Detoxikace organismu a jarní očista

S přicházejícím jarem se probouzí celá příroda. Ptáci zpívají a kytky kvetou. Neměli bychom opomenout probudit ani svoje tělo a připravit ho na následující letní grilovačky a ochlazující zmrzliny. Jak na správnou detoxikaci organismu a kdy s ní začít?

Obsah článku

Detoxikace organismu

Prvně pár slov k tomu co to vlastně detox je. Slovo detox pochází ze spojení dvou latinských slov a to de, tedy od, a toxicus neboli jedovatý. Dohromady tedy volně přeloženo jako odjedovat. Jde o proces kdy se snažíme z těla dostat škodlivé toxické látky. Detoxikace organismu probíhá v podstatě denně, a to díky játrům, ledvinám a střevům. 

S opravdovými jedy (olovo, rtuť atd.) se dnes běžně neotrávíte, detoxikace probíhá spíše kvůli pesticidům nebo plísním, které se nám do těla dostávají společně s potravou. Dalšími škodlivými látkami, které tělo v dnešní době dostává v nadměrném množství, jsou barviva, zvýrazňovače chuti a podobné. 

TIP na článek: Hlávkové zelí jako superpotravina? Lidskému zdraví prospívá v nejrůznějších podobách

Náš organismus je každý den zatěžován, a to ne přímo jedy, ale třeba cukry, solí, různými tuky nebo dobře známými éčky. To vše zbytečně zatěžuje střeva, játra, i ledviny a ty se tak nemohou soustředit na svou práci tak jak by měly. 

Kdy začít s detoxem

Oblíbená fráze jarní detox nebo jarní očista – proč zrovna na jaře? Jde o psychologický jev, kdy člověk vidí, že vše rozkvétá, začíná znovu a má tendenci udělat pořádek ve všem a všude, tedy i ve svém těle. Velice rychle propadne i různým zeleným koktejlům, kterých je na internetu spousty a nabízejí rychlý detox těla. 

S detoxem ale můžete začít kdykoli, není nutné čekat na jaro a také kvůli tomu nemusíte nakoupit drahé suplementy. Pokud se začnete cítit unaveně, jste často ve stresu, máte špatné trávení a to kdykoliv během roku, možná vaše “odpadní” orgány nestíhají svou práci a jsou přehlcené, v tom případě je dobré jim pomoct.

TIP: 4 faktory, které byste měli zvážit před pořízením vlastní sauny

Jak na detox?

Detoxikaci organismu můžete podpořit nejen na zařazením vitamínů, minerálů a třeba bylinek do svého jídelníčku. Detoxikaci podpoří komplexní proces, který zahrnuje stravu, fyzickou kondici, pitný režim, ale také třeba dostatečný a kvalitní spánek.

TIP: Pitný režim – optimální denní příjem tekutin

Pro začátek byste mohli zařadit procházky na čerstvém vzduchu – ideální je les. Také byste se měli vyvarovat velkému množství alkoholu, cigaretám, ale třeba i kofeinu, alespoň ve velké míře jej omezit. 

Detox můžete podstoupit dlouhodobý, kdy jde o celkovou změnu životosprávy, změnu stravovacích návyků a jiných, a nebo krátkodobý, který se využíval dříve. Zahrnuje půst (krátkodobý, max. 24 hodin), kdy pijete jen vodu, případně bylinkové čaje a tělo má čas si “odpočinout”. Tento způsob je velmi radikální a musíte dobře zvážit, zda je pro vás vhodný. Půsty jako takové dodržovali lidé už dávno – např. předvelikonoční půst, který trvá 40 dní. Během půstu se jedlo jednou denně, nepil se alkohol, nejedlo se maso, ryby, vajíčka a mléčné produkty.

Bylinky

Mezi nejznámější byliny, které podporují funkci jater patří ostropestřec mariánský. V dnešní době se dá koupit ve formě tinktur, čajů, kapek nebo tobolek. Ostropestřec obsahuje látku zvanou silymarin, která má antioxidační účinky a chrání buňky před poškozením od volných radikálů. 

Vhodnou, a hlavně hojně rostoucí, bylinkou je i kopřiva dvoudomá. Tato žahavá kráska přispívá k normální činnosti ledvin, močových cest ale má vliv třeba i na prostatu. 

Takových bylinek, které mají vliv na očistu těla je spoustu – kozinec blatný, kozlík lékařský (pro kvalitní spánek) lichořeřišnice větší, bříza bělokorá, cist šedavý, pampeliška aj. K detoxikaci organismu můžete využít i zelený čaj, zelený ječmen (superpotravina) nebo chlorellu.

TIP: Superpotraviny, které byste měli znát

Doplňky stravy

Kromě podpory jater, ledvin, ale i plic nebo kůže, které také mají svou funkci v detoxikaci organismu, je důležité myslet i na střeva. V nich sídlí až ⅔ imunitního systému. Pro podporu střev je důležité, aby v nich byly především ty tzv. dobré bakterie jako jsou například laktobacily. Ty můžete zakoupit v lékárně – po poradě s lékařem nebo lékárníkem.

Důležitý je i oblíbený vitamín C, který zvyšuje odolnost vůči infekcím a je důležitým antioxidantem. Céčko, nemusíte doplňovat hned tabletami ale můžete jej dostatek získat ze správné, vyvážené a pestré stravy. 

Dalšími důležitými vitamíny a minerály jsou vitamín E, betakaroten nebo selen

Další možnosti detoxikace

Dalšími důležitými prostředky, které mají vliv na detox těla, jsou ty, do kterých byste to nikdy neřekli. Masáže podporují prokrvení těla a proudění krve a tím urychlují odstranění škodlivin z těla. Vhodné jsou i lymfatické masáže, které podporují proudění lymfy. 

Také sauna podporuje odvod odpadních látek z těla. Díky vyšší teplotě dochází k prokrvení a díky pocení se odvádějí pryč látky rozpustné ve vodě. Pro prokrvení organismu jsou dobré i koupele, do kterých je možné přidat různé bylinky, soli a nebo esenciální oleje.

Co se týče prokrvení, v dnešní době získaly velkou popularitu i tzv. akupresurní podložky, které jsou vybaveny hroty, které zlepšují krevní oběh. Tyto podložky mají i další výhody, kdy zlepšují spánek apod. 

TIP: Spánková hygiena – fáze spánku a jak na lepší spánek?

Kdy detox raději vynechat

Pokud trpíte nějakou závažnější metabolickou poruchou jako je třeba onemocnění štítné žlázy nebo onemocnění ledvin a jater aj., měli byste svůj nápad s detoxem konzultovat s lékařem. Nezapomínejte, že všeho moc škodí, a tak je to i s detoxem.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.