Lipozomální vitamín C: Proč je důležitý a kde ho najít?

O vitamínu C je obecně známo, že je důležitý ke správné funkci imunitního systému a nachází se v citrusech. Je to ale mnohem více potravin, které jej v hojném množství, ba dokonce větším než citrusy, obsahují. Také s jeho funkcí v lidském organismu to není tak jednoduché. Vitamín C však můžeme najít i ve více formách. Jednou z nich je takzvaná lipozomální forma vitamínu C. Co to znamená a kde ji můžeme najít?

Vitamín C a jeho role v lidském těle

Vitamín C v těle neslouží jen ke správně fungující obranyschopnosti, ale má vliv na mnoho dalších funkcí. Které to jsou?

  • napomáhá při tvorbě kolagenu
  • je důležitý pro normální stav dásní a pokožky
  • podporuje zdraví vazů, kloubů a šlach
  • zastává důležitou roli při metabolismu aminokyselin
  • funguje jako antioxidant
  • podílí se na buněčném dýchání
  • hraje roli při vstřebávání železa a následné tvorbě červených krvinek
  • zabraňuje nadměrné únavě a vyčerpání
  • zajišťuje optimální psychický stav

Rozdíly mezi klasickým a lipozomálním vitamínem C

Přirozenou formu vitamínu C najdeme ve všech potravinách, který jej obsahují. Kromě citrusů můžeme zmínit například také brokolici, papriky, šípky, rakytník a mnoho dalších. Nevýhodou příjmu vitamínu C touto formou je fakt, že se špatně vstřebává, a pokud ho pozřeme najednou větší množství, tělo si jej neukládá do zásoby, ale vylučuje ho. V jednoduchosti to znamená, že pokud sníme celou papriku bohatou na tento vitamín, minimálně polovinu vůbec nevyužijeme. Více se o vitamínu C obecně můžete dozvědět v našem předchozím článku

TIP: Acerola: zdroj přírodního vitamínu C

Naopak lipozomální forma zůstává v organismu déle a dochází k postupnému uvolňování v delším časovém úseku. Nevyužitého vitamínu je tak o poznání méně. Jakýmsi mínusem může být fakt, že ho nenajdeme v běžných potravinách. Jedná se totiž o upravenou tekutou formu, kdy jsou vitamíny „uschovány“ v lipozomech. Do těla ho tak můžeme dostat pouze jako doplněk stravy.

Lipozomální vitamín C v organismu

Jak jsme si již uvedli výše, produkty s lipozomálním vitamínem C fungují trošku jinak, než je tomu u klasické formy. Vitamíny jsou v tekutině zapouzdřeny do jednotlivých liposomů, které disponují dvojitou membránou. Tuto membránu mohou narušit fyzikální změny prostředí, které na ni působí v zažívacím traktu. Vzhledem k tomu, že se všechny membrány nenaruší ve stejný čas, dochází k postupnému uvolňování vitamínu do krevního řečiště, a je tedy mnohem vyšší šance, že tělo využije přijaté množství vitamínu na maximum. Lipozomy také minimalizují podráždění žaludku nebo zatížení ledvin při zvýšených dávkách. 

Máte-li obavy ze všech těchto informací a z toho, že budete do těla dostávat jakési uměle vytvořené vitamíny v „pouzdrech“, můžete si být jisti, že vám tato forma nijak neuškodí. Právě naopak. Navíc lipozomy jsou šetrně vyráběny z látky zvané fosfatidylcholin, která je tělu vlastní; nestane se tak odpadní látkou, ale buňky ji využijí ke stavbě svých vnějších obalů. U přírodních produktů jsou někdy k výrobě lipozomů používány geneticky nemodifikované slunečnicové lecitiny, které pozitivně působí na mozkovou funkci nebo na zdraví jater. 

Pro koho je liposomální vitamín C důležitý?

Důležitý je pro každého, kde trpí nedostatkem céčka. Ten se projevuje následujícími obtížemi:

  • špatnou funkcí imunitního systému
  • chronickou rýmou či výskytem alergických projevů
  • problémy s trávením
  • špatným stavem pokožky a vlasů (jsou suché, třepí se)
  • bolestmi kloubů a šlach
  • pomalým hojením ran a zvýšenou intenzitou krvácení při poranění (u žen to může být velmi silné a dlouhé krvácení při menstruaci)

Doplňovat vitamín C i v jiné formě než z klasické stravy by měli také kuřáci, lidé s vyšší spotřebou alkoholických nápojů, sportovci a osoby s pravidelnou vysokou fyzickou zátěží nebo pacienti s rakovinou. Jinak zdraví lidé by si měli dopřát vitamín C navíc při nachlazení nebo virovém či bakteriálním onemocnění. 

Běžná forma nebo doplněk stravy? 

Formy vitamínu C můžeme rozdělit na tři základní:

Běžná forma – s tou se setkáme nejen v potravinách, ale také v klasických potravinových doplňcích ve formě tabletek nebo šumivých rozpustných tablet pro přípravu nápoje. Může se také jednat o prášek, který se rozmíchá ve vodě. Výhodou těchto preparátů je dlouhá trvanlivost, jednoduché skladování a poměrně nízká cena. Nevýhodou je však již zmíněná nízká vstřebatelnost, která se pohybuje okolo 10 %.

Tekutá lipozomální forma – jedná se o produkty s vysokou vstřebatelností, která může dosahovat až 90 %. Horší je to však se skladováním – výrobek nevydrží tak dlouho jako tabletová forma, proto není vhodný pro občasné využití pouze v období nemoci. Je vhodné jej skladovat v lednici. Při nákupu se poohlédněte po těch produktech, které jsou uschovány za speciálním fialovým sklem. Díky tomu si účinné látky zachovají svou stabilitu po delší dobu. Obecně zde platí, že čím je výrobek kvalitnější a šetrněji zpracovaný, tím je dražší. Ovšem v poměru s množstvím využité látky oproti klasickým doplňkům se pořízení vyplatí více.

LipoCellTech – jedná se o patentovanou formu lipozomálního vitamínu C, kterou využívají jen někteří výrobci. Tyto doplňky stravy nejsou překvapivě tekuté, ale práškové. Výhodou je nejen delší trvanlivost, ale také absence dalších přídatných látek. Produkty vyráběné touto technologií mají až 95% vstřebatelnost.  

Porovnání parametrů produktů

Lipozomální vitamín CPure rituals lipozomální Vitamín C, tekutý, 200 mlPure rituals lipozomální Vitamín C+Zinek, 200 mlLipozomální Vitamín C+D3+Zinek, 200 ml
Objem v ml200200200
Počet dávek v balení202020
Obsah vitamínu C v jedné dávce v mg1 000 1 0001 000

Lipozomální vitamíny C Pure rituals

Firma Pure rituals vyrábí lipozomální výživové doplňky obohacené o přírodní složky, které zlepšují imunitu, poruchy koncentrace, špatnou náladu a bojují s nedostatkem energie. Vstřebatelnost těchto produktů je až 90 %, tělo tak využije většinu účinných látek. Společnost si zakládá na lokální výrobě, přírodních složkách a kvalitě.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram