Je nepříliš známá, planě rostoucí bylinka, kterou můžeme použít jak v kuchyni, tak i jako léčivku. Známý je také pod názvem lomikámen, bedrníček nebo třebník. Jako lék i koření se používal už ve starověku. V té době se věřilo, že zbavuje mrzutosti a byl také používán jako lék proti moru.
Co je to – Bedrník
Bedrník obecný (Pimpinella saxifraga) je planě rostoucí, vytrvalá a mrazuvzdorná rostlina z čeledi miříkovitých, která se vyznačuje nepříjemným kozlím zápachem. Nalézt ji můžeme v celé Evropě, částečně pak i v Asii.
Odkud pochází
Bedrník obecný roste v celé Evropě, odtud se rozšířil až do Asie.
Druhy
- Bedrník obecný (Pimpinella saxifraga)
- Bedrník větší (Pimpinella major)
Jak ho poznat – velikost, barva, vůně
Bedrník je planě rostoucí, vytrvalá bylina, dorůstající do výšky až 80 cm. Najít ho můžeme na okrajích lesů, na pastvinách a loukách. Má oblou, jemně rýhovanou, lysou nebo jemně pýřitou lodyhu s vejčitými, zubatými listy. Nahoře je lodyha bezlistá. Kořen ve světlé hnědé barvě je rozvětvený a vřetenovitý. Kvete od června do října bílými až narůžovělými květy, které se sdružují do okolíků. Plody jsou vejčité, na hřbetu žebernaté. Bedrník se vyznačuje nepříjemným kozlím zápachem.
Jak chutná
Listy bedrníku, které se používají jako koření, chutí připomínají okurku.
Použití Bedrníku
Mladé listy bedrníku se používají především ve středomořské kuchyni jako koření, hodí se skvěle na dochucení omáček, salátů, polévek, vařené zeleniny či bylinkového másla. Uplatnění pro něj ale najdeme i v léčitelství. Používá se kořen, který má nejvíce aktivních látek.
Účinky
- Působí protizánětlivě
- Detoxikační účinky
- Napomáhá vykašlávání
- Odstraňuje a rozpouští ledvinové kameny
- Podporuje imunitu
- Napomáhá při zánětech horních cest dýchacích
- Napomáhá při infekcích trávicího traktu
- Napomáhá při otocích
Léčba
Bedrník užíváme ve formě tinktury (20 – 25 kapek 4x denně), jako nálev (1 čajová lžička na jeden šálek vody, ten pijeme 2 až 3x denně) nebo jako prášek (2 – 3 x denně na špičku nože). Bedrník nicméně není vhodný pro osoby se zánětem ledvin a močových cest, dále pak pro osoby trpící krevní srážlivostí a také pro těhotné a kojící ženy.
Bedrník obecný v kuchyni
Lístky bedrníku používáme v kuchyni zásadně jen v čerstvém stavu.
Jak zařadit do jídelníčku
Čerstvé lístky bedrníku se hodí na ochucení salátů, polévek, omáček, grilované a vařené zeleniny nebo bylinkového másla. Hodí se ale také do marinád pro naložení masa na grilování nebo k dochucení vařených a grilovaných ryb.
Bedrník obecný recept
Rajčatový salát s bedrníkem
Ingredience:
- 0,5 kg rajčat
- 1 cibule
- 1 mozzarella
- 4 lžíce oleje
- 2 hrnky lístků bedrníku
- 2 lžíce jablečného octa
- sůl
- pepř
- oregano
- bazalka
Postup:
- Čerstvé lístky bedrníku nasekáme nadrobno, rajčata i mozzarellu nakrájíme. Smícháme s dalšími surovinami a necháme v lednici asi půl hodiny odležet.
Bedrník obecný – pěstování
Bedrník není na pěstování nijak náročný, lze ho pěstovat doma celoročně. Planě roste na pastvinách, loukách, okolo cest na suchých místech nebo ve světlých lesích.
Kdy a kde pěstovat
Bedrník lze pěstovat celoročně doma nebo ho můžeme vysadit na slunné, suché místo, je mrazuvzdorný. Vypěstovat ho lze buď ze semen nebo dělením starších trsů.
Zavlažování
Bedrník má rád slunce a sušší půdu. Není proto nutné ho pravidelně zavlažovat. Snese i delší sucho. Pouze v horkých letních dnech ho doporučujeme trochu zavlažit.
Zastřižení, péče
Bedrník je planě rostoucí bylina, nepotřebuje žádnou zvláštní péči.
Hnojení a zemina
Bedrníku se bude dobře dařit v suché a kamenité půdě s nízkým obsahem živin.
Sběr
Kořen sbíráme buď na jaře v březnu a dubnu nebo pak na podzim v září a říjnu. Mladé listy sbíráme dřív než vyroste okvětní osa.