Tymián (Thymus vulgaris)

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je ostře vonící stálezelená bylina (koření) pocházející ze Středomoří, kterou používali již Egypťané k balzamování (silice tymiánu) a do kadidla. Tymián obsahuje silice (thymol), třísloviny, hořčík, saponiny, fenolové sloučeniny (luteion, luteolin a thymosin), flavony, aromatické kyseliny, vitaminy A, C, K, E, vitaminy skupiny B (také kyselinu listovou), minerální látky (draslík, vápník, železo, mangan, hořčík, selen).

Co je to – Tymián

Tymián obecný (Thymus vulgaris), který je navíc známý jako mateřídouška obecná nebo matricaria dymiana, může být rostlinou z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Je to jeden z mnoha zajímavých druhů, které mají místo v druhu Thymus, který se pravidelně vyvíjí ve Středomoří a čas od času náhodně zavítá i do našeho regionu.

Odkud pochází

První známky o tymiánu jsou hodně staré a rostlina původně pochází ze Středomoří. Zde volně roste na suchých svazích a celkově se hojně pěstuje. Později se rozšířil do střední a východní Evropy.

Druhy

  • Tymián obecný (Thymus vulgaris)
  • Tymián citronový (Thymus citriodorus)
  • Tymián kmínový (Thymus herba-barona)
  • Mateřídouška úzkostlivá (Thymus serpyllum)

Odrůdy tymiánu obecného:

  • Tymián obecný Compactus
  • Tymián obecný Compactus Albus
  • Tymián obecný Deutscher Winter
  • Tymián obecný Faustini
  • Tymián obecný Fredo
  • Tymián obecný Silver Posie
  • Tymián obecný Tabor
  • Tymián obecný Tim

Jak ho poznat – velikost, barva, vůně

Nízký polokeřík, který dorůstá do velikosti 20-30 cm a vyskytuje se ve Středomoří. V létě vytváří malé, ale výjimečně rozmanité květy světle růžové barvy. Rostlina po rozemnutí mezi prsty výjimečně okouzlujícím způsobem voní. Poctivě ji pohlaďte rukou a vaše ruka bude vonět. Sušená nať se vkládá do domácích polštářků pro lepší odpočinek.

Jak chutná?

Při jídle se můžete těšit na pronikavou vůni a kafrovitou chuť.

Použití – Tymiánu

Tymián má hluboké kořeny zasahující do naší historie. Naši předci si moc dobře uvědomovali jeho sílu a běžně ho užívali v medicíně na různé neduhy. Kromě toho ho všichni známe jako koření, které má zastoupení v mnoha chutných receptech! Abyste ocenili jeho charakteristickou vůni, pověste si jej v noci nad dveře, aby se vám lépe usínalo a spalo.

Účinky bylinky

  • Je to přírodní antibiotikum
  • Zároveň působí jako silný antioxidant
  • Disponuje detoxikačními účinky
  • Má pozitivní účinky, kterými zahání deprese
  • Působí jako antibakteriální látka

Léčba

Tymián má také zásadní význam pro zotavení lidí, protože je to jedna z nejvíce antisepticky působících bylin vůbec. Tymián se používá při onemocnění horních cest dýchacích, zejména při zánětech. Je příjemný při bronchiálním astmatu. Je účinný proti mikroskopickým organismům a střevním parazitům. Úspěšně působí proti průjmům a nadýmání a z velké části podporuje trávení. Zároveň je tymián navíc úžasným diuretikem, takže uvolňuje v těle zadržované tekutiny (vodnatelnost) a sekundárně tak zklidňuje infekce močových cest.

Působí proti ztuhlosti a dně. Tymián lze využít i zevně. Tymiánovým olejem můžete potírat bolavé svaly a klouby ovlivněné artritidou. Nálev nebo tinktura z tymiánu je výjimečným prostředkem pro kloktání nebo slouží jako ústní voda (řeší hrozný dech). Nejčastěji se však používá jako čaj.

Bylinka v kuchyni

Tymián je mimořádně rozšířený v jihofrancouzské kuchyni, kde se používá spolu s dalšími čerstvými bylinkami do omáček, polévek, párků a při dušení masa. Kromě toho je součástí známé směsi bouquet garni (vedle petrželky, estragonu, vstavače, šalvěje a česneku) nebo provensálských bylinek, které navíc obsahují levanduli, rozmarýn, šalvěj, estragon a další bylinky. Ve střední Evropě se tymián převážně používá do smetanových omáček, k rybě, skopovému a zvěřině. Často se přidává do čočky nebo fazolí, ne však pro svou vůni, ale navíc pro své pozitivní účinky na trávicí trakt.

Tymián se dále používá k výrobě bylinkových másel, vylepšené majonézy, hořčice nebo bylinkových dresinků. K tomuto účelu se pravidelně kombinuje se šalvějí, bazalkou, česnekem a citronovou šťávou a kůrou. Celé čerstvé bylinky se používají k obohacení olejů a octů, které se navíc používají k obohacení zeleninových porcí míchaných zeleninových salátů nebo k vytvoření marinád pro maso připravované na plameni.

Jak zařadit do jídelníčku?

Před užíváním byste si měli uvědomit, že je bylinka silně aromatická. Takže to s ní nepřehánějte. Nejčastěji si tedy do pokrmů můžete přidat trochu koření z tymiánu. Koření je nejčastěji připravované ze sušených větviček, lístků a květů. Pokud máte rádi omáčky nebo maso, máte vyhráno. Popřípadě, že vás tato varianta nenadchla, vždy je tu klasický čaj.

Recept – Tymián

Tymiánová mast

  • 200 ml oleje – v ideálním případě panenský olivový olej nebo směs s jiným rostlinným olejem dle vašeho výběru
  • 40 g včelího vosku
  • 10 kapek citronového, levandulového, mandarinkového nebo cedrového oleje

Větvičky a květy tymiánu naložíme na dva týdny do oleje – skladujeme na nevýrazném místě. Olej přeceďte, zahřejte v hrnci nad párou a přidejte vosk. Udržujte teplotu dostatečně teplou, abyste předešli tomu, že olej zhořkne. Po rozpuštění vosku přidejte základní olej. Směs vyjměte z tepla a nalijte ji do džbánků, aby ztuhla. Skladujte při pokojové teplotě.

Tymián – pěstování

Tymián se hojně vyskytuje podél cest, na mýtinách a má rád slunce a teplo. Vypěstujete ho v domácích podmínkách, např. ve skleníku nebo v květináči či truhlíku na okenním parapetu. Nesmí se však příliš zalévat, protože při přemokření půdy velmi lehce hnije.

Kdy a kde pěstovat?

Výsev tymiánu se provádí uprostřed března nebo v dubnu do sadbovače. Jakmile se rostliny vyvinou, přesadí se do jednotlivých květináčů, a když poté zakoření, mohou se zasadit do finálního stanoviště. V případě, že potřebujete bylinu vysévat speciálně do záhonu pod širým nebem, vyčkejte do dubna nebo května. Protože semena potřebují ke svému růstu dostatek světla, nezakopávejte je příliš hluboko.

Podle botaniků je tymián obecně nenáročná bylina, kterou lze množit i řízky. V podstatě koncem jara nebo začátkem léta odřízněte postranní výhonky s uzlinou a řízky vložte do malých květináčků obsahujících rašelinu a písek nebo perlit (1:1). Jakmile řízky zakoření, přesadí se do izolovaných květináčů s výsadbovým substrátem a vysadí se uprostřed podzimu.

Zavlažování bylinky

Jak již bylo zmíněno, rostlinka není nijak zvlášť náročná na pěstování, ale musí se dodržovat základní pravidlo – mírněte se se zavlažováním! Může se zdát, že bylinka potřebuje více vody, ale dodržujte mírnou zálivku. Jakmile ji přelijete, začne hnít.

Zastřižení a péče o bylinky

Jakmile bylinka odkvete, tymián je potřeba ostříhat. Podpoří se tak růst nových výhonků, čímž na další rok budete mít více natě, kterou následně sesbíráte i během zimních měsíců. Pokud jej neostříháte, zcela zdřevnatí a po třech letech ho musíte přesadit a řádně prořezat.

Hnojení, zemina

Rostlinka vyžaduje slunnou a dobře propustnou půdu, případně má ráda skuliny a skalnaté srázy, nesnáší ovšem zamokření a přemokření.

Sklízení bylinky

Tymián se sbírá v suchém podnebí, nejlépe v časných odpoledních hodinách, a musíte to stihnout, jak rostlina vykvete, takže v červnu a červenci. Sbírejte kompletní nedřevnatou nať tymiánu (kterou necháváme, aby se z něj vyvinul nový tymián). Následně ho usušíme v tenké vrstvě nebo se svazuje do svazků a zavěšuje na stinném místě.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.