Jak si získat a udržet motivaci?

Co je motivace? Motivace je to, co nás pohání k dosahování cílů a snů. Občas se člověk dostane do situací, kdy nám ale právě motivace chybí. Máme pocit, že nás nic nebaví, že nic nemá cenu, že život se nikam neposouvá a že všechno, co jsme doposud udělali, bylo k ničemu a zbytečné. Jak ale motivaci získat a udržet, abychom se dokázali naplno a dlouhodobě věnovat například cvičení, vzdělávání nebo práci? Prozradíme vám pár tipů jak na to.

Obsah článku

Stanovte si jasný a reálný cíl

Jedním z klíčů k motivaci je mít jasný a smysluplný cíl. Pokud víme, proč děláme to, co děláme, a jaký to pro nás nebo pro ostatní přínos, budeme mít větší chuť se snažit a překonávat překážky. Pro stanovení cílů platí obecné pravidlo SMART. To znamená, že by cíl měl být konkrétní, měřitelný, dosažitelný, relevantní a časově omezený. Příkladem by mohl být cíl u motivace k učení, kdy si stanovíte, že do konce roku chcete přečíst 10 knih, které vás vzdělají ve vašem oboru nebo do konce roku zhubnete 10 kilogramů.

Menší mezi cíle vám pomohou motivaci udržet

Pokud máte velký nebo dlouhodobý cíl, může se vám zdát nedosažitelný nebo příliš náročný. Proto je dobré rozdělit si ho na menší a snazší části, které vám pomohou sledovat váš pokrok a udržet motivaci. Také je důležité plánovat si své činnosti dopředu a dodržovat svůj harmonogram.

Oslavujte své úspěchy

Uvědomování si a ocenění vlastního pokroku má významný dopad na naši sebedůvěru a optimismus. Když dosáhneme úspěchu, je důležité si jej uvědomit a odměnit se za něj. Naopak při setkání s problémy či chybami bychom neměli ztrácet naději ani sebe kritizovat, ale místo toho hledat řešení a poučit se. Motivaci mohou podpořit také bonusové odměny, které mohou být v podobě věcí či služeb, které si běžně nepořídíte, ale udělají radost.

Najděte vnitřní motivaci

Dělejte věci proto, že vám dělají radost, uspokojují potřeby nebo rozvíjejí schopnosti. Vnitřní motivace je silnější a trvalejší než vnější motivace, která je založená na odměnách nebo trestech. Například motivace k práci se dlouhodobě udržuje obtížně, proto se zkuste například pravidelně vzdělávat a odměnou vám pak bude pocit, že jste v oboru větším odborníkem a specialistou. Nebo například cvičíte proto, že se ve svém těle cítíte lépe a máte více energie.

Hledejte si inspiraci a podporu od ostatních

Pokud se obklopujete lidmi, kteří mají podobné cíle nebo zájmy jako vy, budete mít více motivace a zábavy. Najděte si parťáka, kamaráda, kolegu z práce, maminku nebo dceru – kdokoli z vašeho okolí se může stát vaším parťákem a oporou. Když má slabou chvilku jeden, motivuje ho ke cvičení, učení či k práci ten druhý, a příště tomu může být naopak.

TIP: Nemůžete se soustředit? Tohle je 5 věcí, které ovlivňují soustředění

Mějte svůj cíl na očích a myslete na něj denně

Lidský mozek má tendenci zaměřovat se na problémy a soustředit se na to, co nejde a pak se hledají úlevy. Pro udržení motivace je důležité si zapsat hlavní cíl a umístit ho na viditelné místo, například na počítač nebo lednici. Pokud je vaším cílem postava, se kterou hrdě půjdete v plavkách k vodě, pak fotografie svého štíhlejšího mladšího já nebo někoho jiného inspirativního na lednici, bude tím pravým předmětem pro motivaci.

TIP: Osobnostní rozvoj – jaké knihy bychom si měli přečíst?

Buďte flexibilní a otevření změnám

Vždy se může stát, že váš původní plán nebo cíl přestane být relevantní pro vaši situaci. Je důležité přizpůsobit se novým okolnostem a hledat nové možnosti. Například, pokud nezískáte zaměstnání ve svém vystudovaném oboru, můžete se přeorientovat na jinou oblast nebo rozvíjet nové dovednosti. Buďte ohleduplní k sobě samým a nebuďte na sebe příliš přísní. Neúspěchy se dějí, ale je podstatné se z nich poučit. Není důležité, jak hluboko spadnete, ale jak se postavíte zpět na nohy.

Snažte se porazit prokrastinaci

Zbavte se všech rušivých vlivů. Definujte si to, co vás nutí prokrastinovat a zbavte se toho. Prodejte to, nebo někam odložte, alespoň po dobu, kdy se potřebujete na daný cíl soustředit. Nemůžete si udržet motivaci, pokud neustále plýtváte časem na zbytečnosti.

TIP: Jak skončit s prokrastinací

Zaznamenávejte si vývoj

Pokud je vaším cílem vysněná postava, pak si veďte cvičební a stravovací deník. Nemusí být ani v papírové podobě, bohatě postačí tabulka v excelu nebo aplikace. Postupně plnící se buňky vás budou motivovat a zároveň tím získáte podrobný přehled o pohybovém režimu. Deník se dá aplikovat i na jiné cíle, například odškrtávání si vzdělávacích kurzů, knih nebo kapitol ve studijních materiálech. Překvapit vás z důsledného záznamu může ledacos.

Nebojte se dělat si pauzy

Občas i ten nejvíce nadšený a motivovaný člověk potřebuje oddech. Dokonce můžete zažívat syndrom vyhoření a krátká přestávka je přesně to, co potřebujete. Pokud se vaše snaha týká cvičení, můžete si například dovolit delší pauzu – 3 nebo 4 dny místo obvyklého jednoho nebo dvou dní. Pokud je váš cíl spojený se vzděláváním, nesnažte se splnit veškerou práci během jediného dne, ale pokud máte prostor, rozložte si ji například na celý týden.


Přečtěte si také

Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.