Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Kopřiva dvoudomá je houževnatá trvalá bylina s pichlavými listy s chloupky. Hojně se vyvíjí v blízkosti starých zdí, neudržovaných a zarostlých zákoutí, příkopů a cest. Na našem území je považována za velmi rozšířený plevel, který se po staletí využíval nejen v kuchyni jako potravina, bylina a léčivo, ale navíc k vykrmení dobytka. Pivovarníci například přidávali kopřivu do piva, aby v létě nezkyslo.

Co je to – Kopřiva dvoudomá

Vytváří množstvím podzemních oddenků, které využívá k rozmnožování. Pro pěstitele může být nepříjemným plevelem. Dospělá rostlina dosahuje výšky až 1,5 m a je opatřena chloupky, které obsahují hystamin a kyselinu mravenčí (ty při dotyku způsobují na pokožce drobné ranky, které po chvíli zmizí).

Odkud pochází

Roztroušeně roste v mimotropických oblastech světa, hojně po celé Evropě, v rámci východu až po Sibiř a Írán. Dále se vyskytuje v Jižní a Severní Americe, Africe a Austrálii. V České republice se vyvíjí z větší části v křovinách, příkopech, podél ulic a zdí, v křovinách a vlhčích lesích, od bažin po hory.

Druhy

  • Kopřiva žahavka (Urticaria urens)
  • Kopřiva lužní (Urticaria kioviensis)
  • Kopřiva kulkonosná (Urticaria pilulifera)
  • Kopřiva konopovitá (Urtica cannabina)
  • Kopřiva Dodartova (Urtica dodartii)
  • Kopřiva vrtkavá (Urtica dubia)

Jak ji poznat – velikost, barva, vůně

Vyrůstá do výšky 2 metrů. Listy jsou matně zelené, vzpřímené a čtyřhranné lodyhy. Plná rostlina je zajištěna lesklými chloupky. Kvete od června do října. Malé jednopohlavní květy se obvykle vyvíjejí na izolovaných rostlinách v převislých květenstvích delších než řapíky listů. Pestíková květenství jsou kratší, kláskovitá nebo hroznovitá, prašníková jsou latovité. Přirozeným produktem jsou vejčité nažky.

Použití – Kopřiva dvoudomá

Přes to, že je považována za plevel, jedná se o velmi prospěšnou bylinku, která disponuje širokým uplatněním nejen v kuchyni.

Účinky bylinky

  • Antirevmatické účinky
  • Antivirové účinky
  • Protizánětlivé účinky

Léčba

Kopřiva dvoudomá se používá ke snížení hladiny cukru v krvi, a doporučuje se diabetikům. Našla hojné uplatnění při léčbě dny nebo ateroskleróze, případně při různých zánětech a hojení ran. Kopřiva dvojdomá se používá na podporu krvetvorby, zastavuje krvácení a zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů. Využívá se i k léčbě problémů s trávením a vylučováním. Stejně tak je vhodná pro léčbu žaludku, jater, ledvin, dýchacích cest a močových cest.

Bylinka v kuchyni

Z kopřivy můžete snadno připravit čaj nebo šťávu, které mohou sloužit k ideální jarní očistné kůře. Jednodušší bývá příprava sirupu, ale můžete zkusit i silnou kopřivovou mast.

Jak zařadit do jídelníčku?

Do svého jídelníčku ji zařadíte poměrně rychle. Pokud vám nevadí syrová kopřiva (která je opravdu vynikající), stačí si ji přihodit do salátů nebo na jiný připravovaný pokrm.

Recept – bylinka

Kopřivové víno

  • Potřebujete: 4 lžíce nasekaných lístů a špiček kopřiv, 1 litr kvalitního červeného vína
  • Postup: Kopřivu zalijeme vínem a vše necháme 14 dní louhovat. Denně protřepejte (aby se uvolnily léčivé látky). Poté dobře přecedíme, nalijeme do sklenice a uložíme v chladu. Denně si můžete dát malého panáka.

Bylinka – pěstování

Kopřivy rostou prakticky všude, takže nejsou nijak náročné a vypěstovat je lze až příliš dobře a rychle. Stačí pouze jeden výsev.

Kdy a kde pěstovat?

Jeden výsev stačí z toho důvodu, protože se jinak množí tzv. samovýsevem. Čili, není potřeba dokupovat semena nebo sazenice. Každopádně byste ji měli pěstovat ve stínu a vlhké půdě bohaté na dusík. Kopřiva je výborným indikátorem pro dusík v půdě! Rostlinu vyséváme v dubnu.

Zavlažování bylinky

Rostlinky není potřeba nějak zvlášť prolévat. Stačí jim menší zálivka (1-2 týdně).

Zastřižení a péče bylinky

K zastřižení rostlinky si berte rukavice. Odstraňují se suché a staré části nebo ty, které jsou napadené.

Hnojení, zemina

Ke kopřivám je potřeba čas od času přihodit dusík. Je lepší si vyhlídnout polopropustnou zeminu s trochou písku

Sklízení bylinky

Využívány jsou hlavně listy, nicméně uplatnění nachází i nať, oddenek či listy. Ideální období jejich sběru představuje jaro, a to do konce května.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.