Reveň dlanitá (Rheum palmatum) je vytrvalá vysoká bylina, která roste divoce na svazích Himálaje. Patří do čeledi Polygonaceae.
Co je to – Reveň dlanitá
Reveň dlanitá je léčivá a zejména chutná rostlina, která se využívá při léčbě různých žaludečních potíží v rámci odvaru. Používá se při ledvinových potížích jako obklad. Kromě toho je to výjimečná rostlina pro výrobu sladkostí.
Odkud pochází
Pochází ze severozápadní Číny, Mongolska a z východní Sibiře. Je to věčná rostlina, která je velmi nenáročná. V jednom prostředí může vydržet až 10 let. Daří se jí na slunci i v polostínu. Během období květu může dorůst do výšky až 2 metrů.
Druhy
- Ace of Hearts
- Tanguticum
- Bowles Crimson
Jak ji poznat – velikost, barva, vůně
Tato trvalka okouzluje nejen svými květy, ale také nezaměnitelnými listy, které jsou mimořádně výrazné. Květy, které se vyvíjejí na dlouhém, masitém řapíku, jsou rozsáhlé a mají zvláštní žilkování. Okraje jsou zajímavě zvlněné nebo vroubkované. V létě vytváří rostlina obrovské latovité hrozny. Květy mohou mít bílou nebo zelenočervenou barvu. Přirozeným produktem je nažka.
Jak chutná?
Chutná kořenitě a slabě hořce.
Použití – Reveň dlanitá
Reveň dlanitá je známá již po staletí a byla široce využívána pro problémy s příjmem potravy. Dnešní lidová farmacie ji v podstatě využívá jen na žaludeční potíže. Reveň nemá žádné vedlejší účinky a v současné době je významnou rostlinou pro výrobu léků v moderní medicíně. Ve městech a na venkově ji lze najít na zahrádkách, kde se využívá k vylepšení koláčů a dalších pokrmů s výraznou chutí.
Účinky bylinky
- snižuje tělesnou hmotnost
- pomáhá při průjmových onemocněních
- podporuje chuť k jídlu
- zlepšuje vstřebávání a absorpci doplňků
- zvyšuje vylučování žluči do střeva
- pomáhá při léčbě anorexie a dyspepsie
TIP: Nízkokalorické potraviny, které zasytí a pomohou s hubnutím
Léčba
Sušený oddenek se používá při žaludečních potížích, zklidňuje žaludeční a střevní potíže a zvyšuje tvorbu žluči při jaterních potížích. Intenzita obsažená v rostlině snižuje tvorbu žaludečních šťáv, což snižuje žravost žaludku a pálení žáhy. Rebarbora má navíc mírný očistný účinek. Vzdáleně používáme obklady při revmatických potížích.
TIP: Detoxikace organismu a jarní očista
Bylinka v kuchyni
V dnešní době je používání rebarbory v kuchyni stále známější. Jsou úžasné v různých cukrovinkách, kompotech a marmeládách, kterými si můžete v zimě ohřát dobroty. Rebarboru by neměly používat těhotné a kojící ženy ani osoby trpící ledvinovými nebo močovými kameny.
Jak zařadit do jídelníčku?
Před začátkem používání byste se měli zeptat výživového poradce. V každém případě, když si připravíte na snídani chleba s marmeládou nebo si upečete buchtu s rebarborou na svačiny, chybu neuděláte!
Recept – Reveň dlanitá
Léčebný odvar z Rebarbory
- 2 KL na ¼l vody – vařte 2 minuty, 10 minut vyluhovat, ve dvou dávkách (2x denně 125 ml) nebo zevně k obkladům na ledviny.
Reveň dlanitá – pěstování
Rostlina není moc náročná na pěstování a stačí dodržovat jen pár maličkostí
Kdy a kde pěstovat?
Rebarboru lze pěstovat v nížinách i vrchovinných oblastech. Je odolná vůči ledu. Lze ji pěstovat ze semen, což je zpravidla problematičtější, nebo z oddenků. Vysazujte ji do upravené a dobře připravené půdy. Lze ji vysazovat v době sklizně nebo na jaře. Většinou jsou skvělé hlinité půdy, případně hlinitopísčité půdy. Pokud se rozhodnete pěstovat rebarboru ze semen, je vhodné ji předpěstovat například ve skleníku.
Zavlažování bylinky
V suchém období zalévejte rostlinu více a doporučujeme i pravidelné přihnojování. Rostlina je mimořádně citlivá na sucho.
Zastřižení a péče bylinky
Po odkvětu rostlinu seřízněte, aby se posílila. Po 5 až 6 letech doporučujeme rostlinu přesadit, protože její vývoj oslabuje. Rostlina je ideální jako solitéra, bezchybně vynikne v každém prostředí. V každém případě ji lze vysadit do shluku 2-3 rostlin. V tu chvíli kolem nich nechejte dostatečný prostor, zhruba 1 m2, abyste jim poskytli prostor pro rozvoj.
Hnojení, zemina
Doporučuje se pokrýt ji mulčem, aby byla zajištěna vlhkost i v období sucha.
Sklízení bylinky
Využívají se především řapíky listů. Ty se oloupou, omyjí a nakrájejí na centimetrové kousky. Přestože se jedná o zeleninu, používají se především jako ovoce do buchet, kompotů, koláčů nebo jako náplň do knedlíků. Rebarbora má nezaměnitelnou štiplavou chuť, která je opravdu lahodná!