Pečárka (žampion) lesní (Agaricus silvaticus)

Pečárka lesní je jedlá, velmi chutná houba. Roste hojně na vápencových půdách ve smrkových lesích. Nalézt ji proto můžeme v jehličnatých a smíšených lesích v období od července do října. Má příjemnou kořenitou vůni a příjemnou chuť. V kuchyni má všestranné využití, nejlépe chutná ve směsích, ale lze z ní připravit různé pokrmy, například dát pod maso nebo můžeme malé plodnice naložit do octového nálevu.

Základní charakteristika Pečárky lesní

Doba výskytučervenec – říjen
Místo výskytujehličnaté a smíšené lesy
Užitná hodnotajedlá houba
Tvar třeněkyjovitý a válcovitý
Barva třeněbílý, později pak našedlý, narůžovělý nebo hnědý
Konzistence třeně a dužninytvrdá
Povrch třeněhladký
Povrch kloboukušupinkatý
Barva kloboukuhnědá, okrová
Tvar kloboukunejdříve polokulovitý, později plochý, klenutý
Vůněpříjemná, kořenitá
Chuťpříjemná
Hymenoforlupeny
Prstenodstálý, bílý a blanitý
Pochvanemá

Klíčové znaky Pečárky lesní

Klobouk: bývá široký 40 – 100 mm, v mládí polokulovitý, později ploše vyklenutý. V dospělosti s ostrým, rovným okrajem. Barva klobouku je bělavá, okrová nebo hnědá a povrch klobouku je pokrytý drobnými, hnědými šupinkami.

Lupeny: jsou volné a husté, bělavé, později pak šedorůžové, nakonec čokoládové.

Třeň: je vylomitelný a válcovitý, tvrdý, plný, později dutý, 50 – 120 x 8 – 20 mm, bílý, později našedlý, hnědý nebo narůžovělý. Pomačkáním červená, pak hnědne. Nad prstenem je třeň hladký, pod ním jemně vločkatý.

Prsten: je v horní části třeně, široký, odstálý, shora hladký a blanitý, zespod pak vláknitý.

Dužnina: bílá, na řezu rychle intenzivně červená. Má příjemnou chuť a kořenitou příjemnou vůni.

Mikroskopie: výtrusy hladké, elipsoidní, tmavě hnědé 4,5-6,5 x 3-4 µm. Výtrusný prach je černohnědý.

Výskyt Pečárky lesní

Pečárka lesní roste hojně na vápencových půdách ve smrkových lesích. Nalézt ji proto můžeme v jehličnatých a smíšených lesích v období od července do října. 

Možnost záměny 

Důležitým rozpoznávacím znakem u žampionů je barevná změna dužniny při poranění a na řezu, která bývá odlišná. 

Pečárka (žampion) císařská (Agaricus augustus) – které se také říká Žampion vzácný nebo obrovský je jedlá, velmi chutná houba. Roste roztroušeně a nehojně v jehličnatých, smíšených i listnatých lesích v období od srpna do října. Plodnice jsou mnohem větší. Dužnina je bílá a neměnná. Má příjemnou sladkou chuť a příjemnou anýzovou vůni.

Pečárka (žampion) dvouvýtrusá (Agaricus bisporus) – výtečná jedlá houba, která se pěstuje ve velkopěstírnách, především v bílé formě. Ve volné přírodě ho často nenalezneme. Roste roztroušeně na dobře hnojených půdách, na kompostech, polích, podél polních cest nebo v alejích či zahradách v období od května do října. Dužnina je bílá, na řezu červenající. Má oříškovou chuť a příjemnou houbovou vůni.

Pečárka lesní recept

Žampiony plněné šunkou a sýrem

Ingredience:

  • 12 žampionů
  • 2 kelímky smetany
  • 20 dkg ementálu
  • 20 dkg šunky
  • hrstka majoránky
  • kousek másla
  • sůl
  • pepř

Postup:

Troubu předem předehřejeme na 200°C. Žampionům vyloupneme nožičky a hlavičky očistíme. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a usmažíme. Přidáme najemno nakrájenou šunku a chvíli podusíme. Poté zalijeme půlkou smetany, promícháme, odstavíme a  přidáme nastrouhaný sýr. Po zhoustnutí směsí plníme připravené kloboučky. Naskládáme je na pekáček vymazaný olejem, zalijeme zbytkem smetany, posypeme majoránkou a trochu posolíme. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.


Mohlo by Vás zajímat

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.