Čekanka obecná

Je vytrvalá rostlina, kterou zná asi každý. V minulosti byla často přirovnávána ke smutným očím dívky, která očekává návrat svého milého z vojenské služby. Již staří Egypťané věřili, že má magickou moc. Věřili, že těm kteří se potřou její šťávou dá krásu a úspěch. Římané, stejně jako Egypťané, ji pěstovali jako zeleninu. Jehova ji dokonce nařídil jíst na židovské Velikonoce s jehněčím masem. V Evropě se po první světové válce z jejího kořene vyráběla náhražka kávy. Říká se, že když ji potichu v pravé poledne v den letního slunovratu uříznete zlatým nožem, otevře Vám všechny zámky. Nebo také že podporuje skromnost a pomáhá zapomenout na nešťastnou lásku.

Co je to Čekanka? 

Čekanka obecná (Cichorium intybus) –  je nenáročná vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých s jasně modrými květy, dorůstající až do velikosti jednoho metru. Kromě mrazivých zemí roste po celém světě a dokáže vydržet i velké sucho. Jako léčivá bylina je velmi cenná, využít se dají všechny její části. A je také výborná pylodárná a nektarodárná rostlina, poskytuje včelám velké množství pylu. Kořen čekanky obsahuje inulin, který je vhodný pro diabetiky jako přírodní sladidlo.

Odkud pochází

Čekanka pravděpodobně pochází ze Středomoří. K nám se rozšířila již ve starověku.

Druhy

Znám je jen poddruh, který se cíleně pěstuje a z jejího kořene se pražením připravuje náhražka kávy, známá pod názvem cikorka. Dalším poddruhem je čekanka listová, která se pěstuje pro listové puky, které jsou velmi oblíbené do salátů.

  • Čekanka obecná setá (Cichorium intybus foliosum)
  • Čekanka listová (Cichorium endivia)

Jak ji poznat – velikost, barva, vůně

Díky jasně modrým květům si ji jen těžko spleteme. Ve volné přírodě roste často v okolí luk, strání, cest a polí. Je ale i chloubou nejedné zahrady. Dorůstá až do velikosti jednoho metru. Má tuhý stonek a 3 – 4 cm velké květy, které bývají výjimečně i bílé nebo světle růžové. V prvním roce svého růstu vyžene růžici listů, v roce druhém pak přímou a větvenou lodyhu. Kvete od června do září. 

Použití Čekanky obecné

Kromě své okrasné funkce je čekanka léčivá bylina která je velmi cenná. Má velmi široké léčivé schopnosti. Používá se také pro výrobu náhražky kávy. Využití pro ni ale najdeme i v kuchyni.

Účinky

  • Močopudný a projímavý účinek
  • Zlepšuje chuť k jídlu
  • Pomáhá při anorexii a nechutenství
  • Pomáhá při bolestech žlučníku a žlučových kamenech
  • Vyplavuje přebytečnou žluč
  • Pomáhá při bolestech močového systému a ledvin
  • Pomáhá při cukrovce a diabetu
  • Při otravách jater působí jako protijed
  • Snižuje hladinu cukru v krvi

Léčba

Čekanku obecnou využijeme pro léčebné účely úplně celou. Zpravidla se používá jako složka bylinných čajů nebo čajových směsí. Může nám pomoci při nemoci žlučníku, jater a ledvin. V listech čekanky najdeme vitamín B1, ten nám dodává energii a má vliv na srdce a nervový systém. Hořké látky, které čekanka obsahuje, nám pak pomáhají při produkci žluči a také jako podpora trávení. Doporučuje se lidem kteří mají žaludeční vředy a citlivý žaludek. Pomáhá také při nechutenství a anorexii, podporuje totiž činnost trávicí soustavy. Z čekanky kromě čajů můžeme připravit mast na unavenou a povadlou pleť, tinkturu na potíže s trávením, obklad na pokožku který je vhodný na akné, ekzémy, mykózu nebo lupénku, nebo také odvar na zánět očí.

TIP: Nejlepší sérum proti vráskám: TOP-5 anti-age produktů

Čekanka obecná v kuchyni

Čekanku využíváme hlavně jako rostlinu léčivou, můžeme ji ale přidat do salátů nebo si z ní připravit kávu.

Jak zařadit do jídelníčku

Z čekanky si připravíme například kávu, čaj nebo salát.

Čekanka obecná recept

Čekanková káva

Kořeny čekanky řádně očistíme, nakrájíme je na malé kousky a sušíme v mírně zahřáté troubě dokud nezískají hnědou barvu. Poté je umeleme, například v mlýnku na mák. Dávkujeme jako kávu klasickou. 

Tuto kávu mohou pít i děti a kojící ženy, stimuluje tvorbu mateřského mléka. 

Čekanka obecná – pěstování

Čekanka není příliš náročná na pěstování. Dařit se ji bude na slunném místě, v lehké a alkalické půdě.

Kdy a kde pěstovat

Čekanka obecná je mrazuvzdorná trvalka, vydrží nám na záhonu i několik let. Volíme slunné stanoviště se sušší a odvodněnou půdou.

Zavlažování

Čekanka obecná má raději sušší půdu, není proto nutné ji nijak výrazně zalévat.

Zastřižení a péče

Čekanka obecná není nijak náročná na pěstování, není proto nutné se o ni nijak zvlášť starat.

Hnojení a zemina

Čekance nejlépe vyhovuje sušší, odvodněná a propustná zemina. Hnojení není nutné.

Sběr

Sbíráme květ, kořen i nať. Květy sbíráme v odpoledních hodinách za slunečného počasí a sušíme je ve stínu. Při umělé teplotě maximálně do 50°C. Kořen sbíráme na podzim a ihned sušíme, stejným způsobem jako květy. Nať sbíráme nejlépe těsně před rozkvětem.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.