Ostružiník křovitý (Rubus)

Ostružiník je známým keřem, především díky svým voňavým plodům – ostružinám. Ostružiny se využívají k léčebným účelům, z jejich plodů se dají připravit lahodné marmelády nebo ostružinové koláče. Významní milovníci něčeho trochu ostřejšího si jistě nenechají ujít alkohol z ostružin. Ostružiny jsou známé již od dávných dob, kdy se v podstatě využívaly jako lék na drobná poranění.

Co je to – Ostružiník křovitý

Jde o popínavý keř. Vyznačuje se ostrými, pevnými trny, které se nacházejí na dlouhých stoncích dosahujících až několik metrů na délku. Vzletné listy jsou zelené, řapíkaté, dodatečně zajištěné bodláky. Ostružiník začíná kvést v červnu a jeho květy mají bílou barvu, případně narůžovělý nádech. Přírodním produktem je ostružina a má tmavou barvu. Proto se mu přezdívá černá malina.

Odkud pochází

Ostružiník křovitý pochází z Evropy a Asie. Příbuzné druhy se vyskytují v Severní Americe. Rostlina se v podstatě vyvíjí v mírných pásmech, z větší části ve východní Evropě (Rumunsko, Bulharsko…). Ve volné přírodě se ostružiník obvykle vyvíjí v lesních porostech, kde vytváří obrovské útvary pod stromy. V jižní Evropě a střední Asii se ostružiník vyskytuje nejčastěji ve vyšších polohách než v klidném podnebí.

Druhy

  • Čačanská beztrnná (ostružiník beztrnný)
  • Helen ostružiník
  • Navaho ostružiník
  • Thornfree
  • Wilsonův raný

Jak ji poznat – velikost, barva, vůně

Ostružiník křovitý (maliník) je trvalka. Vytváří tzv. dvouleté stonky, které vyrůstají z trvalé kořenové soustavy. V prvním roce se nerozvětvený stonek vyvíjí do výšky 1,5-2,5 m s obrovskými kopinatými úbory složenými z 5 až 7 listů bez květů. V dalším roce se stonek vyvíjí ne tak vysoký, ale je rozvětvený a nese menší květy složené ze 3 až 5 listů. Koncem jara vytváří květy o výšce přibližně 1 cm. Přírodní produkty jsou rudé, konzumovatelné se sladkou a štiplavou chutí, která se utváří na konci léta nebo v době pozdní sklizně. Z botanického hlediska se nejedná o bobule, ale o soubor malých peckovic.

Použití – Ostružiník křovitý

Plody rostlinky se rozhodně neztratí v kuchyni při přípravě jídel. Dále pak můžete využít listy jako to dělali naši předci – v lidovém lékařství.

Účinky bylinky

  • Menstruační
  • Gastrointestinální
  • Antioxidantní
  • Protirakovinné
  • Protizánětlivé
  • Cytotoxický efekt
  • Antibakteriální
  • Proti-průjmový

Léčba

Ostružiník se podává při gastrointestinálních problémech jako jsou žaludeční problémy, křeče v podbřišku, chřipka, nachlazení, rýmě a bolesti hlavy nebo srdeční problémů. V kombinaci s léky, je ostružiník nejčastěji podáván pro žaludeční potíže a dýchací potíže, a jsou navrženy pro diabetes, kožní vyrážky. Také se podává na podporu pocení, aktivity ledvin a jater. Ve východoevropských herbářích se předepisují k dekontaminaci krve, ke zmírnění příznaků přetrvávajícího ženského cyklu, ranních potížích a k podpoře těhotenství.

Bylinka v kuchyni

V potravinářském průmyslu se maliny konzumují syrové nebo se zpracovávají do džemů, marmelád, zavařenin, koláčů, dortů, zákusků, lahůdek, rolád a tvarohových koláčů. Latinský název Idaeus je odvozen od hory Ida poblíž Tróje v Turecku, kterou znali již staří Řekové. Domácí herbáře popisují využití ostružiníku hluboko do historie, prameny uvádějí 6. století.

Recept – Ostružiník křovitý

Kapky z ostružiníku

Ze dvou polévkových lžic ostružin a 200 mililitrů 60 % lihu necháme louhovat na 14 dní do teplého místa a každý den protřepejte. Poté sceďte a užívejte 30 kapek 3x denně po dobu 20 dnů.

Ostružiník křovitý – pěstování

Kdy a kde pěstovat?

Ostružiník křovitý se běžně sází zjara a kdykoliv během léta. Vykopejte 30 cm hlubokou díru a rostlinku v ní dobře zasaďte. Pro rostlinku je dobré vybírat hlavně polostinná místa nebo slunná stanoviště.

Zavlažování bylinky

Rostlinka potřebuje ke svému růstu dostatečně vlhkou půdu.

Zastřižení a péče bylinky

Rostliny, které udržujeme a které již neplodí, musí být ošetřeny. Starší rostliny, které již odplodily, je třeba odříznout (pod místem, kde se objevily plody). Toto ošetření zaručí, že rostlina bude další rok opět plodit a produkovat další a další plody.

Hnojení, zemina

K pravidelnému hnojení se běžně využívá mulčování nebo hnůj. Každopádně je dobré používat dusíkaté hnojivo. Ostružiníku se daří především v kyselé půdě a není nutné rostlinu nebo její okolí zbytečně ošetřovat proti škůdcům.

Sklízení bylinky

Listy se suší v tenké vrstvě na stinném a větrném místě. V případě, že je použito umělé teplo, mělo by být musí být použito až do teploty 50 °C. Listy se mohou před sušením pomačkat a vysušit. Kromě toho je lze předsušit na slunci po dobu jednoho dne v jedné vrstvě bez otáčení a poté usušit ve stínu nebo v sušárně. Plody ostružiníku sbíráme hned jak jsou zralé a můžete si je rovnou opláchnout a sníst s jogurtem…

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.