Devětsil

Je vytrvalá rostlina z čeledi hvězdnicovitých, která i přesto, že bývala používána již za dob středověku, je nepříliš známá a používaná. S velkou pravděpodobností je to proto, že nepříjemně zapáchá a některým osobám z toho může být nevolno. Dříve byly Devětsilu přisuzované zázračné léčivé účinky, používán byl proti moru a mnoha dalším zákeřným chorobám. Dnes se v léčitelství využívá hlavně jako náhrada podbělu.

Co je to – Devětsil

Devětsil lékařský (Petasites hybridus) – je vytrvalá, léčivá rostlina, které také říkáme lopuch nebo koňské kopyto. Zkrášluje nám potoky, rybníky, řeky, okraje lesů i příkopy a její listy jsou jedny z největších, které se u nás vyskytují. Je velmi rozšířená v horských a podhorských oblastech, nejvíce ve vlhkých lesích. Pro své léčivé účinky se využívá květ, kořen a listy.

Odkud pochází

Původní místo výskytu není známo. Vyskytuje se v Severní Americe, na severu a západě Asie a prakticky na celém území Evropy. V malém množství pak také na severu Afriky.

Druhy

Rod devětsil obsahuje přibližně 18 – 25 druhů. V České republice rostou 3 druhy.

  • Devětsil lékařský (Petasites hybridus)
  • Devětsil bílý (Petasites albus)
  • Devětsil Kablíkové (Petasites glabratus)

Jak ji poznat – velikost, barva, vůně

Devětsil lékařský je vytrvalá bylina se silným a nepříjemně páchnoucím oddenkem, dorůstající až do výšky 50 cm.  Z oddenku začátkem března vyrůstají duté, tlusté, masově červené lodyhy, které jsou zakončeny květy v hroznovitých úborech. Tyto květy které jsou jazykové i trubkovité mají špinavě purpurovou až světle růžovou barvu a hezky voní. Kvete od března do května. Po odkvětu pak vyrůstají listy, které jsou dlouze řapíkaté s rozpětím až 50 cm. Tyto listy jsou jedny z největších jaké se u nás vyskytují. 

Jak chutná?

Samotný devětsil nechutná zrovna dobře, chuť je hořká, proto je dobré smíchat ho s něčím, co mu dodá chuť. Nejčastěji se používá víno nebo med.

Použití Devětsilu lékařského

Kromě své okrasné funkce, plní i funkci léčivou. Pro lékařské účely se využívá hlavně oddenek, který musíme od rostliny oddělit dříve, než vykvete. Používáme ho sušený. Na odřeniny nebo výrony pak můžeme použít obklad z čerstvě nasekaných listů. 

Účinky

  • Působí protizánětlivě
  • Působí protirevmaticky
  • Posiluje imunitní systém
  • Pomáhá při migrénách a bolestech hlavy
  • Pomáhá při nachlazení a chřipce
  • Pomáhá při léčbě dýchacích cest
  • Snižuje horečku
  • Pomáhá při senné rýmě
  • Pomáhá při otocích kloubů a odřeninách
  • Močopudné účinky
  • Pomáhá při křečích žaludku a žlučníku

TIP: Bolest kloubů, svalů a šlach – proč přichází a jak s ní zatočit?

Léčba

Devětsil lékařský nám může pomoci při celé řadě zdravotních potíží. Čerstvě nasekané listy používáme ve formě obkladů na bolesti kloubů, výrony a odřeniny. Má protizánětlivé účinky a posiluje imunitní systém. Z listů nebo sušených oddenků se připravuje čaj, který pomáhá při kašli, migrénách i senné rýmě, při pocení a snižování horečky. Devětsil má také močopudné účinky, pomáhá při obtížném a bolestivém močení. Dále pak pomáhá při křečích, a už dýchacího ústrojí nebo žaludku a žlučníku. V neposlední řadě léčí devětsil lupénku a užívá se také při dně či epilepsii.

Devětsil lékařský by ale neměly užívat těhotné a kojící ženy a také by se neměl užívat dlouhodobě. Obsahuje alkaloidy, které si vytváří sama a které jsou toxické, mohou způsobit poškození jater.

Devětsil lékařský v kuchyni

Devětsil je především rostlina léčivá, využití v kuchyni brání hlavně skutečnost že po usušení nelibě zapáchá.

Devětsil lékařský recept

Čaj z devětsilu

Ingredience:

  • 1 kávová lžička nadrobno nakrájeného kořene
  • 1 šálek vroucí vody

Postup:

Nakrájený kořen zalejeme vroucí vodou, necháme louhovat 10 minut a poté scedíme.

Pozor ! – Výrazný zápach může způsobit nevolnost, doporučujeme proto použít ho ve směsi. Například s vínem nebo medem.

Devětsil lékařský – pěstování

Devětsil není nijak náročný na pěstování, postačí mu dostatek jarní vláhy. Dobře poroste i v jílovité nebo kamenité půdě.

Kdy a kde pěstovat

Devětsil pěstujeme všude tam, kde je mokro, postačí nám podmok, zahradní jezírko či tůňka. Na takových místech zakoření velmi rychle. Vzhledem k tomu, že není chráněný, můžeme ho někde u potoka vyrýpnout.

Zavlažování

Devětsil pěstujeme na vlhkých místech, není proto nutné ho zalévat.

Zastřižení, péče

O devětsil není potřeba se starat, pouze hlídáme jeho jeho rozrůstání jak semeny, tak i pod zemí. 

Hnojení a zemina

Hnojení není potřeba. Zeminu má nejraději humózní, jílovitou nebo kamenitou.

Sběr

Brzy na jaře, ještě před rozvinutím květu sbíráme oddenek, který susíme rychle ve stínu nebo sušíme uměle, teplota ale nesmí přesáhnout 40°C. Listy sbíráme od jara do podzimu.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.