Podle čeho vybrat sportovní podprsenku?

Pokud se alespoň občas věnujete nějakému sportu, rozhodně si zasloužíte podprsenku, která zajistí dostatečnou podporu prsům. Zvolit tu správnou velikost, typ či materiál může být náročné. Přečtěte si několik tipů, jak vybrat vhodnou podprsenku a nesáhněte tak při nákupu vedle.

Obsah článku

Požadavky na sportovní podprsenku

Existuje několik požadavků, které by měla dámská sportovní podprsenka splňovat. Hlavním požadavkem od podprsenky je, aby prsa držela během aktivity na svém místě, a aby byla z funkčního materiálu. Prsa by měla přirozeně sedět v košíčcích nebo pod kompresní látkou, nikoli vylézat z krajních lemů. Ramínka by se neměla zarývat do kůže, ale zároveň by neměla být příliš volná. Sedět by měly na ramenou, nikoliv se dotýkat krku. Při zvednutí rukou nad hlavu se spodní lem nesmí vyhrnout. Obvod podprsenky by měl být pevný a pokud sedí při zapnutí na prostřední háčky, lze pak následně utáhnout při zvýšení váhy či povolení materiálu. Sportovní podprsenka by zkrátka měla být společníkem ke všemožným volnočasovým aktivitám.

Jakou zvolit velikost?

Obecně platí, že čím větší prsa máte, tím širší ramínka byste měla volit. Velikost sportovní podprsenky by měla odpovídat velikosti klasické podprsenky, ale může se to lišit v závislosti na výrobci, materiálu či střihu. Z toho důvodu berte velikost běžné podprsenky spíš jako orientační údaj.

Změřte si svou velikost správně

V případě, že sháníte podprsenku s košíčky, tak abyste pro výběr správné velikosti udělala maximum, první krok je se dobře změřit.

  • Změřte obvod hrudníku pod poprsím.
  • Zaznamenejte si údaj (v cm) a zaokrouhlete na nejbližší násobek pěti.
  • Velikost košíčků zjistíte změřením obvodu hrudníku v jeho nejširším místě.
  • Odečtěte od údaje velikosti košíčků údaj z měření hrudníku a použijte tabulku pro vyhledání té pravé velikosti košíčků.
Navrhovaná velikost košíčkuZjištěná hodnota z měření
A10 – 14
B14 – 16
C16 – 18
D18 – 20
E20 – 22
F22 – 24

Při výběru sportovní podprsenky se vyplatí zkoušet. Pokud objednáváte online, objednejte si více velikostí najednou, ať máte s čím srovnávat.

Druhy sportovních podprsenek

Existuje nespočet střihů a stylů podprsenek určených ke sportu. Ale co se týká konstrukce podprsenek, jde většinou o tři základní typy.

  • Kompresní podprsenka – prsa se přimknou k tělu pomocí pevné, ale pružné látky. Tento druh nemá zapínání, přetahuje se přes hlavu. Většinou tyto podprsenky neobsahují košíčky. K dispozici jsou i kompresní podprsenky bezešvé, které dočista splynou s kůží.
  • Košíčková podprsenka – prsa jsou fixována pomocí košíčků. Tento druh se hodí i jako sportovní podprsenka pro velké poprsí, kdy od velikosti C jsou lepší podprsenky, které se skládají ze dvou košíčků a zpevněného středu. 
  • Hybrid – představuje kombinací kompresní a košíčkové podprsenky. Díky kompresní látce a košíčkům je vhodná i pro namáhavější sporty. Kdy podprsenka disponuje klasickým zapínáním v zadní části. Největší oporu zajišťuje spodní lem.

TIP: Jaké boty vybrat na sport

Materiál volte pečlivě

Je třeba se zaměřit i na materiál samotné podprsenky, aby opravdu dobře plnila svou funkci. Kvalitní kousek by měl být ze savého materiálu, v ideálním případě z kombinace polyesteru, polyamidu a elastanu. V tomto případě by podprsenka neměla nikde škrábat, kousat a její nošení by mělo být příjemné. Za materiál se vyplatí připlatit. Většinou platí pravidlo, že dražší materiál si déle zachová pevnost. Ty levnější se naopak rychleji vytahají a začnou ztrácet svůj tvar a funkčnost. Podprsenky v nejvyšší cenové kategorii pak mohou být vyrobeny z antibakteriálního materiálu, který zamezuje tvorbě plísní a vzniku pachu. 

Podprsenka podle aktivity

Při výběru myslete na to, že správná sportovní podprsenka by měla minimalizovat pohyb prsou, proto vybírejte i podle toho, k jakému sportu je určena a jak velkou oporu prsou potřebujete. Obecně platí, že čím větší zátěž vykonáváte, tím větší plochu na zádech by měla látka zabírat a tím větší oporu by podprsenka měla mít. Záleží ale také na velikosti prsou, kdy čím větší je poprsí, tím větší opora podprsenky je potřeba. Nežádoucí pohyb navíc může způsobit bolest, potrhání vaziva a následný pokles poprsí.

  • Vysoká opora je potřeba při funkčním náročném tréninku, běhu, tenisu, kruhovém tréninku, gymnastice či obdobným výkonnostním aktivitám. Pro tyto aktivity se může hodit sportovní podprsenka hybrid, kompresní a košíčková v jednom.
  • Střední oporu využijete například při chůzi, posilování, power józe a podobně. K těmto aktivitám vám může stačit i varianta košíčková, kdy jsou košíčky jemně vyztužené a spodní lem je natolik pevný, aby prsa podprsenku neopustila.
  • Lehká opora se hodí pro jakékoliv aktivity v nízké intenzitě, například při józe a protahování, pro ty, kteří se sportováním teprve pozvolna začínají, ale i pro ty, kteří kostice ani vyztužení u podprsenky nevyžadují. Hodí se tedy spíše druh kompresní podprsenky. 

TIP: Podprsenky z e-shopu puravidashop.cz – Recenze

Sportovní podprsenky Nebbia

Slovenská značka NEBBIA vznikla roku 1997 a specializuje se na výrobu sportovního a fitness oblečení pro vrcholové kulturisty a bikini fitnessky, tak i pro fitness amatéry. Pyšní se prvotřídním designem a fukčnostní pro každodenní trénink. Do sortimentu značky se řadí kromě podprsenek také legíny, šortky, mikiny a tílka. Předností sportovní podprsenky Nebbia je kvalitní pevný materiál, který spolehlivě odvádí pot a zároveň poskytuje kompletní volnost pohybu.

Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.