Reveň dlanitá – rebarbora (Rheum palmatum)

Reveň dlanitá (Rheum palmatum) je vytrvalá vysoká bylina, která roste divoce na svazích Himálaje. Patří do čeledi Polygonaceae.

Co je to – Reveň dlanitá

Reveň dlanitá je léčivá a zejména chutná rostlina, která se využívá při léčbě různých žaludečních potíží v rámci odvaru. Používá se při ledvinových potížích jako obklad. Kromě toho je to výjimečná rostlina pro výrobu sladkostí.

Odkud pochází

Pochází ze severozápadní Číny, Mongolska a z východní Sibiře. Je to věčná rostlina, která je velmi nenáročná. V jednom prostředí může vydržet až 10 let. Daří se jí na slunci i v polostínu. Během období květu může dorůst do výšky až 2 metrů.

Druhy

  • Ace of Hearts
  • Tanguticum
  • Bowles Crimson

Jak ji poznat – velikost, barva, vůně

Tato trvalka okouzluje nejen svými květy, ale také nezaměnitelnými listy, které jsou mimořádně výrazné. Květy, které se vyvíjejí na dlouhém, masitém řapíku, jsou rozsáhlé a mají zvláštní žilkování. Okraje jsou zajímavě zvlněné nebo vroubkované. V létě vytváří rostlina obrovské latovité hrozny. Květy mohou mít bílou nebo zelenočervenou barvu. Přirozeným produktem je nažka.

Jak chutná?

Chutná kořenitě a slabě hořce.

Použití – Reveň dlanitá

Reveň dlanitá je známá již po staletí a byla široce využívána pro problémy s příjmem potravy. Dnešní lidová farmacie ji v podstatě využívá jen na žaludeční potíže. Reveň nemá žádné vedlejší účinky a v současné době je významnou rostlinou pro výrobu léků v moderní medicíně. Ve městech a na venkově ji lze najít na zahrádkách, kde se využívá k vylepšení koláčů a dalších pokrmů s výraznou chutí.

Účinky bylinky

  •  snižuje tělesnou hmotnost
  •  pomáhá při průjmových onemocněních
  •  podporuje chuť k jídlu
  •  zlepšuje vstřebávání a absorpci doplňků
  • zvyšuje vylučování žluči do střeva
  • pomáhá při léčbě anorexie a dyspepsie

Léčba

Sušený oddenek se používá při žaludečních potížích, zklidňuje žaludeční a střevní potíže a zvyšuje tvorbu žluči při jaterních potížích. Intenzita obsažená v rostlině snižuje tvorbu žaludečních šťáv, což snižuje žravost žaludku a pálení žáhy. Rebarbora má navíc mírný očistný účinek. Vzdáleně používáme obklady při revmatických potížích.

Bylinka v kuchyni

V dnešní době je používání rebarbory v kuchyni stále známější. Jsou úžasné v různých cukrovinkách, kompotech a marmeládách, kterými si můžete v zimě ohřát dobroty. Rebarboru by neměly používat těhotné a kojící ženy ani osoby trpící ledvinovými nebo močovými kameny.

Jak zařadit do jídelníčku?

Před začátkem používání byste se měli zeptat výživového poradce. V každém případě, když si připravíte na snídani chleba s marmeládou nebo si upečete buchtu s rebarborou na svačiny, chybu neuděláte!

Recept – Reveň dlanitá

Léčebný odvar z Rebarbory

  •  2 KL na ¼l vody – vařte 2 minuty, 10 minut vyluhovat, ve dvou dávkách (2x denně 125 ml) nebo zevně k obkladům na ledviny.

Reveň dlanitá – pěstování

Rostlina není moc náročná na pěstování a stačí dodržovat jen pár maličkostí

Kdy a kde pěstovat?

Rebarboru lze pěstovat v nížinách i vrchovinných oblastech. Je odolná vůči ledu. Lze ji pěstovat ze semen, což je zpravidla problematičtější, nebo z oddenků. Vysazujte ji do upravené a dobře připravené půdy. Lze ji vysazovat v době sklizně nebo na jaře. Většinou jsou skvělé hlinité půdy, případně hlinitopísčité půdy. Pokud se rozhodnete pěstovat rebarboru ze semen, je vhodné ji předpěstovat například ve skleníku.

Zavlažování bylinky

V suchém období zalévejte rostlinu více a doporučujeme i pravidelné přihnojování. Rostlina je mimořádně citlivá na sucho.

Zastřižení a péče bylinky

Po odkvětu rostlinu seřízněte, aby se posílila. Po 5 až 6 letech doporučujeme rostlinu přesadit, protože její vývoj oslabuje. Rostlina je ideální jako solitéra, bezchybně vynikne v každém prostředí. V každém případě ji lze vysadit do shluku 2-3 rostlin. V tu chvíli kolem nich nechejte dostatečný prostor, zhruba 1 m2, abyste jim poskytli prostor pro rozvoj.

Hnojení, zemina

Doporučuje se pokrýt ji mulčem, aby byla zajištěna vlhkost i v období sucha.

Sklízení bylinky

Využívají se především řapíky listů. Ty se oloupou, omyjí a nakrájejí na centimetrové kousky. Přestože se jedná o zeleninu, používají se především jako ovoce do buchet, kompotů, koláčů nebo jako náplň do knedlíků. Rebarbora má nezaměnitelnou štiplavou chuť, která je opravdu lahodná!

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.