Stravování batolat není věda: Tady je vše, co potřebujete znát

Stravování batolat je důležitá součást vývoje. Správná výživa je základem pro jejich zdraví a růst. Proto je důležité zajišťovat pestrou a zdravou stravu, aby měli dostatek energie a potřebných živin. Zaměříme se na makroživiny, které by měly konzumovat, a jejich množství. Prozradíme, co vše pro batolata vhodné není. 

Co by batolata měla jíst

Batolata by měla konzumovat potraviny bohaté na vápník a železo, které napomáhají správnému vývoji kostí a svalů. Zaměřte se na potraviny bohaté na vitamíny, především A, C a D. Ty zajistíte podáváním ovoce a zeleniny, které jsou nejen na vitamíny bohaté, ale mají i nízký obsah tuku. Mají tak vysokou stravovací hodnotu. 

Množství bílkovin, sacharidů a tuků, které batole potřebuje, se bude lišit podle jeho věku a aktivity. Čím starší, tím větší hodnota rozmezí. Batolata potřebují bílkoviny v množství 13–19 gramů, sacharidy 130–196 gramů a tuky 31–44 gramů. 

Kolik by toho měla batolata sníst

Jednoduchá rada zní – dejte jim toho na talíř víc, sní tolik, kolik budou potřebovat. Každé jídlo by však mělo být především vyvážené. Na talíři by se měly objevit bílkoviny, sacharidy i tuky. Ovoce nebo zelenina.  

V tomto období mohou rodiče poskytnout dítěti bílkoviny v podobě mléčných výrobků, jako je jogurt, nebo vajíčka, ale i maso. Sacharidy ve formě obilných celozrnných výrobků, brambor, rýže, luštěnin a podobně.

Tuky jsou také důležitou součástí stravy dětí, protože pomáhají při syntéze vitaminů. Doporučuje se, aby rodiče dodávali dětem zdravé zdroje tuků, jako je olivový olej, avokádo, ořechy a semínka. 

Čemu se vyhnout

Je velmi důležité vědět, čemu se vyhnout, když jde o výživu dětí. Batolata by neměla konzumovat produkty bohaté na soli, cukr, umělá barviva a konzervanty. Tyto přísady mohou mít škodlivý vliv na zdraví a vývoj dítěte. Kromě toho byste měli dítěti zabránit v konzumaci potravin špatné kvality, jako jsou rychlé občerstvení, instantní jídla a sladkosti. Tyto produkty mají nízkou nutriční hodnotu a nejsou vhodné pro děti, ani pro dospělé.

Jaké množství bílkovin, sacharidů a tuků

Pro děti ve fázi růstu by měl být poměr bílkovin 30 %, sacharidů 55–60 % a tuků 10–15 %. 

Inspirace pro stravování batolat

Chcete se inspirovat, co neustále vařit batolatům? Zkuste recepty pro děti na Mámouzlehka.cz nebo se inspirujte na Instagramu a sledujte profil Ladubyle

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.