technika je jedním ze způsobů, jak si zorganizovat čas potřebný k plnění pracovních povinností. Jde o střídání 25 minutových bloků, kdy se věnujeme práci, a krátkých přestávek. Díky tomu dochází ke zvýšení koncentrace a efektivity práce. Ne každému vyhovují takto dlouhé časové bloky.

Můžete experimentovat a zjistit, jaký čas vyhovuje právě vám. V tomto čase byste se měli snažit omezit rušivé podněty. Jediná potřebná pomůcka je kuchyňská minutka. Dá se však nahradit časovačem na telefonu, aplikací v telefonu či speciálními webovými stránkami. 

  1. Určíme si úkol, který chceme splnit. Zároveň také odstraníme vše, co by nás mohlo rušit.
  2. Nastavíme si minutku na čas, který je pro nás ideální. Tradičně je to 25 minut.
  3. Pracujeme na úkolu. Pokud se objeví myšlenka nesouvisející s úkolem, napíšeme ji na papír. Dále jí ale nevěnujeme pozornost.
  4. Po zazvonění minutky přichází 5 minut dlouhá pauza. V této chvíli se můžeme věnovat myšlenkám, které jsme si napsali na papír. Není dobré se pouštět do řešení komplikovanějších problémů. Tím bychom totiž mohli přesáhnout povolených 5 minut.
  5. Po pauze si opět nastavíme minutku a celý proces opakujeme. Po každém zazvonění minutky si udělejte značku. Podle toho poznáte, kolikátý cyklus jste dokončili.
  6. Po čtyřech cyklech – 4x 25 minut – přichází delší odpočinek trvající 15 – 30 minut. Získáváme čas k vyřešení malých úkolů a myšlenek zapsaných na papír. 

Prostředí

Prostředí ve kterém pracujeme ovlivňuje naší výkonnost. Každému z nás vyhovuje něco jiného. Někdo potřebuje při práci absolutní klid. Druhý si naopak pro lepší soustředění pouští hudbu na pozadí. Pokud pracujete doma, můžete vyzkoušet průběžně měnit pracovní místo. Možná vám bude vyhovovat místo židle klekátko nebo gymnastický míč. Zkrátka zkoušejte, co vám při práci vyhovuje.

Snažte se nemít kolem sebe zbytečně moc věcí. Zároveň odstraňte vše, co by vás mohlo odvádět od práce. Je dobré vypnout si notifikace i zvonění na telefonu. To ovšem není vždy možné.

Nezapomínejte pravidelně v místnosti větrat. Čerstvý vzduch vás probere a doplníte kyslík potřebný pro mozek.

TIP: Přehřátí organismu (nejen na sluníčku)

Odpočinek

Kromě plánování pracovních úkolů je důležité myslet na odpočinek. Pokud trávíte celý den v práci, udělejte si z odpočinku jeden ze svých úkolů. Může jít také o aktivní odpočinek. Pomůže vám vyčistit si hlavu a znovu načerpat potřebnou energii. Tento čas věnujte výhradně sobě a svým blízkým. Zaměřte se na své koníčky. Pokuste se nemyslet na práci a pracovní úkoly. Nastavte si pevné hranice mezi prací a volným časem. Odpočinek může být i forma motivace pro zlepšení pracovního výkonu. Budete vědět, že po dokončení pracovních úkolů na vás čeká příjemný odpočinek.

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.