V období nachlazení a chřipek jsou bylinkové čaje obvykle první záchranou. Odvar ze šalvěje pomáhá od bolestí v krku, ale také s dalšími zdravotními neduhy. Jak jej správně připravit, aby byl nejen zdravý, ale i chutný? A kdo by se měl šalvěji raději vyhýbat?

Koupit nebo pěstovat?
Na šalvějový čaj narazíme v každém větším obchodě, v drogerii nebo v lékárně. Obvykle se prodává již nasáčkovaný a jeho příprava je tak jednodušší. Chuť sušeného kupovaného čaje v sáčcích se však ani zdaleka nemůže vyrovnat tomu, který si připravíte doma z vlastních čerstvých rostlin.
Pěstování šalvěje není nijak náročné. Dobře se jí daří jak na zahrádce, tak na balkoně v květináči či truhlíku. Výhodou je, že si vlastní sklizeň můžete na zimu nasušit a uchovávat ve skleněné nádobě pro další využití. Při pěstování doma také víte, že rostliny neobsahují žádné zbytky pesticidů ani insekticidů a hnojeny byly pouze organicky.
Účinky šalvěje
Šalvěj bylinka s poměrně silnými účinky. Vhodná je při:
- bolestech v krku a kašli
- při nachlazení a chřipce
- zánětech v dutině ústní, aftách a zánětech dásní
- bolestech zubů nebo po zubařských zákrocích
- potížích s trávením
- nadměrném pocení
- nervozitě, úzkosti a depresích
Pro koho je šalvějový čaj vhodný, a kdo by se mu měl obloukem vyhnout?
Šalvějový čaj je velmi zdravý a vhodný pro všechny, kteří trpí některým z výše uvedených problémů. Jelikož má však tato bylina účinky poměrně silné a obsahuje velké množství estrogenních hormonů, tříslovin a látek jako je salviol či thujon, pro některé skupiny lidí je naprosto nevhodná. Její užívání je vyloučeno u těhotných žen, u kterých může způsobit i potrat. Vhodná není ani pro ženy, které kojí, nebo pro malé děti.
Některé obsažené látky působí ve větším množství toxicky, proto není ani u zdravých dospělých lidí vhodné překračovat doporučené denní dávkování. To stanovuje užívání maximálně 2-3 šálků o 200 ml a maximálně 10 gramů sušené drogy denně. Při předávkování může dojít k nevolnostem, návalům horka, zvracení, ztrátě vědomí či epileptickému záchvatu.
Jednoduchá příprava čaje
Připravit odvar z šalvěje lékařské je velice snadné. Pokud máme již zakoupený sáčkový čaj, jednoduše dodržíme pokyny na obalu – obvykle stačí sáček zalít 250 ml horké vody a nechat určitou dobu louhovat.

Při přípravě čaje z vlastních či zakoupených sušených částí byliny dáme do šálku lžičku směsi, přelijeme horkou vodou a necháme několik minut vyluhovat. Poté odvar přecedíme přes jemné sítko a můžeme ještě teplý vypít. Nechceme-li čaj zbytečně cedit, můžeme použít i speciální čajové sítko, díky kterému vyluhovanou bylinu z hrníčku jen vytáhneme.
Čím čaj vylepšit?
Čaj můžeme pro lepší chuť osladit domácím medem nebo přidat trochu citronu. Chceme-li podtrhnout některý z jeho léčivých účinků, můžeme přidat také jiné sušené bylinky. Pokud bychom chtěli připravit odvar proti zánětům (zejména v dutině ústní), přidáváme trochu sušených květů heřmánku. Při přípravě čaje proti bolestem v krku nebo kašli můžeme přidat i pár čerstvých lístků máty peprné.