Někteří lidé zimolez mylně označují jako růži z Jericha. Tento zimolez je stejně nádherný, ale méně žádaný než dříve zmíněná růže z Jericha. Svými popínavými prstenci může zdobit například starobylé příčky, které zakrývá. Zkrášluje prostředí, ve kterém roste, a jeho vůně vyvolává pocity uvolnění. Jeho sladká vůně prý posiluje sexuální touhy, a proto je zobrazován jako květ symbolizující lásku. Je navíc známý z různých legend, které se dochovaly.
Co je to – Zimolez ovíjivý
Jedná se o dřevinu s popínavými oddenky. Šplhá po různých podstavcích. Může být až dva metry dlouhý. Listy se vyvíjejí na krátkém řapíku. Mají zelenou barvu a oválný tvar. Květ je nezaměnitelný, zejména pro svou vůni. Koncentrace vůně se zvyšuje během večera. Primární květy se objevují v květnu a jsou trubkovité. Květy jsou žluté až bílé. Květenství může být navíc i oranžové. Koruna květu je následně zbarvená do červena. Jeho plody si také nespletete, protože jsou zbarvené do červena.
Odkud pochází
Vyskytuje se v západní a severní Evropě, kde se vyvíjí ve světlých listnatých lesích a na jejich okrajích, zpravidla na vlhkých písčitých až hlinitých půdách.
Druhy Zimolezu
Na světě se rozeznává přes 180 druhů zimolezů, ale spousta z nich je jedovatá!
- zimolez lesklý (Lonicera nitida)
- zimolez Maackův (Lonicera maackii)
- zimolez Maximowiczův (Lonicera maximowiczii)
- zimolez modrý (Lonicera caerulea)
- zimolez Morrowův (Lonicera morrowii)
- zimolez nejvonnější (Lonicera fragrantissima)
- zimolez obecný (Lonicera xylosteum)
- zimolez ovíjivý (Lonicera periclymenum)
Jak ho poznat – velikost, barva, vůně
Opadavý, větvený, až 7 m vysoký keř. Větve jsou obvykle poléhavé, prázdné, tu a tam purpurově naběhlé. Listy jsou obvejčité, zvětralé, eliptické, kožovité, celokrajné, na bázi klínovité nebo srdčité, obráceně vyklenuté smíšené na vršku. Květy obvykle v 6květých latách v úžlabí nejvyšších srostlých listů, přisedlé nebo krátce stopkaté, vonné (většinou večer), 2pyské, zpočátku bělavé, později se mění na rudé až fialové.
Jak chutná?
· Chuť je navinule sladká, se silným aroma připomínajícím borůvky
Použití – Zimoleze ovíjivého
Zimolez je antiseptický, močopudný a přispívá k vykašlávání. Květy se používaly v lécích na kašel. Kdysi se používaly k tlumení bolestí hlavy, snižování horečky a zmírňování revmatických a kloubních bolestí.
Účinky bylinky
Zimolez tedy disponuje protizánětlivými a protirakovinnými účinky a tělu zároveň dodává vitamín C. Kromě toho obsahuje značné množství železa, vápníku, hořčíku, draslíku a fosforu.
Léčba
Jak jsme si výše pověděli, dokáže vyléčit kašel, ale také močové a ledvinové cesty při zánětu a slouží jako prevence proti rakovině a oxidativního poškození tkání. A co je opravdu důležité, zastavuje stárnutí!
Bylinka v kuchyni
Z květů se vyrábějí čaje, džemy, marmelády a octy. Používají se jako zkrášlení dortů a cukrovinek a jsou také skvělé pro výrobu vína.
Jak zařadit do jídelníčku?
Je na každém, jak začne zimolez konzumovat –jestli na snídani jako kompot s jogurtem, na svačinu jako dřeň nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Recept – Zimolez ovíjivý
Bobulky v cukru
- 1 kg plodů zimolezu
- 2 kg cukru
Vše jemně promíchejte, plňte do sklenic a zavíčkujte. Bez vaření vydrží až do jara.
Bylinka – pěstování
Pokud hledáte stálezelenou rostlinku, moc možností nemáte. Ideální volbou jsou zimolezy. Obecně se udává, že mají rádi slunné a částečně zastíněné prostory.
Kdy a kde pěstovat?
Lze ji vysévat v podzimním období, semena nejlépe vyklíčí, když nebudou překrytá substrátem. I tak to trvá až dva roky, než vyklíčí. Zimolez se mnohem rychleji rozroste z řízků odebraných z nekvetoucích stonků.
Zavlažování bylinky
Mladé sazeničky zalévejte častěji. Starší rostlinky potřebují pravidelný přísun vody.
Zastřižení a péče bylinky
Pokud chcete, aby plodina prospívala, měli byste zastřihnout staré a odkvetlé části až k nejbližším pupenům. Rostlina se omladí a další rok (obzvláště po větším zkracování) nenasadí květy.
Hnojení, zemina
Hoví si spíše v mírně zásadité vápnité zemině.
Sklízení bylinky
Nejranější druhy můžete začít sklízet už v druhé polovině května. U některých druhů plody dozrávají až v září. Zralé plody poznáte podle toho, že vám prakticky spadnou do ruky (tak jak je to u dalšího ovoce).