Problémy s nadměrným pocením

Nadměrné pocení trápí spoustu lidí. V následujícím článku se podíváme na to, jak to celé funguje. Jelikož příčin může být hned několik, rozhodně se nevyplatí nic podceňovat a přehlížet. Připravili jsme pro vás také tipy na to, jak se zbavit nadměrného pocení a jak mu předcházet.

Co je to pot

Pot se skládá z vody a iontů (sodík, draslík, hořčík). Proto pokud hodně sportujete nebo se výrazně potíte z nějakého jiného důvodu, nezapomeňte doplňovat minerály. Vyměšuje se z potních žláz, které najdete úplně po celém těle. Nejvíce se ale potíme v podpaží, v tříslech, na chodidlech a na dlaních. Pot sám o sobě nijak nezapáchá. To až kvůli bakteriím, které se nacházejí na kůži.

Kolik toho denně vypotíme? To záleží. Každý den vytvoříme něco okolo 200 ml potu. Pokud jste v psychické (stres, strach) nebo fyzické zátěži, začnete se potit víc. To samé i pod vlivem alkoholu. V extrémních situacích (v tropech, v hutích nebo při maratonu) tělo vyloučí až 10 litrů. Pocením dochází ke spotřebě energie, kterou jsme přijali ve formě jídla – jinak řečeno pálíme kalorie.

Proč se potíme

  • Člověk se potí proto, aby udržel optimální teplotu organismu.
  • Tělo se tak také zbavuje škodlivých látek.
  • Dokonce v určité míře chrání pokožku před UV zářením (opalovací krém ale rozhodně nenahradí).

Pocení má na starosti nervový systém a hormony. Jak vidíte, jde o vychytaný systém, bez kterého by se tělo neobešlo. Pocení je zcela normální. Jenže co dělat, když se potíte přes míru? Nenechávejte to bez povšimnutí, tělo vám tak může dávat hned několik signálu.

Trápí vás nadměrné pocení? Možná máte hyperhidrózu

Hyperhidróza je porucha, která způsobuje návaly pocení chvílích, kdy by k němu vlastně tolik ani docházet nemělo. Pokud trpíte hyperhidrózou, potíte se hodně i v chladnějším počasí atd. Patrně vás trápí nepříjemný zápach a potřeba často střídat oblečení.

Příčin může být hned několik. Ta hlavní je patrně v samotném mozku – vysílá signály k pocení, ačkoliv to tělo ve skutečnosti nepotřebuje. Nadměrné pocení u mužů i žen neberte na lehkou váhu, dokáže způsobit nepříjemné dermatologické obtíže.

Primární či fokální hyperhidróza

Projevuje se v konkrétních oblastech těla např. jako pocení krku, pocení na hrudi, pocení nohou atd. Vědci vlastně nevědí, kde se tenhle problém bere. Nejspíš je genetický. Lékař umí tento problém efektivně vyřešit, zajděte si za ním.

Sekundární hyperhidróza

Sekundární hyperhidróza má různé příčiny. Nadměrné pocení u žen často vyvolávají hormonální změny během těhotenství a menopauzy. Nadměrné pocení u mužů zase často vzniká kvůli obezitě a návykovým látkám. Na vině mohou být i léky.

Sekundární hyperhidróza je sama o sobě neškodná, bohužel je ale většinou průvodním jevem nějakého dalšího závažného onemocnění. Neberte ji na lehkou váhu. Nadměrné pocení v noci (např. noční pocení na hrudi či po celém těle) může ukazovat na tuberkulózu nebo dokonce AIDS.

Jak si poradit s nadměrným pocením

Nadměrné pocení není nic příjemného. Spousta lidí se kvůli tomu straní fyzického kontaktu, stydí se a uzavírá sama do sebe. Nenechte se tímto problémem převálcovat. Máme pro vás pár tipů na to, jak ho zmírnit a poradit si s ním.

  • Antiperspirant před spaním zmírní nadměrné pocení v noci. Pozor – deodorant vás v tomto ohledu neochrání, pouze maskuje zápach. Zato antiperspirant skutečně zablokuje potní žlázy a zabrání jim tekutinu vylučovat.
  • Noste oblečení z přírodních a prodyšných látek. Nekvalitní syntetika dusí pokožku a přispívá k pocení.
  • Myslete na barvy. Když venku září sluníčko, nechte tmavší oblečení ve skříni. Pro tyto případy sáhněte po bílé a dalších světlých odstínech. Ty totiž odráží sluneční svit, a tak se nebudete tolik zahřívat.
  • Vyhýbejte se příliš velkému horku. Tělo se potí proto, aby se ochladilo. Proto pokud je to možné, vyhýbejte se přehřátí.
  • Nejezte pálivá jídla. Pokud se nechcete ztrapnit a zapotit se hned na prvním rande, tak raději nechoďte do indické restaurace. Tělo na pálivá jídla reaguje docela stejně jako na horko venku. Protože i takové chilly dokáže organismus pěkně rozpálit a zvednout jeho teplotu.
  • Jezte pravidelně a menší porce. Opravdu to funguje – menší porce totiž nezatěžují metabolismus. Ten zas nemusí vytvářet tolik tepla, aby se s přijatými kaloriemi vypořádal.
  • Pozor na kofein. S tímto stimulantem opatrně. I přemíra kofeinu stimuluje organismus a spouští pocení nohou či nadměrné pocení hlavy.
  • Dodržujte pitný režim. Pijte vlažnější nápoje – tělo se tím ochladí.
  • Noční pocení zmírníte matrací a ložním prádlem z kvalitních materiálů. Matrace by měla být prodyšná. Informace o prodyšnosti jednotlivých materiálů najdete v tomto srovnání nejlepších matrací. A ložní prádlo raději z přírodních materiálů než ze syntetiky – stejný důvod jako u oblečení.

TIP na článek: Test pánských antiperspirantů: které jsou nejlepší?

Jak může pomoct doktor

Pokud vás nadměrné pocení opravdu trápí, zajděte si za lékařem. Ten vám dokáže pomoci. Pokud nechcete zobat pilule, na trhu jsou k dostání extra silné antiperspiranty na předpis nebo speciální krémy. Pro nadměrné pocení nohou a rukou se často předepisuje elektroléčba. Nebojte se – probíhá formou vodní lázně a nejde o nijak bolestivou proceduru.

Trochu invazivnější formou léčby jsou botoxové injekce. Ty dočasně zablokují nervy, které způsobují pocení. Bohužel to nevydrží déle než rok. Další možností je operace, a to buď vyjmutí konkrétních potních žláz nebo operace nervů. Toto rozhodnutí je ale na doktorovi, jelikož jde o závažný zásah do organismu.

Přírodní léčba pocení

Vyzkoušet se má vše, tak proč ne bylinky? Lidová moudrost radí čaje a odvarové koupele z kopřivy dvoudomé, šalvěje lékařské, přesličky rolní a levandule. Vyzkoušet můžete i přírodní domácí antiperspiranty. Možná zjistíte, že vás celou dobu jen dráždil chemický přípravek z drogerie.

Znáte někoho, koho trápí nadměrné pocení? Podělte se s ním o náš článek, určitě mu tím pomůžete!

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.