Kopřiva

Zatímco nejmodernější jedinci považují kopřivu za nevítaný a neužitečný plevel, který při dotyku způsobuje bolestivé a dráždivé pálení a pálení, naši předchůdci si jich vážili. I přes tyto neoblíbené vlastnosti a vůči této nepříjemnosti se vědělo, že je to posilující bylina obsahující obrovské množství nejrůznějších vitamínů a minerálů, zejména železa. Ne nadarmo se jí mezi pěstiteli říká „český žen-šen“.

Co je to – Kopřiva

Kvůli své žahavé schopnosti je navíc známá jako žahavec, žíhavka nebo žahavka. Původně se vyskytovala po celé Evropě až po západní Sibiř a Írán, v současnosti se vyvíjí po celém světě. Lze ji nalézt podél vodních kanálů, ve vlhčích lužních lesích, ale i v příkopech, podél cest a zídek a v blízkosti zemědělských usedlostí.

Odkud pochází

Nejznámější druh pochází z Evropy, Asie a Severní Ameriky. U nás roste na vlhkých místech s nadbytkem dusíku!

Druhy

  • Urtica angustifolia
  • Urtica laetivirens
  • Urtica platyphylla
  • Urtica thunbergiana
  • Urtica parviflora
  • Urtica hyperborea
  • Urtica cannabina
  • Urtica incisa
  • Urtica ferox

Jak ji poznat – velikost, barva, vůně

Kopřiva je vytrvalá bylina, kterou lze vnímat podle jejího plazivého a bohatě rozvětveného oddenku, který se vyvíjí v prázdné, čtyřhranné stonky s řapíkatými listy a malými nazelenalými květy. Stonek a listy jsou zajištěny hustými chloupky, které při dotyku vypouštějí tři chemické látky – histamin, acetylcholin a serotonin. Právě tyto látky způsobují známé nechutné brnění, pálení a mravenčení. Květy jsou zelené v latách a plodem je vejčitá nažka.

Použití – Kopřivy

Použití kopřivy je prakticky nekonečné, stačí se jen správně inspirovat.

Účinky bylinky

  • posiluje celkovou odolnost organismu (rezistenční systém)
  • podporuje typickou činnost cévního a dýchacího systému
  • udržuje normální činnost kardiovaskulárního systému
  • podporuje typickou činnost ledvin
  • zlepšuje stav kloubů
  • zmírňuje pocit přetěžování nohou
  • pomáhá odstraňovat nadbytek vody z těla
  • urychluje hojení ran
  • regeneruje stav pokožky a odstraňuje lupy
  • dodává tělu svěžest, odolnost a vitalitu
  • u mužů přispívá k běžné činnosti prostaty

Léčba

  • má močopudné a protizánětlivé účinky
  • působí proti vzniku močových a ledvinových kamenů
  • je úspěšná při léčbě podráždění a infekcí močových cest
  • čistí krev a podporuje krvetvorbu
  • má velký vliv na játra, slezinu, močový měchýř a plíce
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • posiluje obranný systém
  • harmonizuje metabolismus
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • zabraňuje zužování cév
  • pomáhá při ztuhlosti a dně
  • podporuje růst vlasů
  • zmírňuje slabost a vyčerpání
  • odstraňuje problémy při nachlazení a rýmě

Bylinka v kuchyni

Kopřivu naši předci zpracovávali do špenátu, polévek, palačinek, omelet a dalších jídel. Kopřivové listy se dají jíst i syrové společně se salátem.

Jak zařadit do jídelníčku?

Nejjednodušší je si dělat pravidelný čaj z kopřivy (ovšem max. 2x denně po tři týdny – jde o krátkodobou kůru pro váš trávicí trakt). Případně si vyrobte nebo kupte sirup. Dále lze kopřivu přidávat průběžně do omáček a salátů.

Recept – Kopřiva

Odvar z kořene

·        Suroviny: 20 g nového kořene kopřivy a 500 ml studené vody

·        Postup: Kořen omyjte, nakrájejte na malé kousky, zalijte vodou a nechte přibližně 10 minut vařit. Odvar se nechá dalších 10 minut louhovat a poté se slije.

·        Použití: Odvar je jedním z lidových receptů na pročištění krve. Také působí proti zánětům kůže, oparům a proti plísním na nohou. Polovinu připraveného odvaru rychle vypijte a zbytek dopijte po 8 hodinách.

Kopřiva – pěstování

Kopřiva se pěstuje prakticky sama. Stačí jen na substrát dát trochu semen a čekat až rostliny vyrostou. Následně se kopřiva rozmnoží velmi rychle kořeny! Proto je nutné ji regulovat.

Kdy a kde pěstovat?

Kopřiva je mrazuvzdorná bylina. Obvykle se sbírá ve volné přírodě a nepěstuje se. Mnohdy se jedná o plevel. Pokud ji potřebujete do kompostu nebo na výrobě jíchy, měli byste jí při pěstování nechat určitou oblast. Odstraňte kvetoucí vrcholky, abyste omezili hojné množení. Rostlina se také rychle množí podzemními kořeny. Semínka vysévejte na jaře na povrch substrátu.

Zavlažování bylinky

Rostlinka není náročná pro pěstování a ani na zavlažování. V horkých dnech je ale dobré rostlince zajistit častější zálivku.

Zastřižení a péče bylinky

Vzhledem k tomu, že straší rostliny bývají vespod bez listů, je vhodné seříznout kopřivy a poté pravidelně zaštipovat, aby se zahustily a větvily.

Hnojení, zemina

Ideální doba hnojení je po dešti anebo zrána. Buď k nim přihrňte trochu kompostu nebo je posypejte granulovaným hnojivem s dusíkem.

Sklízení bylinky

Sbíráme nať (do 20.5) – usušíme ve stínu a na vzduchu. Dále se sklízí kořen na podzim a brzy na jaře. Semena se sbírají až po jejich vytvoření. Rostliny jsou jedlé od kořene až po semena!

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.