Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) obsahuje delikátní chuť připomínající estragon a petržel. Spolu s petrželkou, pažitkou a estragonem tvoří oblíbenou směs „jemných bylinek“, kterou Francouzi přidávají do mnoha pokrmů, zejména do anglické kuchyně, ale také do vajec, k drůbežímu masu a do zeleninových zálivek. Kerblík třebule sám o sobě je úžasný ve smetanových polévkách a omáčkách nebo s dušenou mrkví na másle.
Co je to – Kerblík třebule
Je to jednoletá bylina z čeledi miříkovitých, která svým vzhledem připomíná petržel a její přímé a rozvětvené stonky dosahují někdy výšky 60 až 70 cm. Lístky jsou světle zelené, vejčité, vroubkované a jemné na dotek a drobné květy mají bílou barvu. Rostlina kvete od začátku května do konce měsíce a po odkvětu kerblík odumírá. Plodem jsou hnědočerné nažky. Obsahuje vitamíny (zejména C), základní oleje, flavonoidy a nezbytné minerální látky (např. hořčík a lis).
Odkud pochází
Kerblík třebule neboli třebule pravá se začala pěstovat v západní a střední Asii, ale v dávných dobách se začala šířit i do dalších částí světa. Římané ji následně začali používat jako koření. Dnes se s ním setkáme téměř na každé pevnině a roztroušeně se vyvíjí i na území České republiky.
Druhy
- Kerblík lesklý (Anthriscus nitida) (Wahlenb.) Hazsl.
- Kerblík lesní (Anthriscus sylvestris) (L.) Hoffm.
- Kerblík obecný (Anthriscus caucalis) M. Bieb.
Jak ji poznat – velikost, barva, vůně
Kerblík třebule (Antriscus cerefolium L.) patří do čeledi miříkovitých, je to jednoletá rostlina, která dosahuje výšky 50 cm. Květy jsou bílé a zpeřené. Vzhled listů do jisté míry připomíná petržel, a navíc může mít zvlněné listy srovnatelné s vlnitou petrželí a vůni připomínající anýz. Ve volné přírodě se vyskytuje i v plané formě.
Použití – Kerblík třebule
Kerblík má široké využití jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství.
Účinky bylinky
- Močopudné účinky
- Pomáhá proti otokům a kožním vředům
- Je vhodný při únavě
- Podporuje funkci žlučníku
- Uvolňuje křeče
- Detoxikační účinky
Léčba
Kerblík třebule má řadu pozitivních dopadů na blaho člověka, na které se nyní zaměříme. Například ji budete moci začít používat v případě, že potřebujete posílit vstřebávání nebo napravit žaludeční potíže a úzkosti, počítající průjem a nadýmání. Kromě toho je mimořádně účinný při detoxikaci organismu, čistí zejména játra, ledviny a žlučník. Dále může podpořit krevní oběh, a tím zlepšit prokrvení tkání. Někdy bývá doporučován pro osoby, které mají vysoký krevní tlak.
Lze jej použít i při bronchitidě nebo onemocnění horních cest dýchacích. Navíc je močopudný a působí při onemocnění močového měchýře, když se z něj udělá kaše a přiloží se na dolní část břicha. Využití byliny je navíc vhodné při zánětech kloubů. Pokud jste na redukční kúře, měli byste do svého jídelníčku zahrnout i kerblík třebule. Můžete si z něj také připravit teplý obklad, který je cenný při drobných poraněních.
Bylinka v kuchyni
Kerblík třebule je zdravý, voňavý a překvapí vás i svou chutí, která je překvapivě srovnatelná s anýzem. Což znamená, že je Kerblík sladký. Díky tomu se hodí k různým druhům masa, pečených brambor, polévek, salátů, tvarohových pomazánek a tak dále.
Recept – Kerblík třebule
Špenátový salát s kerblíkem
Vyberte kerblík, omyjte ho, otrhejte z něj okvětní lístky a nakrájejte ho nadrobno. Špenát očistěte, propláchněte a vysušte na cedníku. Z ředkve a ředkviček odstraňte listy a kořínky, omyjte je a nakrájejte na malé kousky. Všechny přísady smíchejte a urovnejte do mísy. Pak připravte zálivku. V jiné misce smíchejte masový vývar, olej, ocet, citronovou šťávu, hořčici, kečup, sůl, cukr a pepř. Na závěr opatrně vmíchejte na kostičky nakrájená vařená vejce. Dresinkem přelijte porci míchaných zelených salátů a vajec a dejte na 1/2 hodiny do chladu. Následně jej můžete podávat!
Kerblík třebule – pěstování
Kdy a kde pěstovat?
Kerblík třebule se pěstuje jako jednoletka, které se daří spíše na polostinném stanovišti. Kerblík se dobře rozmnožuje pomocí semen. Semena rychle klíčí a vlastní semínka můžete vysévat zas a znovu.
Zavlažování bylinky
Bylinku je potřeba dostatečně zavlažovat.
Hnojení, zemina
Bylinka nejvíce prospívá v lehké, propustné půdě a je jedno zda ji pěstujete na okenním parapetu. Ale to, co je potřeba dodržet, je strana, na které je dobré ji pěstovat – volte strany orientované směrem na sever či východ.
Sklízení bylinky
Nejkvalitnější chuť mají čerstvé lístky kerblíku, které jsou mladé. Sbírejte je v době, kdy rostlina kvete. V případě, že je to možné, přidejte je do pokrmů na závěr přípravy pokrmu, abyste ochránili chuť kerblíku, vůni a další užitečné látky. Kerblík je bohatý na vitamíny, minerály a vonné silice, které podporují zdravé trávení. Vůni kerblíku lze nejlépe uchovat zmrazením nebo naložením do octa nebo oleje.