Maliník obecný (Rubus idaeus)

Maliník obecný se dnes navíc nazývá i ostružiník maliník. Je to keř z čeledi růžovitých, obvykle s dvouletými, zřídkakdy víceletými pruty, které v zimě opadávají.

Co je to – Maliník obecný

Maliník obecný je velmi známý ovocný keř, který se vyvíjí v zahradách (ale samozřejmě se vyvíjí divoce) pro své oblíbené a opravdu výborné plody – maliny. Tyto plody mají flexibilní využití (jsou vhodné k zavařování, k mražení, k výrobě ovocných šťáv atd.). Vyrábějí se z nich sirupy a jsou součástí několika nápojů, například Kofoly. Maliny provázejí člověka již po mnoho let.

Odkud pochází

Z archeologických nálezů víme, že maliny sbírali už lidé v neolitu. V kolových stavbách z tohoto období byla nalezena semena malin (v podstatě jako ostružiny). Ve starověkém Řecku a Římě se malinová šťáva používala při refluxu. Podle Plinia je druhový název „idaeus“ odvozen od hory Ida, kde se v dávných dobách v Malé Asii nacházely maliny. Prvotní usedlosti byly vybudovány středověkými duchovními.

Maliník pochází z Evropy a severní Asie. Jejich příbuzné formy se vyskytují v Severní Americe. Dnes je pěstována v jiných regionech s mírným podnebím.

Druhy

  • Apricot
  • Aroma Queen
  • Black Jewel
  • Tulameen
  • Fall Gold
  • Tayberry Buckingham

Jak ji poznat – velikost, barva, vůně

Vytrvalý keř s plazivým kořenem, výhony jsou buď lysé, nebo na bázi jemně ostré. Když zdřevnatí, vyvinou se z nich vodorovné výhonky nesoucí květy. Výhonky jsou souvisle lichozpeřené, s černými ostny na řapíku, listeny jsou bíle plstnaté a v některých případech zespodu zelené. Jejich plodem jsou maliny, které jsou velmi snadno oddělitelné od lůžka. Kvete v květnu a červnu.

Jak chutná?

Účinná látka je bez pachu a má trpkou, poněkud nahořklou chuť.

Použití – Maliník obecný

Z plodů lze vyrobit sirup, který slouží jako lék proti nachlazení. Vodnatý nálev obsahuje látky, které povzbuzují hladké svalstvo, a spasmolytické látky. Pití maliníkového čaje údajně podporuje porod, a navíc se podává při katarech, zánětech žaludku a vnitřností a při průjmech. Jako výplach je skvělým lékem na zánět dásní a ústní sliznice. V potravinářském průmyslu se používá k výrobě nealkoholických nápojů, zmrzlin a různých šťáv.

Účinky bylinky

  • Antioxidační efekt
  • Protirakovinné účinky
  • Metobolické účinky
  • Cytotoxický efekt
  • Protizánětlivé účinky
  • Protibolestivé účinky při menstruacích
  • Antibakteriální účinky
  • Protiprůjmové účinky

Léčba

Čaj z maliníku přináší úlevu od nachlazení a chřipky, ale protože v přírodě se vyvíjí řada bylin, které mají mnohem silnější dopad, maliník se přidává do čajových směsí (zlepšuje jejich chuť). Směs maliníku obsahuje také poněkud svíravý účinek, takže může být použita jako kloktadlo při zánětech v hloubce ústní dutiny. Kromě toho se doporučuje na mírnění podrážděných střev, ale v tomto případě ji skutečně může spolehlivě nahradit jiný lesní plod – a to borůvka. Čerstvé bobule poněkud snižují hladinu cukru v krvi, a navíc jsou vhodné při skleróze. Různí dermatologové doporučují pít šťávu z čerstvých malin při lupénce a nadměrném rohovatění kůže. Pouhá hrst čerstvých malin použitá před hodováním snižuje potřebu chuti k jídlu.

Bylinka v kuchyni

V potravinářství se maliny konzumují syrové nebo se zpracovávají do džemů, marmelád, omáček, zavařenin, koláčů, zákusků, cukroví, koláčků, makronek, sušenek a tvarohových koláčů.

Recept – Maliník obecný

Malinový likér

Jeden kilogram čerstvě nasbíraných malin se rozmačká, vloží do lahve se širokým hrdlem a zalije litrem konzumního likéru, 500 ml vody a 1 g skořice. Tato směs se nechá 10 dní odpočívat v chladu. Po uplynutí této doby ji musíte přefiltrovat, přidejte jeden litr cukrového sirupu a nechá se odstát.

Maliník obecný – pěstování

Kdy a kde pěstovat?

Pěstování maliníku obecného není nijak náročné. Snese prakticky jakoukoliv půdu, která je i na slunném místě. Možná vás překvapí, jak rychle se dokáže rozrůstat. Pokud se pustíte do jeho pěstování, sázejte jej časně zjara, ale maliníky můžete sázet i během léta.

Zavlažování bylinky

Rostliny by měly mít dostatečnou a pravidelnou zálivku. Tím zabráníte jejímu vysušení a zajistíte si lepší produktivitu a zdraví rostliny.

Zastřižení a péče bylinky

Na podzim se likvidují odumřelé části včetně spadených lístků.

Hnojení, zemina

Ke hnojení se doporučuje mulčování nebo dobře nahnilý hnůj (kompost, houbovitý či organický hnůj). Maliník si spíše hoví v mírně kyselé půdě, která je dobře odvodněná.

Sklízení bylinky

Z maliníku sbíráme plody a list. Sbíráme je celé a mladé, ale bez dlouhých řapíků. Nejvhodnější doba pro sběr je v době, kdy rostlina kvete (tj. v květnu a červnu). Listy jsou výborné na čaj. Suší se na přirozeném světle, případně krátce na slunci. Sušení umělou metodou by mělo probíhat při nejvyšší teplotě 50 °C.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.