Pukléřka islandská (Centraria islandica)

Islandský lišejník, botanicky Cetraria islandica, je většině zasvěcených známý spíše jako „islandský lišejník“. Máme tedy co do činění s mnohem starší a méně složitou skupinou rostlin než s bylinami. „Něco zeleného na šutru,“ mohl by někdo poznamenat. Při bližším pohledu se však jedná o rostliny přinejmenším kuriózní. Jejich tělo je výsledkem totální symbiózy dvou výrazných životních forem – řas (neboli sinic) a hub.

Co je to – Pukléřka islandská

Lidové názvy pro pukléřku jsou islandský lišejník, islandský mech, plicník nebo plicní lišejník, ucpávka, stromový mech, důlkatec nebo mšina. Přídavné pojmenování „islandský“ dokládá, že pro islandské jedince hrál nepostradatelnou roli. Ve skutečnosti fungovala srovnatelně s naším obilím, používala se do kaší nebo jako příměs mouky do hotových výrobků.

Odkud pochází

Pukléřka islandská roste v horách severního Walesu, severní Anglie, Skotska a jihozápadního Irska. Roste tedy spíše v arktických a horských oblastech severních zemí. Ale objevíte ji i na suchých tundrách mezi mechy.

Jak ji poznat – velikost, barva, vůně

Disponuje olivově zelenou, někdy šedivou až bílou barvou se středně rozvětvenou, dužnatou keříčkovitou stélkou. Jednotlivé větve jsou rýhované nebo stočené do trubičky.

Jak chutná?

Lišejník islandský / Pukléřka islandská vás může zaskočit svou hořkou chutí.

Použití – Pukléřka islandská

Pukléřka islandská je jedním z mála hospodářsky významných lišejníků. V severní Evropě je velmi hojná a na Islandu se přidávala do chlebové mouky nebo se používala k přípravě běžného vánočního pečiva. Široce se využívá jako léčivo. Má solidní protizánětlivé účinky a obsahuje antimikrobiální uzninovou kyselinu. Působí zásadně na sliznice dýchacích cest a žaludku.

Účinky bylinky

  • Antibiotické účinky
  • Antiemetické účinky
  • Antitusické účinky

Léčba

Doporučuje se při chronických plicních a zažívacích stavech. Používá se při chronických kašlech k uklidnění podrážděných dýchacích cest a sliznic. Pomáhá při zažívání, kdy podporuje sekreci žaludku a stimuluje chuť k jídlu. Pukléřka se přikládá na postižená místa – jako jsou vředy, impetigo nebo při vaginálních výtocích.

Pukléřka v kuchyni

Pukléřka se v kuchyni rozhodně neztratí. Má tolik výhod a přínosů pro naše zdraví, že se z ní dělají různé recepty, sirupy a mazání. Dávejte si však pozor na dávkování a délku používání!

Jak zařadit do jídelníčku?

Zařadit byste ji měli zařadit, pokud trpíte kašlem, zahleněním, chrapotem, bolestmi střev nebo při průjmu. Můžete zvážit využití čaje, sirupu nebo medu. Ale využívejte surovinu s rozumem.

Recept – Pukléřka islandská

Čaj z lišejníku islandského

  • Budete postupovat: 1 čajovou lžičku zalijeme ¼l vroucí vody, zakryjte a 10 minut louhujte
  • Při nechutenství postupujte takto: 1 čajovou lžičku zalijte studenou vodou, po 1-2 hodinách sceďte a přiveďte krátce k varu. Užívá se 3x denně šálek po malých doušcích.

Pukléřka islandská – pěstování

Pukléřku islandskou nepěstujeme doma nebo na zahradě. Roste samovolně v přírodě. Každopádně můžete zkusit seškrábnout lišejník a dát ho do vody nebo na svou zahradu na strom, aby se rozrostl. Nicméně si dávejte pozor, abyste si nasbírali ten správný lišejník!

Hnojení, zemina

Nejlépe se vyvíjí na přímém slunci a může se vyvíjet i v mělkých, sterilních půdách. Dobře snáší silné větry a nepříznivé podmínky a má ráda otevřené písčité půdy ve vysokých polohách.

Sklízení bylinky

Po celý rok se sbírá celá suchá stélka. Avšak nejlepší doba pro sběr je květen.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.