Je jednoletá nebo víceletá aromatická bylina, která je velmi oblíbená ve středomořské kuchyni, především v Italské a Francouzské. Používají se čerstvé i sušené listy. Využívaná je ale také v náboženství nebo pro okrasné účely. Ve středověku byla hojně využívaná jako léčivá proti mnoha nemocem.
Co je to – Bazalka
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) – je jednoletá až víceletá rostlina z čeledi hluchavkovitých, s typickou aromatickou vůní, která zahrnuje asi 60 druhů. Lidé využívají přibližně 7 druhů. Jako koření se používají sušené i čerstvé listy, které mají zpravidla zelenou barvu. Z listů a semen lisovaných za studena se získává bazalkový olej. Velmi často se pěstuje i jako okrasná rostlina.
Odkud pochází
První zmínky o Bazalce pochází z Indie, poté se rozšířila do Egypta, kde byla považována za božskou a byla používána při náboženských obřadech a balzamování mumií. V Indii byla považována za božskou pro hinduisty. V 16. století se dostala do Evropy a v současné době se pěstuje v domácnostech a na zahradách.
Druhy
Nejrozšířenějšími druhy jsou:
- Bazalka pravá (Ocimum basilicum)
- Bazalka posvátná (Ocimum sanctum)
- Bazalka vytrvalá (ocimum gratissimum)
Jak ji poznat – velikost, barva, vůně
Bazalka pravá je nízká, přibližně 20 – 40 cm vysoká bylina s lodyhou která je lysá. Lodyha je větvená s podlouhlými listy v zelené barvě. V červnu až říjnu rozkvete bílými květy, které jsou poměrně velké. Plody jsou čtyři černohnědé tvrdky. Různé druhy Bazalky mají odlišnou chuť i vůni, Bazalka pravá má silnou peprně kořenitou chuť a aromatickou vůni.
Jak chutná?
Bazalka pravá chutná podobně jako hřebíček, má peprně kořenitou chuť se spodnímy tóny anýzu a mentolu.
Použití Bazalky pravé
Bazalka je velmi univerzální bylina, v kuchyni pro ni najdeme široké uplatnění, její listy ať už sušené či čerstvé používáme jako koření, pěstována je také jako rostlina okrasná, kdy nás potěší svou vůní, ale také tím, že odpuzuje hmyz. Její využití ale najdeme i v léčitelství nebo ji můžeme využít pro aromatické koupele nebo inhalace.
Účinky Bazalky pravé
- Tlumí křeče
- Antibiotické účinky
- Zlepšuje trávení a působí proti nadýmání
- Protizánětlivé účinky
- Pomáhá v boji proti stresu, migréně a nespavosti
- Snižuje krevní tlak
- Pomáhá při nachlazení
- Pomáhá při únavě
- Uklidňující účinky
Léčba
Bazalka pravá pomáhá při celé řadě zdravotních problémů. Pomůže Vám se vypořádat s bakteriálními infekcemi, působí totiž jako přírodní antibiotikum. Vyzkoušet ji můžeme například při problémech s trávením, pomáhá při nadýmání, podporuje chuť k jídlu. Dále nám může pomoci při migrénách, závratích a nespavosti. Inhalací nám pomůže snížit krevní tlak a pomoci při nachlazení. Vhodná je také při zánětech nebo k desinfekci dutiny ústní. Doporučit ji můžeme i maminkám, které mají problémy s kojením. Bazalka totiž podporuje tvorbu mateřského mléka.
Bazalka pravá v kuchyni
V kuchyni najdeme pro bazalku všestranné využití. Používáme buď sušené nebo čerstvé listy, které ale přidáváme do pokrmů až těsně před servírováním, rychle totiž ztrácí svou barvu i aroma. Běžně se používá v italské, francouzské, indonéské, vietnamské a thajské kuchyni.
Jak zařadit do jídelníčku
Bazalka je hlavní přísadou tradiční italské omáčky pesto, nezaměnitelnou chuť dodá salátům, polévkám, fazolím, těstovinám a pizze. Velmi dobře chutná v kombinaci s rajčaty, mozzarellou a česnekem. Hodí se také do karbanátků, bylinkového másla, ke kuřeti nebo rybě.
Recept – bazalka pravá
Domácí bazalkové pesto
Ingredience:
- 200 g olivového oleje
- 150 g čerstvé bazalky
- 2 lžíce piniových oříšků
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
Postup:
Nejdříve si připravíme bazalku, kterou spaříme ve vroucí vodě a hned poté ji zchladíme ve studené vodě s ledem. Necháme okapat a pořádně vysušíme pomocí utěrky, abychom neměli v pestu vodu. Prodlouží nám to životnost pesta a dodá krásnou zelenou barvu. Do mixéru dáme bazalku, piniové oříšky, česnek a parmazán. Zapneme a po malých částech přidáváme olej. Vše rozmixujeme dohladka. Nakonec dochutíme pepřem a solí.
Bazalka pravá – pěstování
Bazalka nesnáší změny teplot, vlhkosti a průvan, nejlépe ji bude na závětrném, teplém a slunném místě.
Kdy a kde pěstovat
Bazalka není náročná na pěstování. Můžeme ji vysadit buď do květináče za okno nebo na zahrádku do záhonu. Pokud ji budeme pěstovat doma, volíme spíše okno na východ nebo západ, žár slunce na jižní straně ji moc nesvědčí. Venku ji pak bude nejlépe na slunném stanovišti. Začátkem března vyséváme semena do pařeniště, v květnu ji pak přesazujeme do záhonu. Vzhledem k tomu, že bazalka láká svilušky a mšice, doporučujeme raději domácí pěstování.
Zavlažování
Zálivku upravujeme podle okolní teploty, nemá ráda sucho, ale ani přemokření. Zaléváme spíše větší dávkou vody v delších intervalech. V létě a v zimě kdy se doma topí, zaléváme častěji, na podzim a na jaře méně často. Pokud pěstujeme bazalku venku, opět přizpůsobíme zálivku okolní teplotě.
Zastřižení, péče
Bazalku stříháme pouze za účelem sklizně, je schopná obrůstat, ale je nutné ji zastřihávat tam, kde jsou pod místem řezu očka. Nad očkem je nutné ponechat ještě asi 1 cm, aby mohl nový výhon vyrašit.
Hnojení a zemina
Bazalku hnojíme zásadně jen organickými hnojivy, nesmíme to ale přehánět, protože pak ztratí své aroma. Stačí tedy přibližně jednou za měsíc. Pro pěstování venku potřebujeme kyprou a dobře prohnojenou půdu, pro pěstování doma pak postačí substrát pro pokojové rostliny.
Sběr
Listy bazalky sbíráme před úplným rozkvětem, nejlépe odpoledne. Nať nejlépe v červnu, kdy je nejkvalitnější. Sušíme buď přírodním teplem na stinném místě nebo umělým teplem, kdy nesmí být teplota vyšší než 40°C.