Ashwagandha – indický ženšen

Vitánie snodárná je starobylá rostlinka známá pod mnohými názvy. Její účinky jsou prověřené celými tisíciletími a své využití našla především v tradiční indické ayurvédské medicíně. Pole působení této rostliny je v lidském zdraví opravdu velké, ať už se jedná o fyzickou či psychickou stránku. Aswagandha si získává své příznivce po celém světě, a tak není divu, že si její výtažky již dnes mohou uživatelé dopřát také jednoduše v tabletách nebo čaji, a nemusejí si bylinu pěstovat doma. Ani to však není náročné.

Co je to ashwagandha? 

Z úvodu je tedy zřejmé, že se jedná o rostlinu. Ta pochází z tropických a subtropických oblastí Asie, Afriky i Evropy. Jedná se o poměrně nenáročnou rostlinu, která roste od savan až po polopouště a dobře se jí daří i na okrajích cest, polí či lesů. Co se týče jejich léčebných účinků, ty má na svědomí kořen. Ten se suší, drtí a následně se z něj připravuje odvar. Vitánii už dnes seženeme i v tabletách, které mohou být lidem citlivým na její aroma či chuť příjemnější.

Právě díky svému typickému „zápachu“ se někdy vitánii říká „smell of horse“, je však známá i pod názvy ashwagandha, ašvaganda, indický ženšen a v odborných kruzích pod latinským názvem withania somnifera.

Pomůže s celou řadou zdravotních problémů

Aswagandha může být nápomocna při řešení mnohých zdravotních i psychických problémů. Obsahuje totiž withanolidy, které příznivě ovlivňují imunitní systém, uklidňují mysl a působí proti vysokému tlaku a zánětům v těle. Samozřejmě že účinnost byliny není nijak vědecky potvrzena, proto je na místě užívat vitánii pouze jako doplněk ke klasické léčbě. A s čím vám tedy může pomoct?

  • Podpora mozkové činnosti
  • Zlepšení funkce imunitního systému
  • Podpora plodnosti
  • Hubnutí, ochrana svalů a vyšší výkon při cvičení
  • Potíže se spánkem
  • Předcházení častým zánětům v těle
  • Psychické potíže, deprese, úzkosti, OCD nebo BAP

Účinné přírodní afrodiziakum

Výtažek z ashwagandhy je také jedním z nejstarších afrodiziak. Účinek je téměř zaručený a nevztahuje se pouze na muže, ale také na ženy. Je prokázáno, že se ženám s nízkým libidem po dlouhodobém užívání aswagandhy vrátila chuť na sex. S těmito nespornými výhodami jde pak ruku v ruce také to, že vitánie pozitivně působí na celé reprodukční orgány, pomáhá předcházet rakovině v těchto oblastech, a také zvyšuje plodnost.

V jaké formě lze aswagandhu užívat?

Aswagandha má opravdu silné aroma, které, jak už napovídá jeden z jejích lidových názvů, připomíná zápach koní. Pokud se přes tuto skutečnost přenesete, nic vám nebrání ji užívat čerstvou. V tomto případě se použije sušený kořen, který se drtí. Přibližně 3-5 gramů této směsi se pak krátce povaří s vodou či mlékem a připravený nápoj se popíjí jednou denně. Odvar je velmi hořký, je dobré si jej dochutit například medem. 

Pokud se necítíte na tuto zdlouhavější přípravu, můžete zvolit již nasušený kořen, který je k dostání v obdobné podobě, jako třeba sypané čaje. Dobrou volbou pro uživatele, kterým vadí aroma vitánie, jsou tablety. Ty jsou momentálně velmi populární a na trhu je skutečně z čeho vybírat.

Indický ženšen si můžete vypěstovat i doma

Jste-li „ostřílený pěstitel“, nebude pro vás pěstování vitánie žádný problém. Jedná se o méně náročnou rostlinu, kterou i přes její tropický původ můžeme pěstovat v našich podmínkách. Malá semínka vyséváme koncem května, abychom se vyhnuli posledním přízemním mrazíkům a půda už byla dostatečně vyhřátá.

Zasetá semena přikryjeme folií až do vyrašení prvních lístků. Rostliny je nutné v zimě přesouvat do teplých vnitřních prostor. Proto zvažte místo pěstování na záhonech raději praktičtější květináče. Vitánii dobře přihnojujte organickými hnojivy, chemikálie nejsou na místě, nezapomeňte, že budete odvar z kořene pít. Rostlinku pravidelně zalévejte, zemina by neměla být příliš dlouho suchá.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram