Léto už klepe na dveře. Kam se vydat na turistiku a co si s sebou zabalit?

Venkovní teploty pomalu rostou a první jarní dny se nezadržitelně blíží. Na přelomu března a dubna už zima dává definitivně sbohem i v horských oblastech. Místo lyžování se tak na kopcích opět objevují pěší turisté. Chcete se k nim přidat? Poradíme, vám, co si na túru zabalit s sebou.

Počasí může být nevyzpytatelné

Během března a dubna se příroda stále ještě někdy rozhoduje, zda dá prostor zimě, nebo již vládu nad počasím definitivně přebere jaro. Dvojnásob to platí pro horské oblasti. Během jarní túry tak musíte být obzvlášť připravení na přízeň, ale i nepřízeň počasí. Potkat vás totiž nemusí jen dešťová přeháňka, zaskočit vás může i prudká sněhová vánice.

TIP: Jak vybrat obuv na turistiku?

Kromě jarní bundy tak s sebou přibalte i teplejší alternativy, ať už půjde o termo oblečení, svetry, nebo třeba teplejší bundu. Samozřejmostí by pak měla být pláštěnka. Do batohu se vám toho samozřejmě nevejde tolik, jako když letíte s kufrem na dovolenou. Vše tak důkladně promyslete.

Myslete i na nejhorší

Protože je terén na jaře obzvlášť nevyzpytatelný, často hrozí podklouznutí nebo drobná poranění. Na začátku túry může být půda nečekaně rozblácená, o trochu výše pak naopak narazíte na namrzlá místa. Chybět vám proto nesmí cestovní lékárnička.

Zabalte si náplasti Leukoplast, obvazy, obinadla, dezinfekci a léky na bolest. Samozřejmostí jsou pak vaše dlouhodobě užívané léky. Raději si vždy přibalte léků více, než reálně potřebujete, kdyby se pobyt nečekaně protáhl.

Bez moderních technologií by to nešlo

Do hor byste neměli vyrážet bez mobilního telefonu. Vhodnou volbou je i powerbanka pro možnost dobití telefonu i bez přístupu k elektřině. Telefon vás spolehlivě dostane z jakékoli nepříznivé situace. Ideální volbou je chytrý telefon, se kterým se můžete pohodlně navigovat i v místech, která sami vůbec neznáte. Aplikace s kvalitními mapovými podklady v kombinaci s GPS funguje doslova zázračně.

Stále častěji se na túry vyráží i s další chytrou technikou, jako jsou hodinky nebo různé fitness náramky. Vyjma toho nezapomeňte na klasiku – čelovku, baterku a klasickou tištěnou mapu s kompasem. Nikdy nevíte, kdy se vám taková záložní varianta bude hodit.

Dostatek potravin a tekutin

Dále budete potřebovat alespoň dva litry tekutin na den (nejlepší volbou je neperlivá voda, ideálně neslazená, případně jen lehce oslazená) a dostatek potravin. Zde musíte myslet na to, aby potraviny byly trvanlivé a současně výživné. Neměly by ale vážit příliš. Zkrátka zdravá lehká strava, a to doslova.

TIP: Osvěžující drinky a nápoje z kávy na léto

Pamatujte na pořádek

Do přírody se jdeme kochat. Naším úkolem přitom je zachovat ji nedotčenou pro další návštěvníky a příští generace. Na všechen umělý i plastový odpad si proto vezměte pytel na odpadky. Nic byste neměli pohazovat po okolí, a to ani nedopatřením. Zkuste si naopak dát za úkol, že část odpadků, které naleznete po cestě, z přírody naopak odnesete.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.