Vysoký krevní tlak (hypertenze) – příznaky, příčiny a léčba

Měření tlaku je součástí každé lékařské prohlídky. Lékař tyto hodnoty kontrolu téměř vždy, nezávisle na tom, s jakými obtížemi jste do ordinace dorazili. V dnešní době totiž patří vysoký tlak neboli hypertenze mezi nejběžnější civilizační onemocnění, které může při zanedbání léčby vést až ke smrti. 

Týká se především starších osob, nicméně právě vlivem současného životního stylu je čím dál častější, že se vysoký tlak objevuje i u mladších lidí. Jak vlastně poznat, že tímto problémem trpíte, jak vysokému tlaku předcházet, proč může být pro těhotné ženy tak nebezpečný a jak ho léčit? To vše se dozvíte v následujícím článku.

Co je to krevní tlak?

Srdce pumpuje krev do celého těla, a aby k tomu mohlo docházet i navzdory gravitaci, je k tomu potřeba určitého tlaku, který působí také na cévní stěny. Hodnota, kterou krev na cévy působí, se rovná hodnotě krevního tlaku.

Udává se v milimetrech rtuťového sloupce (mm Hg). Běžná hodnota u zdravého člověka se pohybuje od 120/80 mm Hg do 140/90 mm Hg. Díky srdečním stahům krev neustále proudí, což je důležité pro rozvod kyslíku i živin do všech orgánů v těle.

Příznaky, kterými na sebe upozorní

Příznaky hypertenze nejsou nijak specifické a mohou se objevovat u desítek dalších nemocí. Proto je důležité nezapomínat na pravidelné preventivní prohlídky u lékaře, které včas tyto problémy odhalí. Že je s vámi něco špatně však určitě poznáte.

Při vysokém tlaku se totiž dostavuje:

  • časté pískání v uších, 
  • bolesti celé hlavy, 
  • zvýšená únava, 
  • poruchy spánku
  • nadměrné pocení
  • časté krvácení z nosu
  • a hlavně – dušnost, rychlé bušení srdce a tlak či bolest na hrudi.

TIP: Jak snížit vysoký tep?

Příčiny hypertenze

Důvodem, proč člověk trpí vysokým krevním tlakem, mohou být dědičné predispozice nebo jiné onemocnění, které může hypertenze doprovázet. Nicméně v dnešní době se lékaři čím dál častěji setkávají spíše s jinou příčinou – nezdravým životním stylem.

Mezi hlavní důvody, kvůli kterým se lidé s hypertenzí potýkají patří:

  • Konzumace nezdravých, mastných a příliš slaných jídel – zejména uzenin 
  • Příliš mnoho stresu
  • Nedostatek pohybu a sedavý způsob života
  • Obezita
  • Vysoký příjem soli – konzumace polotovarů a jídel se skrytým obsahem soli a následné dosolování takových potravin na talíři
  • Kouření a pravidelné užívání alkoholických nápojů

Stanovení diagnózy

Diagnostika není nijak náročná. Tlak je nutné měřit v klidu, nikoliv po fyzickém výkonu nebo stresu. Pomocí tlakoměru lékař zjistí výšku krevního tlaku, přičemž hypertenzí se rozumí hodnoty nad 140/90 mm Hg. K medikaci se přistupuje až u pacientů, kterým je opakovaně naměřeno přes 160/100 mm Hg. 

Lékař může diagnostikovat dva typy: hypertenzi esenciální neboli primární, kdy tento stav nedoprovází žádnou jinou nemoc, nebo hypertenzi sekundární, která často vzniká v důsledku jiných nemocí – například cukrovky či vážných onemocnění ledvin.

Hodnoty krevního tlaku

Krevní tlak se měří, jak už bylo zmíněno, přístrojem zvaným tlakoměr. Ten ukazuje vždy dvě hodnoty – tlak systolický a diastolický. Obě hodnoty jsou pak uváděny v jednotkách milimetrů rtuťového sloupce (mm Hg). 

Drobné kolísání hodnot v průběhu dne i noci je naprosto normální. Někteří lidé však trpí nízkým, vysokým nebo kolísavým tlakem. Kolísavý krevní tlak se týká lidí, kteří špatně snáší stresové situace, nebo mají nedostatek pohybu. U těchto lidí se pak vysoký krevní tlak v takových situacích objevuje i přesto, že jindy mají krevní tlak naprosto v normě. 

K určení správných hodnot nejen u dospělých, ale také u dětí, starších osob nebo lidí trpících určitými zdravotními problémy se využívají následující tabulky.

Druh krevního tlakuSystolický tlak (mmHg)Diastolický tlak (mmHg)
Nízký krevní tlak (hypotenze)< 100< 70
Optimální krevní tlak100-11970-79
Normální krevní tlak120-12980-84
Zvýšený krevní tlak130-13985-89
Vysoký krevní tlak (hypertenze)> 140> 90

Tabulka tlaku dle pohlaví a stáří:

Nízký tlakNormální tlakVysoký tlak 
Novorozenci a batolata < 80/45 80/45 > 85/50
Děti <110/70 110/70 > 120/80
Muži <100/60 120/80 > 140/90
Ženy <100/70 120/80 > 140/90
Dospělý s ledvinovým onemocnění <110/60 110/80 > 120/80
Dospělý s cukrovkou <110/60 130/80 > 130/80

TIP: Vypočítejte si krevní tlak pomocí kalkulačky

Jaký je můj krevní tlak – nízký, normální, nebo vysoký? Systola/diastola? od MedicSpark.cz – zobrazit vysvětlivky a podrobnosti

Vysoký tlak v těhotenství

V průběhu těhotenství patří vysoký tlak mezi časté problémy, se kterými se mohou nastávající maminky potýkat. Gynekolog proto při každé prohlídce změří rodičce tlak a v případě, že jsou hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg, je nutné ji sledovat. Příčinou vysokého tlaku v těhotenství je nejspíš placenta. Ta do cév vylučuje látky, které způsobují jejich zúžení, což je v kombinaci s velkým zadržováním vody problém.

Nejvíce ohrožené jsou ženy s vysokou hmotností, těhotné starší 30 let, vícečetná těhotenství, kuřačky a ženy s těhotenskou cukrovkou. Vysoký tlak v těhotenství může vyústit až v preeklapsii, která je životu nebezpečná matce i plodu. Nedostatečně se okysličuje placenta i mozek matky a ve většině případů je tento problém důvodem pro předčasné ukončení těhotenství císařským řezem.

Léčba vysokého krevního tlaku

Neléčený vysoký tlak rapidně zvyšuje riziko infarktu myokardu a mozkové mrtvice. Vede také k nevratnému poškození ledvin, srdeční komory nebo oční sítnice. Navíc velice vyčerpává srdce, které je náchylné k brzkému selhání. 

Proto je nutné se i s vysokým krevním tlakem léčit. Nejprve by měl pacient zapracovat na svém životním stylu. Omezit kouření, alkohol a nezdravé jídlo, zvýšit frekvenci pohybu alespoň formou procházek, nesolit a nepít kávu.

Mezi potraviny upravující krevní tlak patří například brambory, sója, hořká čokoláda, česnek a cibule, nebo také grapefruity a banány. Někdy však pacienti nejsou z jakýchkoliv důvodů schopni se zdravému životnímu stylu podřídit a dochází tak k neustálému zhoršování jejich zdravotního stavu. V tomto případě lékaři přecházejí k medikaci pomocí diuretik, betablokátorů a dalších antihypertenziv.


TIP – Pozitivní vliv na krevní tlak mají také tyto bylinky:

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram