Pažitka (Allium schoenoprasum)

Pažitka je notoricky proslulá, ale v dnešní době se zdá, že její potenciál není dostatečně využíván. Je to vytrvalá rostlina z čeledi amarylkovité (Amaryllidaceae), která je blízce příbuzná česneku.

Co je to – Pažitka

Každé malé dítě zná pažitku. A jsou to navíc děti, u nichž tato bylina převládá. Zatímco cibule a česnek dětem příliš nevoní, je pažitka nejlepším způsobem, jak je obohatit o živiny. Pažitka se dá využít výjimečně jednoduše. Děti si ji mohou samy nasekat (nebo nakrájet) a využít ji na chleba s máslem. Právě na tomto pokrmu je vidět, jak ho bylinky mohou vylepšit.

Odkud pochází

Její domovinou je pravděpodobně Středomoří a dnes se s ní můžeme setkat po celém světě. U nás se sice pěstuje, ale i tak se vyvíjí na březích potoků a vodních toků, na vlhkých pahorcích a svazích, v příkopech. Kromě toho ji lze nalézt i v okolí lidských sídel, které mohou být zplanělé rostliny pažitky.

Druhy

  • Grolau
  • Nelly
  • Staro
  • Lesní pažitka
  • Česneková pažitka (Allium tuberosum)

Jak ji poznat – velikost, barva, vůně

Rostlina je 5 až 50 cm vysoká, vyvíjí se v trsech a z obvykle malé cibulky se vyvíjí prázdný stonek s přímým přisedlým, trubkovitým a dutým listem s celokrajnými čepelemi a rovnoběžnými žilkami. Fialové nebo světle nachové, jednou za čas bílé nebo nažloutlé květy uspořádané v polokulovitém lichookolíku vyrůstají od května do října. Přírodním produktem je tobolka s malými černými semeny.

Jak chutná?

Má lehce pikantní chuť.

Použití – Pažitka

Pažitka se přidává do mnoha jídel (včetně polévek) a pro své účinky se u zasvěcených používá při léčbě neduhů.

Účinky bylinky

  • Protizánětlivé účinky
  • Antimikrobiální účinky
  • Protiplísňové účinky
  • Diuretický účinek

Léčba

Není příliš využívána k léčbě. Urychluje asimilaci, povzbuzuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak a posiluje imunitu. Konzumace pažitky může být skvělou prevencí kardiovaskulárních infekcí. V tradiční čínské farmacii se pažitka používá při nachlazení, chřipce a respiračních potížích.

Bylinka v kuchyni

Může vylepšit chuť slaných potravin, takže není třeba to přehánět se solí. Listy se stonkem a cibulí se dají využít stejným způsobem jako jarní cibulka. Pažitku lze využít k ozdobení téměř jakéhokoliv pokrmu a její konzumní květy lze navíc využít z tohoto důvodu. Přidáním květů do kvalitního rostlinného oleje vznikne kvalitní olej s purpurovým nádechem.

Recept – Pažitka

Pažitková polévka s bramborem

  • máslo 50 g
  • cibule 2 ks
  • brambory 500 g
  • zeleninový vývar 1 l
  • smetana ke šlehání 250 ml
  • černý pepř (čerstvě mletý)
  • sůl
  • pažitka 1 velká hrst
  • bílý jogurt (nebo zakysaná smetana)

V rozpáleném hrnci na mírném ohni změkněte máslo a osmahněte na něm nakrájenou cibuli do hněda. Do hrnce s cibulí vložte na kostičky nakrájené brambory, zalijte vývarem a smetanou a vařte, dokud brambory nezměknou. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem (několik brambor si můžete dát stranou a přidat je do rozmixované polévky). Podle chuti osolte a opepřete, chvíli poduste a do polévky přidejte malý svazek nasekané pažitky. Při podávání přidejte lžíci bílého jogurtu nebo smetany. A fialové květy pažitky.

Pažitka – pěstování

Pažitka je nenáročná na pěstování, a navíc ji lze pěstovat v květináči nebo truhlíku na převisu nebo okenním parapetu v domácnosti. Dříve byla nepostradatelnou součástí každé kultivace a její pěstování bylo běžné již ve středověku, nejspíše i dříve. Tehdy se pažitka používala proti melancholii a na zahnání zlých duchů a infekcí. Proto se vysazovala pod okny místností, kde odpočívaly malé děti. Svazky pažitky se věšely v pokojích a přivazovaly k postelím.

Kdy a kde pěstovat?

Semena pažitky mají ráda teplotu mezi 15-20 °C, kde klíčí přibližně 2 týdny. Jedná se o dvouletou bylinu. V prvním roce po výsevu jsou stonky choulostivé a rostlina se do dalšího roku více rozvine. Její vývoj lze usnadnit tím, že zakopete vyvinutou rostlinu od souseda nebo kamaráda. Semena lze vysévat ve sklenících ideálně od února do března, na záhoně od dubna do května a doma v květináčích po celý rok. Pažitku vysévejte do hnízd po několika semenech, tj. připravte si v půdě mezeru a vysejete několik semen najednou.

Zavlažování bylinky

Se zavlažováním rostliny to nemusíte nijak přehánět;

Zastřižení a péče bylinky

Pažitka se na zahradě vždy zkrátí co nejvíce k zemi.

Hnojení, zemina

Pažitka má ráda písčitou půdu. Je poměrně náročná na množství živin i prostoru. Trochu ji přihnojujte kopřivovou jíchou.

Sklízení bylinky

Pro kulinářské účely se využívají listy – ale pouze čerstvé. Při sušení i mražení rychle ztrácejí své aroma. Sklízet ji můžete několikrát za rok a uchovat ji v plastových sáčcích v lednici.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.