Jedinečný recept na bazalkové pesto

Bazalkové pesto je prostě láska. Stačí ochutnat, zavřít oči a ihned se přeneste do prosluněné Itálie. Jak si ho připravit doma?

Obsah článku

Něco málo o pestu

Pesto představuje směs rozmixovaných ingrediencí ve formě pasty. Druhů pest existuje celá řada, avšak bazalkové pesto je mezi všemi nejznámější. Původně pochází z italského Janova a připravovalo se za pomocí dřevěného tloučku v mramorovém hmoždíři. Pesto tak jednoznačně patří mezi italské speciality, ale připravit si ho můžete velice jednoduše i vy doma. Zabere vám to chvilku a dokonce nepotřebujete ani hmoždíř.

Kouzelná bazalka

S bazalkou se už nejspíš setkal téměř každý z nás. Jelikož jde o velmi nenáročnou rostlinku na pěstování, můžeme ji pěstovat i doma. Skvěle se ji daří i za oknem či na balkoně. Přestože je vcelku nenápadná, pyšní se celou řadou blahodárných účinků. Zklidňuje nervovou soustavu, snižuje nadýmání i křeče a podporuje chuť k jídlu. Zároveň ulehčuje odhleňování, podporuje tvorbu mateřského mléka a díky svým močopudným účinkům své uplatnění najde i u nemocech ledvin či dolních močových cest.

TIP: Podívejte se na bazalku v našem atlasu bylinek

Díky čemu bude pesto o fous lepší?

Toužíte po krásně zeleném pestu, které rozzáří každý talíř? Bazalku před použitím blanšírujte. Díky tomuto procesu sice ztratí malinko chuti, ale zároveň si zachová i po zpracování svou zářivou barvu a svěžest. Jak na to? Stačí lístky bazalky nejprve rychle spařit ve vroucí vodě a následně prudce zchladit. Přestože tento krok není nikterak náročný, postará se o to, aby pesto bylo již od pohledu neodolatelné. 

TIP: Jak si založit bylinkovou zahrádku?

Připlatit si za pravé středomořské pinie se ve výsledku opravdu vyplatí. Ty levnější varianty totiž mohou mít nepříjemnou hořkou či kovovou pachuť, čímž celé pesto zkazí. Ač by správně pesto mělo pinie obsahovat, nevěšte hlavu, pokud se vám je nedaří sehnat. Je skvělé i s mandlemi, kešu či para ořechy. 

Co budete na bazalkové pesto potřebovat?

  • čerstvou bazalku 2 šálky
  • česnek 3 stroužky
  • parmazán ½ šálku
  • piniové oříšky ⅓ šálku
  • sůl ¼ lžičky
  • olivový olej ½ šálku

Jak na to?

  1. Začneme blanšírováním. Ve středně velkém kastrolu přivedeme k varu jemně osolenou vodu. Vedle si připravíme mísu s ledovou vodou, do které přidáme alespoň 10 kostek ledu. Chceme, aby byl teplotní rozdíl mezi studenou a vroucí vodou co největší. 
  2. Do vroucí vody nasypeme bazalku, ihned cedníkem vylovíme a ponoříme do vody ledové. Nakonec bazalku pořádně osušíme.
  3. Česnek oloupeme, nasekáme na menší kousky a pomocí ploché strany nože rozetřeme na jemnou kašičku.
  4. Do mixéru dáme bazalku, česnek, parmazán, oříšky a sůl. Začneme mixovat a postupně přidávat olivový olej.
  5. Mixujeme dokud se směs dostatečně nespojí, ale zároveň by v ní ještě měly zůstat maličké kousíčky. Nechceme místo pesta vyrobit bazalkovou kaši. 

Jak pesto skladovat?

Ideální je pesto nalít do čisté a suché sklenice, která jde dobře uzavřít. Pesto poté skladujte v lednici, ale ideálně ho do týdne použijte. Druhou možností je pesto zamrazit. Skvělé jsou na to tvořítka na led, jelikož si následně rozmrazíte přesně takové množství, jaké potřebujete. 

TIP: Recept – Guacamole

5 tipů, jak bazalkové pesto využít

Pesto představuje skvělého pomocníka, který se v žádné kuchyni rozhodně neztratí. Možností využití je celá řada a rozhodně se nebojte experimentovat. Pokud však přeci jen toužíte po inspiraci, nabízíme vám 5 jednoduchých tipů, jak ho do svého jídelníčku zařadit. 

  1. Nejčastěji se pesto používá místo omáčky na těstoviny. Stačí je uvařit, smíchat s pestem a přihodit například rajčátka, slaninu či maso. Výtečný oběd nebo večeře je během chvilky na stole. Pesto je skvělé také s noky.
  1. Poslouží při dochucení kdejakého salátu.
  1. Stačí ho smíchat s jogurtem či zakysanou smetanou a výtečný dip je na světě. 
  1. Jednoduše dochutí maso i brambory. 
  1. Je libo bylinkové máslo? Zašlehejte pesto do másla a je to. Ideální je poměr 1:2 (pesto:máslo). Výborné je jak na rozpečené bagetce, tak grilované rybě.

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.