Sedmikráska chudobka (Bellis perennis)

Husí kvítko – lidový název pro sedmikrásku, který známe z dávných dob našich předků, kteří pásli na loukách plných bílých kvítků husy, které si na sedmikráskách opravdu pochutnávaly. I vy můžete bez problémů ochutnat sedmikrásku. Už naše babičky ji používaly pro podporu dlouhověkosti a správného trávení.

Co je to – Sedmikráska chudobka

Sedmikráska chudobka je obecně známá sedmikráska obecná. Jde o klonální rostlinu z čeledi hvězdicovitých. Sedmikrásky umí pokrýt celý trávník po několik let. Vypěstované odrůdy jsou ovšem pouze dvouletky. Zdobí jak záhony, tak i okenní truhlíky či okrasné nádoby.

Odkud pochází

Jejím domovem je střední Evropa. Na záplavu malých bílých kvítků se můžete těšit po celý rok – dokonce, i když krajinu pokrývá sníh. Najdete ji všude na loukách, okrajích cest a v zahradách.

Druhy

Sedmikráska chudobka je jediným českým druhem rodu sedmikráska.

Jak ji poznat – velikost, barva, vůně

Sedmikrásku poznáte podle typické přízemní růžice drobných lístků, z jehož středu vyrůstá dlouhý stonek, který je zakončený drobným bílým květem. Stonek pokrývají jemné chloupky. Dosahuje velikosti 15 cm a jsou pro ni typická bílá kvítka se žlutým středem, které obvykle bývají zespod narůžovělé.

Jak chutná?

Především na jaře oplývá něžnou krásou a jemně nahořklou oříškovou chuť, která zpestří každý salát nebo chleba s máslem.

Použití – název bylinky

V dobách minulých věděli, jak bylinku využít, a to nejen na chleba s máslem. Doporučuje se například přikládat na špatně hojící se ranky a další poškození kůže.

Účinky bylinky

  • Protizánětlivé účinky
  • Podporuje vykašlávání
  • Močopudné účinky
  • Čistí krev
  • Podporuje funkci jater, žlučníku

Léčba

Při pití určitých dávek můžete vyléčit zánět pohrudnice. Stejně tak působí protizánětlivě při léčbě dýchacích cest, kašle, astmatu nebo chronickém onemocnění průdušek.

  • Pomáhá při rekonvalescenci plic
  • Je také přírodním lékem proti horečce a chřipce
  • Uvolňuje svalové křeče a zbavuje tělo kyseliny močové
  • Působí jako antioxidant a posiluje přirozenou obranyschopnost

Bylinka v kuchyni

Nejen v přírodě, ale také v kuchyni má své zastoupení. Nejenže je zdravá, ale k tomu dokáže každý pokrm zpestřit a doladit. Ne nadarmo se jí říká sedmikráska!

Jak zařadit do jídelníčku?

Sedmikrásky můžete jíst na svačinu úplně celé, nebo z nich udělat čaj, tinkturu, nálev nebo odvar. Lze si je na zimu i předsušit. Takto je budete moci jíst po celý rok.

Recept – bylinka

Sedmikráska jako kapary

·        Připravte nálev z 1/2 lžičky soli, 150 ml octa (jablečného) a 150 ml vody. Do sklenice vložte několik kuliček nového koření, zrnek pepře a hořčice a přidejte zavřená poupata sedmikrásek.

·        Vlijte dovnitř celý nálev a zašroubujte. Vložte sklenice do hrnce, přiklopte je, přidejte vodu do poloviny výšky nádob a nechte 12 minut zavařit. Nechte vychladnout vzhůru nohama, na utěrce.

Bylinka – pěstování

Lidé se snaží alespoň o pěstování šlechtěných – okrasných odrůd, protože jsou nenáročné na pěstování. Mají rády slunce. I dvouletky můžete pěstovat jako trvalky, ale jejich kvítka budou o dost menší než u dvouletých odrůd.

Kdy a kde pěstovat?

Sedmikrásky je snadné pěstovat. Stačí jim slunné stanoviště (a snesou i polostín) a zavlažování. Semena se vysévají od května do června a vzrostlé sazenice se dávají na záhon na podzim.

Zavlažování bylinky

Rostlina potřebuje dostatečnou a pravidelnou zálivku. Tak jako u všech jiných rostlin, by neměla být přelitá ani nedostatečně zalévaná.

Zastřižení a péče o bylinky

Zastříhávat nemusíte rostlinku vůbec, protože tento úkol splníte již při sběru nebo sekání trávníků. Jediné, co byste měli hlídat je, aby se vám rostlinka nerozmohla tam, kde ji nechcete.

Hnojení, zemina

Půda by pro pěstování sedmikrásek měla být bohatá na živiny a měla by mít dostatečnou závlahu. Rovněž je důležité, aby měla k dispozici propustnou a humózní zeminu. Pokud se ji budete snažit pohnojit, což není třeba, stačí přisypat trochu kompostu nebo granulovaného hnojiva.

Sklízení bylinky

Hlavní sezónou obvykle bývá období dubna až srpna, kvůli tomu, že rostlina má v sobě nejvíce prospěšných látek. Sbírají se květy s částí stvolu (ale pouze 2 cm). Lísky rostlinky se využívají na hojivé obklady (na menší ranky nebo vyrážku, akné a vředy).

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.