Vitamín C: Proč je pro organismus tak důležitý?

Každému z nás určitě už od malička maminka vštěpovala, že bez vitamínu C se tělo neobejde. A měla samozřejmě pravdu. Tato složka potravin je pro fungování organismu naprosto nezbytná, a není to jen imunita, kterou jeho nedostatek ovlivňuje. Je to celá řada životních funkcí, které by se bez něj neobešly.

Vitamín C v lidském těle

Všichni jistě víme, že je vitamín C nezbytný pro správné fungování imunitního systému. Při jeho nedostatku jsme častěji nemocní, a také se hůř léčíme. Céčko je ale důležité také pro celou řadu dalších procesů v lidském těle. Přispívá například k normální tvorbě kolagenu, což je velice důležité pro zabránění předčasnému stárnutí organismu, pro normální stav dásní, chrupavek, šlach, kostí, kloubů i pokožky.

Kolik ‚céčka‘ denně potřebujeme?

Lidské tělo si na rozdíl od jiných látek vitamín C samo vytvářet neumí. Musíme jej tedy přijímat s potravou. Denní dávka vitamínu závisí na mnoha faktorech jako je věk, pohlaví, hmotnost nebo zdravotní stav. Obecně však platí, že zdravá dospělá žena by měla přijmout přibližně 95 mg denně a u mužů je to až 110 mg za den. Nižší dávka je pak samozřejmě u dětí, a naopak vyšší je u žen těhotných a kojících, u nemocných lidí nebo u kuřáků.

Nedostatek vitamínu C

Nedostatek tohoto vitamínu se časem vždy projeví. Odborně se tento stav nazývá hypovitaminóza. Pokud je mírná dochází ke snížené funkci imunitního systému vlivem tvorby nižšího počtu bílých krvinek. U dětí pak může docházet ke zpomalení růstu či dokonce k narušení stavby kostí. Nedostatek způsobuje i vyšší kazivost zubů, nemoci kloubů, zvýšenou únavu nebo krvácení dásní. U kojících žen často dochází ke snížení produkce mateřského mléka.

To vše jsou ale pouze příznaky mírné hypovitaminózy. Pokud bychom po nějaký čas céčko nepřijímali vůbec, zadělali bychom si na větší problémy. Mezi ty patří silná anémie, krvácivost v podkožní vrstvě i v orgánech, otok a krvácení kloubů, ztráta zubů a řídnutí kostí, ochabnutí svalstva, sterilita a žaludeční vředy. Všechny tyto příznaky ukazují na nemoc zvanou ‚kurděje‘, která je dnes už poměrně vzácná, nicméně v dřívějších dobách jí chudí lidé v zimním období či námořníci na dlouhých plavbách trpěli poměrně často.

Kdy je vitamínu C moc?

Přímo předávkovat se vitamínem C nedá. Jeho vysoký příjem může způsobovat akutní nevolnost nebo kožní vyrážku, nicméně tělo obvykle přebytky vyloučí spolu s močí. Mluvíme však o vitamínu C z přírodních zdrojů. Co se týče toho syntetického, měli bychom si dát pozor, protože jeho nadbytek nadměrně zatěžuje ledviny a močové cesty. Vždy tedy dodržujte pokyny k užívání. 

Doplnění vitamínu C

V některých případech je nutné denní příjem céčka zvýšit. Jedná se zejména o nachlazení, chřipku či nějaké infekce, při uzdravování se po operaci nebo úrazu; v případě zjištění chudokrevnosti nebo v období vyšší fyzické, ale i psychické zátěže.

Zvýšit příjem by měly také určité skupiny lidí. Patří sem hlavně těhotné a kojící ženy, které musí důležitý vitamín doplňovat i miminku; děti, které přichází do nového kolektivu; lidé se zhoršenou obranyschopností, zejména po léčbě závažnějších onemocnění; starší lidé, kuřáci, sportovci a lidé s velkou fyzickou zátěží během dne.

TIP: Acerola: zdroj přírodního vitamínu C

Vitamín C u dětí

U dětí samozřejmě vzhledem k jejich váze platí, že by měl být příjem nižší než u dospělého člověka. Z tohoto důvodu mnoho rodičů tápe a neví, kolik céčka by mělo jeho dítě dostávat. Ideální forma pro příjem je z přírodních zdrojů. Dostatek ovoce a zeleniny v jídelníčku by měl pokrýt potřebnou denní dávku, ovšem někdy je to s dětmi a konzumací zeleniny poněkud těžké. Snažte se jim dávat druhy, které mají nejraději.

Důležité je dávkovat céčko v průběhu dne, nikoliv jednorázově. Díky tomu jej tělo lépe využije a vyloučí minimum. Dítě by tedy mělo přijmout alespoň 3 dávky ovoce a zeleniny denně. Pokud je nutná suplementace (například při příchodu do kolektivu či v chřipkovém období), držte se stejných pravidel. Co se týče konkrétní denní dávky, měli by kojenci a batolata dostávat přibližně 50 mg denně, dávka pro předškolní a menší školní děti je 60-70 mg a pro větší školáky a adolescenty je ideální příjem 70-90 mg denně.

Vliv vitamínu C na pleť

Dostatečný příjem vitamínu C má velký efekt na zdraví pleti. Protože se podílí na tvorbě kolagenu, je pleť pružnější, vrásky se objevují pomaleji a nedochází tak k předčasnému stárnutí. Díky antioxidačním účinkům zbavuje tělo volných radikálů a nedochází k poškození jemné pokožky, k vyrážkám či rozsáhlému akné.

Z těchto důvodů se o vitamín C obohacují i mnohé krémy a přípravky na pleť, přičemž jejich účinnost je ověřena, a proto jej často najdeme i v produktech z lékárny. Díky podpoře buněčného metabolismu pomáhá i při zmírnění strií, jizev či jiného poškození pokožky. Pleť obličeje je po dodání vitamínu zářivá a svěží, takže se stal také součástí procedur mnohých dermatologických klinik. 

Hlavní zdroje vitamínu C

Zdroje vitamínu C můžeme rozdělit do dvou skupin – na zdroje přírodní a umělé, přičemž ty přírodní by měly být hlavní.

Přírodní zdroje

Céčko se nachází zejména v čerstvém ovoci a zelenině. Mezi ty nejbohatší potraviny patří například šípek se svými 200 mg na 100 gramů nebo rakytník, který obsahuje podobné množství. Dále pak můžeme zmínit veškeré citrusy (citrony, pomeranče, grepy), jahody a další drobné plody (brusinky, borůvky, maliny, ostružiny, rybíz), acerolu, kiwi, ale i brokolici, rajčata, papriky, květák nebo třeba brambory.

Může se vitamín C varem či sušením ztratit?

Vitamín C se rozkládá nejen ve vodě, ale také působením tepla a vzdušné vlhkosti. Proto je v naprosto čerstvě utrženém plodu jeho obsah vyšší, než u ovoce či zeleniny, které leží už několik dní na pultech v obchodě. Dokonce při zmražení ihned po sběru je vitamínu C zachováno více.

Co se týče varu, je úbytek céčka poměrně markantní. Při vaření či jiném tepelném zpracování se ztrácí až 10 % při každých pěti minutách. Při sušení se pak vytratí až 50 %. Nejšetrnější je dušení v páře. Vitamín se ztrácí i při zavařování či kandování. S postupem času mohou o obsah vitamínu zčásti přijít dokonce špatně skladované suplementy ve formě tablet.

Suplementace

K příjmu uměle vyráběného vitamínu C přistupujeme tehdy, kdy je konzumace přírodní cestou nedostatečná. Nejčastěji se doporučuje při snížené obranyschopnosti nebo jako podpora hojení a léčby chřipky nebo zánětlivých onemocnění. Můžeme narazit na doplňky velmi kvalitní, ale i na ty méně kvalitní. Rozhodující bývá často cena. Výhodou dobrých doplňků stravy je také postupné uvolňování, takže dochází ke vstřebání větší dávky, a tělo vyloučí úplné minimum. Je však nutné dodržovat pokynů výrobce a nepřekračovat dávkování.

TIP: Lipozomální Vitamín C

Porovnání vitamínů C

Vitamín CBrainMax Liposomal Vitamin CNaturLabs – Liposomální vitamín CNOW Vitamin C-1000 s šípkem
FormaKapsleKapsleKapsle
Balení vydrží dní6060100
Obsah vitamínu C v jedné dávce v mg5002501 000

Vitamín C BrainMax

BrainMax je česká značka, která na trhu působí od roku 2015. Soustředí se na výrobu doplňků stravy, cébédé a BIOproduktů. 

Vitamín C NaturLabs

Česká značka NaturLabs se zabývá výrobou přírodních a vysoce účinných doplňků stravy s prémiovou kvalitou. Hledají inspiraci v přírodě a odborných poznatcích chemie.

Vitamín C NOW

Elwood Richard založil v 60. letech v Chicagu malý řetězec obchodů se zdravou stravou Health House. Později se jeho společnost rozrostla a dodnes vyrábí cenově dostupné a vysoce kvalitní přírodní produkty jako jsou kolageny nebo vitamíny.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram