Osobnostní rozvoj – jaké knihy bychom si měli přečíst?

Osobnostní rozvoj by u každého z nás měl probíhat po celý život. V období školní docházky se o rozvíjení znalostí a schopností starají školy a různé kroužky. V dospělém i seniorském věku bychom se o sebezdokonalování měli snažit sami. Většina z nás nemá čas navštěvovat vzdělávací akce, které vyžadují osobní účast, proto spíš využíváme on-line vzdělávání nebo si vybereme ze široké nabídky knih, které se osobním rozvojem zabývají. Otázkou, které zajímavé knihy na téma rozvoj osobnosti jsou v nabídce, se zabývá tento článek.

Podle definic je osobnostní rozvoj neboli sebezdokonalování soubor činností, které rozvíjejí schopnosti člověka v oblasti práce, vztahů, zdraví a celkové kvality života.

Co v článku najdete?

Kariérní rozvoj

Jedním ze zásadních směrů našeho osobního rozvoje je sebezdokonalení v oblasti práce. Po celé období našeho produktivního života se musíme snažit, abychom nezaostali za vývojem, abychom zvládli nové postupy, pochopili nové informace, naučili se nové počítačové programy a aplikace a nezaostali v cizích jazycích. Konkurence je ve všech oblastech velká, proto nezbývá než se intenzivně zaměřit na osobní rozvoj.

TIP: Jak skončit s prokrastinací

Zajímavou novinkou, která patří do oblasti kariérního rozvoje a kterou má ve své nabídce kosmas.cz, je kniha českého autora Arnošta Štěpánka s názvem ZMLKNI!. Knihu využijí ti z nás, kteří mají v pracovní náplni vedení školení a prezentování. Autor na základě dlouholetých zkušeností s prezentováním radí, jak si zajistit pozornost publika a jak prezentovat nejen dobře, ale skvěle.

Kniha Ivo Tomana nazvaná JAK PRODÁVAT Z OČÍ DO OČÍ poradí všem, kteří se zabývají osobním prodejem. V knize, která je označována za první kuchařku prodeje, se autor se čtenáři podělí o své dlouholeté zkušenosti v oblasti prodeje i o praktické návody.

Bývalý prezident evropského Microsoftu Jan Mühlfeit ve své knize POZITIVNÍ LEADER: JAK ENERGIE A ŠTĚSTÍ POHÁNĚJÍ ŠPIČKOVÉ TÝMY NA CESTĚ K ÚSPĚCHU shrnul své dlouholeté zkušenosti s vedením lidí. V knize se dozvíme jak inspirovat tým a jak dosáhnout vytyčených výsledků a přitom si zachovat rovnováhu mezi úspěchem a štěstím.

TIP: Jak zefektivnit svůj pracovní týden a mít více energie

Rozvoj inteligence a trénink mozku

Jednou z klíčových oblastí sebezdokonalování je rozvoj inteligence a trénink mozku. V knihkupectví Kosmas si na toto téma můžeme vybrat buď knížky určené pro všechny věkové kategorie, jako je například kniha s názvem LOVCI ŠIFER od Lukáše Záleského, která je určená pro milovníky hádanek, kvízů i šifer, nebo kniha s názvem TRÉNINK MOZKU – ZLEPŠENÍ ZA 60 DNÍ, jejímž autorem je japonský neurolog Rjúta Kawašima. Tato kniha je šedesátidenním programem, který obsahuje jednoduché matematické výpočty a slovní cvičení. Při jejich řešení se aktivuje mozková kůra a zlepšuje se celkový výkon mozku.

Pro seniory jsou určené knihy, které se zaměřují na cvičení paměti, koncentrace, pozornosti, kreativity, zrakově-prostorových schopností i zvyšování slovní zásoby. Jedná se například o knihu autorek Evy Jarolímové a Jitky Suché s názvem TRÉNINK PAMĚTI PRO SENIORY, která má podtitul Prevence Alzheimerovy choroby a dalších závažných onemocnění.

Psychologie pro každého

Pro všechny, kteří se zajímají o záhady lidského mozku, jsou určené knihy z oblasti psychologie. Na problémy dospívajících se zaměřuje kniha Jaroslavy Budíkové ZÁKLADY DUŠEVNÍ HYGIENY. Jedná se o kurz určený pro skupinovou i individuální práci s dětmi ve věku 11 až 16 let. Kurz obsahuje obecné seznámení tématy duševní hygiena, práce s myšlenkami a emocemi, spánková hygieny i aktuální téma orientace v online prostoru a na sociálních sítích.

Pomocí knihy psychiatra Karla Nešpora 300 ÚSMĚVŮ PRO LEPŠÍ ŽIVOT se nám podaří objevit léčivou moc smíchu. Jedná se o optimistickou publikaci, která obsahuje spoustu fotografií, příhod, myšlenek i inspirací.

Známý český psychiatr Radkin Honzák a japanoložka Denisa Vostrá jsou autory knížky HAIKU – CESTA ZE STRESU, která nám poradí, jak zkrotit stresovou situaci a jak opět dosáhnout duševní rovnováhy a klidu. Kniha nabízí nestandardní cestu k uvolnění, které je zároveň tréninkem mozku.

Dagmar Kožinová ve své knize JAK ZVLÁDNOUT STRES A POSÍLIT ODOLNOST uvádí příklady konkrétních situací, díky kterým pochopíme zákonitosti stresového a emočního prožívání. Dozvíme se i řadu doporučení, jak stresové situace zvládnout.

TIP: Fyzické příznaky stresu – dopady stresu na lidské tělo

Štěstí a úspěch

Další skupinou knih, které přispějí k našemu sebezdokonalení, jsou rádci pro úspěšný a šťastný život. Z těchto knih nabízí Kosmas hned několik novinek.

Jak posílit vlastní schopnost snášet tíhu a nástrahy života s radostí a spokojeností se můžeme dočíst v knize Marie Terezie Novákové JAK VYSTOUPIT Z VLASTNÍHO STÍNU.

E-kurz JÁ A TI DRUZÍ s podtitulem NOVÝ POHLED NA VZTAHY nám pomůže k tomu, abychom dosáhli souladu se sebou a svým životním rytmem a abychom byli schopni budovat naplněné vztahy. E-kurz obsahuje přehledné návody, cvičení i názorné fotografie. Kniha PŘEKÁŽKA JAKO CESTA autora Ryana Holiday čerpá ze stoické filozofie, kterou používá k překonání obtížných nebo dokonce nemožných situací. Stoikové se soustředí na věci, které mohou ovlivnit, nezabývají se věcmi, které nejsou v jejich moci. Každou novou překážku proměňují na příležitost stát se lepším, silnějším a odolnějším.

TIP: Kdy se vám hodí manželská terapie a co od ní očekávat?

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.