6 tipů, jak si zvednout sebevědomí

Je před vámi příležitost, na kterou jste čekali. Najednou ji ale nejste schopni využít. Máte znalosti, kompetence. Přesto se bojíte, že to nedokážete. Možná je překážkou nízké sebevědomí. 

Co je to sebevědomí

Sebevědomí odráží to, jak vnímáme sami sebe. Jak hodnotní si připadáme. Odráží celkový názor na sebe sama. Pokud o sobě přemýšlíme převážně negativně, hovoříme o nízkém sebevědomí. Naše sebevědomí je rozvíjeno již od narození. Téměř každý den získáváme zpětnou vazbu od okolí a nějakým způsobem na ni reagujeme. Pokud o sobě často slýcháme negativní poznámky, můžeme je považovat za pravdivé. To se projeví právě nízkým sebevědomím. 

Nízké sebevědomí

Nízké sebevědomí se projevuje v naší osobnosti, našem prožívání. Má dopad na celý náš život. Bojíme se zvládání těžkých úkolů. Pracujeme až příliš usilovně, abychom se vyhnuli chybám. Upředňostňujeme druhé na úkor sebe. Vyhýbáme se kritice a hodnocení. Klademe si na sebe příliš vysoké nároky. Nemáme se rádi. Nezasloužíme si nic dobrého v našem životě. 

PŘEMÝŠLENÍ O SOBĚsebekritika, sebeobviňování, pochybnosti o sobě
CHOVÁNÍobtíže s prosazováním, omluvný postoj, vyhýbání se výzvám
DRŽENÍ TĚLAshrbený postoj, sklopená hlava, vyhýbání očnímu kontaktu
EMOCEsmutek, úzkost, hněv

TIP: Jak zefektivnit svůj pracovní týden a mít více energie

Jak zvýšit sebevědomí?

Asi každý z nás někdy pocítil nedostatek sebedůvěry, sebevědomí. Pokud nás ale trápí ve většině situací, negativně ovlivňuje celý náš život. Naštěstí sebevědomí není vrozené a dá se tak vědomě změnit. Dále zmíněné tipy, vám s tím mohou pomoci. Může se ale stát, že pro vás nebudou dostačující. V tomto případě si o svém problému neváhejte s někým promluvit. Využijte k tomu své nejbližší nebo vyhledejte psychologa.

1. Pracujte se svým strachem

Často se setkáváme se situacemi, které v nás probouzí strach a nervozitu. V důsledku toho se vyhýbáme životním výzvám a změnám. Uvědomte si, čeho se doopravdy bojíte. Je to strach, že tam nikoho nebudeme znát? Strach z pobytu v neznámém prostředí? Zkuste se strachu postavit. Krok za krokem. Vyhledávejte cíleně situace, které jsou mimo vaši komfortní zónu. Můžete začít malými věcmi. Postupně se tak dopracujete k větším výzvám. 

2. Připravte se na nejhorší scénář

Při boji s nízkým sebevědomím jsme často vystaveni obavám ze selhání. Stojíte zrovna před velkým rozhodnutím, velkou změnou. Představte si to úplně nejhorší, co se vám v této situaci může stát. Poté si vytvořte plán, jak se s tímto scénářem vypořádáte. Máte strach, že přijdete o bydlení? Možná víte o někom, kdo vás dočasně ubytuje. Nebo máte na účtě dostatečnou rezervu na nalezení bydlení nového. Budete tak připraveni na to nejhorší a váš strach se možná zmenší.

3. Stanovte si cíle

Vytvořte si seznam věcí, kterých chcete dosáhnout. Napište se cíle krátkodobé i dlouhodobé. Cíle by měly být co nejkonkrétnější. Vytvořte si plán, jak vašich cílů dosáhnout. Tento plán se snažte dodržet. Možná se vám díky němu budou vaše rozhodnutí dělat snáze. Budete mít motivaci k překonání strachu. Když poté uvidíte, co všechno jste dokázali, možná se budete mít o něco raději.

4. Dechová cvičení

Dechová cvičení nám pomáhají zvládnout stresovou situaci. Pokud jsme nervózní, máme strach, dýcháme rychle a mělce. Vědomé prodloužení dechu nás může uklidnit. Soustřeďte se na svůj dech. Zkuste se nadechovat i vydechovat co nejpomaleji. Počítejte, jak dlouhý váš nádech i výdech je. Existuje několik dechových technik, které můžete využít. 

Dejte si prst levé ruky do středu pravé dlaně. Nádech by měl trvat 4s a výdech také 4s. S nádechem pohybujte prstem z dlaně směrem ke špičce malíku. S výdechem se vracíte zpět do středu dlaně. S nádechem pohybujte prstem z dlaně směrem ke špičce prsteníčku. S výdechem vracíte prst zpět do středu dlaně. Takto opakujte, dokud nedojdete k palci. Při dechovém cvičení můžete mít zavřené oči. 

Další technikou je takzvané “krabicové dýchání”. Kromě nádechu a výdechu pracuje také se zadržením dechu. Začínáme nádechem trvajícím 4s. Následuje zadržení dechu rovněž na 4s. Poté výdech trvající 4s. Po výdechu přichází opět zadržení dechu na 4s. Tento cyklus několikrát opakujeme.

TIP: Dýchání do břicha pro uklidnění i lepší sportovní výsledky

5. Co na sobě máte rádi?

Vy se znáte ze všech lidí nejlépe. Kdo jiný by vás tedy mohl náležitě pochválit? Určitě existuje něco, za co jste na sebe pyšní. Něco, co na sobě máte rádi. Zkuste se každý den za něco pochválit. Můžete si z toho udělat ranní nebo večerní rituál. Poděkujte si před zrcadlem. Pište si pochvaly na papír. Každému vyhovuje něco jiného. Najděte si místo a čas, kdy o sobě budete chvilku přemýšlet pozitivně. Na začátku to pro vás možná bude těžké. Najdete třeba jen jednu věc. Časem vám to ale půjde lépe a lépe. Nevzdávejte to!

6. Vděčnost

Nehledejte dobré věci jen u sebe. Buďte také vděční za to, co vás obklopuje. Rozhlédněte se a podívejte, čeho všeho jste již dosáhli. Každý den si vyhraďte malou chvilku a poděkujte za to, co máte. Získáte tak pocit zdaru, štěstí. Uvědomíte si, jak krásný život žijete. Možná se poté přestanete obviňovat. Zjistíte svou hodnotu a zanecháte porovnávání s ostatními. Tento bod můžete kombinovat s podem 5). Například ráno si dodáte odvahu vřelou pochvalou a večer poděkujete za to, co jste za celý den prožili. 

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.