Je jedovatá a chráněná (jedná se o ohrožený druh), vytrvalá bylina, kterou známe také pod názvem svinský ořech nebo alpská fialka. Trhání nebo přemísťování ve volné přírodě je přísně zakázáno. Některé druhy se ale pěstují v domácnostech ke zkrášlení bytu.
Co je to – Brambořík nachový
Brambořík nachový (Cyclamen purpurascens) je vytrvalá bylina z čeledi prvosenkovitých. Jeho latinský název je odvozen od řeckého pojmu kyklos, což v překladu lze chápat jako kruh. Tento název poukazuje na kulatou hlízu, kterou brambořík má. Nalézt ho můžeme ve volné přírodě i u nás, roste na jižní Moravě, jinde zplaňuje nebo je vysazován. Roste především v křovinách a v dubových a bukových lesích.
Odkud pochází
Brambořík nachový se vyskytuje přirozeně od Provence po Dolní Rakousko, Maďarsko a Moravu. V České republice je původním místem výskytu pouze jižní Morava, oblast mezi řekami Rokytnou a Oslavou.
Druhy
Bramboříku existuje více než 20 druhů, které se pěstují výhradně pro zkrášlení bytu. U těch venkovních jsou pak nejznámější dvě odrůdy.
Nejznámějšími druhy pro pěstování doma jsou:
- Brambořík persský (Cyclamen persicum)
- Brambořík neapolský (Cyclamen hederifolium)
Venkovní odrůda:
- Brambořík břečťanolistý
- Dark rose neboli Tmavá růže (tato odrůda nemá české jméno)
Jak ho poznat – velikost, barva, vůně
Brambořík nachový má kulovitou hlízu, ze které vyrůstají vláknité kořeny. Tyto hlízy obsahují jedovatou látku glykosid cyklamin. Srdčité listy jsou nepravidelně vroubkované. Horní strana listů je tmavě zelená s bělavou kresbou, zatímco ta spodní strana má tmavě purpurově červenou barvu. Květy rostou jednotlivě na stvolech dlouhých 5 – 12 cm. Kvete od června do září a květy mají karmínovou až fialovo červenou barvu. Plodem je tobolka, která obsahuje semena.
Jak chutná
Brambořík nachový je jedovatý, v žádném případě ho neochutnávejte!
Použití Bramboříku nachového
Brambořík nachový se používá pouze pro své okrasné účely.
Brambořík nachový v kuchyni
Brambořík je jedovatý, obsahuje glykosid cyklamin. V žádném případě nedoporučujeme jeho konzumaci!
Brambořík nachový – pěstování
Bramboříky, které jsou určené pro domácí pěstování, nám nabídnou široké spektrum barev. Květy mohou být růžové, bílé, světle zelené, nachové nebo červené.
Kdy a kde pěstovat
Brambořík můžeme pěstovat jak doma, tak i venku. Podle toho, kde ho chceme pěstovat ale musíme vybírat i odrůdu. Brambořík, který chceme pěstovat doma, sadíme na podzim – žije totiž přes zimu a v létě odpočívá. Jeho hlízy v létě a po část podzimu musí odpočívat mimo zeminu. nejlépe se mu bude dařit v chladných prostorech. Ten venkovní sadíme pouze jednou, a to dostatečně hluboko, v období od srpna do října. Volíme stinné stanoviště. Brambořík je mrazuvzdorný a dobře snáší i nízké teploty.
Zavlažování
Pokojové bramboříky zaléváme odstátou vodou, mají raději vlhko než sucho. Voda ale nikdy nesmí přijít přímo na hlízu. Venkovní bramboříky zaléváme podle počasí, opět tak aby neproschly.
Zastřižení, péče
Venkovní bramboříky žádnou zvláštní péči nepotřebují. Ty vnitřní už potřebují péči. S příchodem jara přestává kvést a začnou mu opadávat listy, připravuje se na vegetační klid. V této době postupně snižujeme zálivku a až listy opadají a zůstane jen hlíza, tu vyjmeme a uchováváme na chladném místě. Na začátku podzimu hlízu opět zasadíme, tentokrát do větší nádoby než v jaké byly na jaře.
Hnojení a zemina
Hnojení je nutné vždy v době vegetace hlízy. U pokojových bramboříků volíme tekuté hnojivo pro pokojové rostliny ozdobné květem, které přidáváme do zálivky jednou týdně. U těch venkovních hnojíme každé jaro. Zemina je nejvhodnější humózní, mírně zásaditá a propustná pro venkovní bramboříky. Pro pokojové volíme substrát pro pokojové rostliny.