Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Samotný název šalvěj je odvozen od latinského názvu Salvia, který pochází z řeckého slovesa „salvare“, což znamená napravovat. Během pár let se tato vytrvalá bylina rozšířila z Malé Asie do východního Středomoří.

Co je to – Šalvěj lékařská

Trápí vás bolest v krku? Máte neklidné vstřebávání spojené se střevními problémy? Vzpomeňte si na šalvěj lékařskou, kterou máte doma v lékárničce. Šalvěj, stejně jako heřmánek nebo řepík, se nejčastěji využívá k výrobě odvarů a výluhů. Ty mohou zmírnit průběh nemoci a jsou tak skvělým doplňkem schválené léčby.

Odkud pochází

V současné době je velmi rozšířená v Řecku, Itálii, Francii a Španělsku. Zatímco v tuzemsku ji pravděpodobně pěstujete v květináči na okenním parapetu, u nás se ve skutečnosti vyvíjí na skalách a svazích.

Druhy

  • šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
  • šalvěj luční (Salvia pratensis)
  • šalvěj hajní (Salvia nemorosa)
  • šalvěj lepkavá (Salvia glutinosa)
  • šalvěj muškátová (Salvia sclarea)
  • šalvěj přeslenitá (Salvia verticillata)
  • šalvěj zahradní (Salvia viridis)
  • šalvěj etiopská (Salvia aethiopis)
  • šalvěj stříbřitá (Salvia argentea)
  • šalvěj Yangova (Salvia yangii) – tzv. ruská šalvěj

Jak ji poznat – velikost, barva, vůně

Listy šalvěje mají podlouhlé nebo vejčité a jsou poseté drobnými vroubky. Při řádné péči může dorůstat až 50 cm. Jenže obvykle vyroste pouze do 20-25 cm, jelikož naše podmínky jsou pro ni tolik nedostatečné. Ani vůni nezaměníte, protože je silná, kořenitá a hořká.

Jak chutná?

 Nahořklá kořenitá chuť!

Použití – název bylinky

Ozdravné účinky šalvěje nejsou ničím novým, ale naopak jsou spojeny s dlouhou tradicí. Problémy, které šalvěj pomáhá vyřešit, jsou v mnoha případech již známy z léčebných a babských rad.

Účinky bylinky

  • Antibakteriální účinky
  • Antiseptické účinky
  • Dezinfekce organismu
  • Bojuje proti lupům
  • Řeší nespavost

Léčba

Šalvějí se léčí záněty a bolesti krku, ústní dutiny, drobné poranění v ústech nebo se užívá při problémech se zuby. Je vhodná při problémech s trávením, brání nadměrnému pocení, klidní nervy a pomáhá při usínání. Pokud máte šalvějovou mast, můžete ji požít při opruzeninách, na ekzémy, bojuje s plísněmi a mykózou.

Bylinka v kuchyni

Lidé ji od nepaměti využívají jako koření pro připravovaná jídla. Skvěle se hodí do tučných jídel, protože podporuje trávení. Často se využívala pro dochucování telecího, skopového a vepřového masa.

Jak zařadit do jídelníčku?

Pokud se vám šalvěj zalíbila, používejte ji v rozumné míře, jinak jsou následky z předávkování drastické. Ale rozhodně neuděláte chybu, když si uděláte dvakrát týdně šalvějový čaj, který vám pročistí organismus dostatečně. Případně dejte pár snítek na připravované maso.

Recept – bylinka

Odvar do koupele

  • 200 g šalvěje krátce povaříme v 1 l vody a necháme 20 minut louhovat. Doporučuje se přidávat do vanové koupele při nervových onemocněních.

Nálev ze šalvěje

  • 2-3 lžičky řezané (sušené nebo čerstvé) šalvěje zalijeme 1/4 l vroucí vody a necháme vyluhovat. Vlažný nálev použijeme k přípravě obkladů.

Bylinka – pěstování

Rostlina při pěstování potřebuje více prostoru než ostatní bylinky, takže ji raději nachystejte samostatný záhon. Pokud ji budete chtít na balkon, pořiďte si i větší květináče na přesazování.

Kdy a kde pěstovat?

Je lepší ji pěstovat na zahradě, kde máte propustnou hlinitopísčitou půdu, ale daří se jí i v sušších podmínkách, kde jsou vyčerpané nebo na živiny chudší zeminy. Sazenice vysazujte raději během května až do podzimu.

Zavlažování bylinky

Zavlažování rostliny se vyvíjí od počasí a podmínek na vaší zahradě. Každopádně vydrží i horka bez výraznější zálivky. Stačí ji zalévat opravdu šetrně, ale přímo k rostlině, aby nedocházelo ke šplíchání vody.

Zastřižení a péče bylinky

Abyste rostlinu udrželi příjemnou a kompaktní, snažte se ji čas od času zaštipovat a průběžně opatrně prořezávejte zralejší dřevnaté větve.

Hnojení, zemina

Rostlinu po skončení zimy trochu pohnojte granulovaným hnojivem nebo k ní přisuňte trochu kompostu.

Sklízení bylinky

Můžete ji sklízet po celou vegetační dobu (od května do července). Listy se nejčastěji sklízejí před květem, protože mají výraznější účinky. Doporučuje se, abyste ji sklízeli během sucha.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.