5 tipů na zdravé velikonoční recepty

Velikonoce jsou za dveřmi a my už se nemůžeme dočkat. Proto vám přinášíme hned 5 velikonočních receptů, díky kterým tento svátek plný jídla zvládnete zdravě a s grácií. 

Obsah článku

Velikonoční nádivka

Patříte do týmu, který si Velikonoce bez nádivky nedokáže představit? My také! Zkusme si ji letos připravit stejně dobrou, ale o chlup zdravější. Stačí uzené maso nahradit kuřecím, přidat trochu zeleniny a skvělá zdravější velikonoční nádivka je na světě.

Budete potřebovat:

  • 200g celozrnného toustového chleba (či den staré celozrnné rohlíky)
  • 200ml nízkotučného mléka 
  • 5 ks vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • 100g mrkve
  • 200g mraženého hrášku
  • 500g kuřecích prsou
  • 30g rozpuštěného másla 
  • 2 hrsti nasekaných kopřiv
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

  1. Vyndáme si mražený hrášek a necháme ho rozmrazit.
  2. Vymažeme si zapékací mísu máslem a troubu předehřejeme na 170 °C. 
  3. Vezmeme rohlíky nebo toustový chléb a nakrájíme na kostičky. Na kostičky nakrájíme také kuřecí prsa.
  4. Do větší mísy dáme nakrájené pečivo a zalijeme mlékem. Chvíli počkáme, aby se zvolené pečivo mlékem nacucalo. Poté zlehka vymačkáme a zbylé mléko vylejeme. 
  5. Žloutky pořádně prošleháme, a poté pečlivě promícháme s namočeným pečivem. 
  6. Do mísy k pečivu dále přidáme všechny zbylé ingredience kromě bílků. Konkrétně nakrájené maso, rozpuštěné máslo, nasekané kopřivy, pažitku a petrželku. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  7. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, které poté opatrně zamícháme do připravené směsi.
  8. Směs přesuneme do vymazané formy a pečeme 30-60 minut do zlatova. Dobrou chuť!

Velikonoční beránek

Velikonoce bez beránka nejsou Velikonoce. Vyzkoušejte tuto ultra jednoduchou nízkosacharidovou verzi, která je navíc bohatá na bílkoviny, a už nikdy nebudete péct jiného. 

Budete potřebovat:

  • 200g mandlové mouky
  • 60g vanilkového proteinu
  • 40g kokosu
  • 6ks vajec
  • 500 g tvarohu
  • kůru z 1 citronu
  • vanilkové aroma
  • máslo na vymazání

Jak na to?

  1. Nejprve vymažeme a vysypeme formu na beránka. K vysypání použijeme kokos. 
  2. Troubu předehřejeme na 150 °C.
  3. Smícháme sypké ingredience: mouku, protein a kokos. 
  4. Do sypké směsi přidáme vejce, tvaroh, citronovou kůru a vanilkové aroma. Vyšleháme hladké tekuté těsto.
  5. Těsto nalijeme do formy a necháme péct přibližně 40 minut. To, že je beránek hotový, poznáme pomocí testu špejlí. Jak na to? Stačí do něj píchnout špejlí a zjistit, zda se těsto na špejli nelepí. Hotového beránka můžete vyšperkovat dle libosti. 

Velikonoční mazanec

Dalším tradičním velikonočním receptem je velikonoční mazanec. Máme pro vás celozrnnou variantu, která vás naprosto dostane. 

Budete potřebovat:

  • 200ml mléka
  • 3 lžíce medu
  • 30g čerstvého droždí
  • 100g rozinek
  • 200g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 100g jemně mletých ovesných vloček
  • 60ml kokosového oleje
  • 50g plátků mandlí
  • 2ks žloutků
  • 1ks bílků
  • lžička kůry z citronu
  • sůl

Jak na to?

  1. Začneme kváskem. Do vlažného mléka rozmícháme med a rozdrobíme droždí. Zamícháme, přikryjeme a dáme na chvíli stranou.
  2. Rozinky nasypeme do misky a zalijeme vařící vodou.
  3. Ve větší míse smícháme mouku, vločky a špetku soli.
  4. Do sypké směsi přidáme kvásek, žloutky, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Práci vám usnadní robot. V případě, že robota nemáte, zahřejete pořádně svaly a mazanec tak bude pořádně zasloužený.
  5. Po 5 minutách hnětení přidáme rozinky a kokosový olej. Hněteme dalších 5 minut.
  6. Hotové těsto přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme hodinu kynout.
  7. Po hodině vyklopíme těsto na pomoučněný vál, ještě jednou promneme a vytvoříme krásný bochánek. 
  8. Bochánek přemístíme na plech s pečícím papírem. Potřeme ho rozšlehaným bílkem a posypeme plátky mandlí. 
  9. Plech dáme do předehřáté trouby na 165 až 175 °C a pečeme přibližně 45 minut. Upečený mazanec by se neměl lepit na špejli.

Vejce natvrdo. Co s nimi?

Určitě to znáte. Před Velikonocemi uvaříte vejce natvrdo a krásně je ozdobíte pro koledníky. Najednou je po koledování a vejcí je snad ještě více než na začátku. Co s nimi? Přinášíme vám dva recepty, které jsou pro tuto situaci jako dělané. Nejdříve si představíme naprostou klasiku, kterou je vajíčková pomazánka. Druhým tipem od nás jsou speciální plněná vejce.

Vajíčková pomazánka

První z možností, jak můžeme využít natvrdo uvařená vejce, je klasická vajíčková pomazánka. A co si budeme. Čerstvý chléb s domácí vajíčkovou pomazánkou je prostě láska.

Budete potřebovat:

  • 8ks vajec natvrdo
  • 240g žervé
  • 120g bílého jogurtu
  • 1,5 lžíce hořčice
  • pepř

Jak na to?

  1. Oloupeme vejce a rozřízneme napůl. Vyloupeme žloutky, které dáme do misky. Bílky dáme prozatím stranou.
  2. Žloutky rozmačkáme vidličkou a smícháme s žervé, jogurtem a hořčicí. Na závěr dochutíme pepřem. Pokud je pro vás pomazánka málo výrazná, můžete přidat i sůl.
  3. Vezmeme si bílky, nakrájíme najemno a přidáme do pomazánky. Nejlepší je dát hotovou pomazánku na chvíli proležet do ledničky, čímž se chutě krásně spojí.

Papriková plněná vejce s ricottou 

Další možností jsou plněná vejce. Už jste je někdy zkoušeli? Tyhle vás 100% dostanou do kolen.

Budete potřebovat:

  • 5 ks vajec natvrdo
  • 2 lžičky nasekané pažitky
  • 2 lžíce ricotty
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

  1. Vejce natvrdo oloupeme a rozřízneme napůl.
  2. Opatrně vyndáme žloutek, který rozmačkáme vidličkou. Dáme do misky a smícháme s pažitkou, ricottou a paprikou. Podle chuti přidáme sůl a pepř.
  3. Žloutkovou směs vrátíme zpět do bílků. Aby plněná vejce byla na pohled hezká, použít můžete zdobící sáček.

Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.