Koriandr (Coriandrum sativum)

Koriandr byl znám již ve starověku, byl součástí kořeněných vín a regeneračních přípravků, navíc byl jednou z přísad do elixírů lásky. Tato bylinka je součástí velmi oblíbeného kari koření a v zásadě se používá v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni. U nás není výjimečně známý, což je opravdu velká škoda, a tak se pojďme podívat na její přednosti.

Co je to – Koriandr

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá rostlina a stejně jako kopr, kmín nebo anýz je řazen mezi nahosemenné rostliny. Byl nalezen ve faraonských hrobkách a víme, že staří Řekové a Římané ho používali mimo jiné jako přísadu do elixírů (byl považován za schopný sexuální stimulátor) a pro prodloužení života. Balili do něj potravu, aby prodloužili jeho životnost.

Koriandr se dá konzumovat celý, ale pěstuje se především pro jeho listy a plody. Jeho vůně a chuť připomíná kombinaci šalvěje, pomerančové kůry, borovice a citronu. Kořen, který je sušený, má nejvíce výraznou chuť a účinky. Několik jedinců nemá koriandr vůbec rádo, protože jim připomíná čisticí prostředek.

Odkud pochází

Koriandr pochází ze Středomoří a západní Asie. V současné době je rozšířen a využíván po celém světě.

Druhy

  • Koriandr setý (Coriandrum sativum)
  • Koriandr mexický (Eryngium foetidum)
  • Koriandr vietnamský / rdesno vonné (Persicaria odorata)

Odrůdy

  • Santo
  • Calypso
  • Caribe
  • Cadiz

Jak ho poznat – velikost, barva, vůně

Koriandr vytváří až metr vysoké rostliny se dvěma druhy listů. Zatímco spodní listy jsou řapíkaté, oválné a jednoduše zpeřené, horní listy jsou plášťové, dvakrát až třikrát zpeřené a rozdělené do čárkovitých pochev. Bílé nebo růžové květy se otevírají v červnu a červenci a plody – dvounažky – jsou kulaté a hnědožluté.

Jak chutná?

Semínka koriandru mají příjemnou nasládlou chuť.

Použití – Koriandr

Používání koriandru je opravdu neomezené. Stačí jen dát na své chuťové pohárky a chtít se zbavit svých neduhů.

Účinky bylinky

Jaký vliv má koriandr na vaše zdraví? Listy a semena mají srovnatelné účinky, ale semena a kořen mají výraznější účinky.

  • podporuje trávení
  • protizánětlivé účinky – při pálení žáhy, podrážděných střevech
  • obecně prospívá vstřebávání
  • upravuje chuť k jídlu (výtažek v pálence slouží jako aperitiv)
  • působí jako mírné narkotikum (uklidňující účinek) – základní silice jsou součástí kúr při bolestech kloubů a svalů
  • proti nadýmání
  • tlumí kašel
  • podporuje funkci jater
  • posiluje odolnost organismu

Léčba

Pokud jde o léčivé vlastnosti koriandru, tato bylina se využívá především při žaludečních potížích, protože má pozitivní vliv na vstřebávání. V podstatě pomáhá pacientům, kteří trpí nadýmáním, bolestmi žaludku, nepříjemnými křečemi, pocity plnosti nebo kolikami v žaludku. To bylo potvrzeno i ve studiích, včetně jedinců trpících poruchami střev.

Pomáhá předcházet onemocněním jako jsou rakovina plic, rakoviny prsou, roztroušené sklerózy, Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a dalším chronickým onemocněním. Při pravidelném užíváním dokonce snižuje hladinu cukru v krvi.

Bylinka v kuchyni

V kuchyni se používají všechny části koriandru, semena, která jsou mimořádně voňavá a mají sladkou chuť, oddenky a kořeny. Semena jsou obvykle součástí chuťových směsí, jako jsou indické kari příchutě, ale mohou se používat i samostatně. Semena jsou navíc součástí ochucovací směsi pro nakládanou zeleninu (okurky a zejména červenou řepu) a houby. Koriandr se hodí do různých omáček, k masu připravovanému na rožni nebo na grilu, do hotových výrobků a sladkých pokrmů, jako jsou různé koláče a rolády.

Dále se přidává do džemů a spolu se skořicí, badyánem, hřebíčkem, kardamomem a fenyklem do perníku. Koriandr se navíc přidává do čatní nebo nádivek. Skvělým nápadem je zahrnout ho při vaření pod tučné maso, aby vám nebylo tolik těžko. Nový koriandr lze použít k ochucení zeleninových salátů nebo jednohubek. V případě, že potřebujete prozkoumat a připravit pravou asijskou polévku, koriandr je nezbytností – lze do něj zahrnout jak semínka, tak čerstvé oddenky. Kořen koriandru má srovnatelné využití jako zázvor.

Recept – Koriandr

Chřestové balíčky s koriandrovým pestem

  • mladý zelený chřest 24-32 tenkých pazochů
  • mladý zelený chřest 24-32 ks
  • 1 ks listové těsto
  • 8 plátek šunka
  • 80 g parmazán nastrouhaný
  • 1 ks vejce na potření
  • sezam černý, na posypání

Pesto – 1 svazek koriandru, 1 hrst vlašských ořechů, 1 stroužek česnek, 80 ml olivový olej -100 ml, šťáva z 1/2 citronu, sůl a pepř

Suroviny na pesto vložte do mixéru, použijte koriandr se stonky a rozmixujte. Upravte konzistenci přidáním malého množství oleje. Odlomte dřevnaté konce chřestu. Plát těsta rozbalte a jemně rozválejte. Nakrájejte na 8 čtverců. Každý potřete pestem, položte na něj kousek šunky, několik chřestových pazochů a bohatě posypte mletým parmazánem. Překryjeme oba konce těsta přes sebe, přilepíme podélně rozšlehaným vejcem a dobře utěsníme. To samé uděláme u dalších čtverců. Svazky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky a vložíme na 20 minut do trouby předehřáté na 200 °C.

Koriandr – pěstování

V našich podmínkách se mu dobře daří a jeho pěstování nebude problém, pokud mu poskytnete podmínky srovnatelné s podmínkami v jeho domovině.

Kdy a kde pěstovat?

Pokud ho potřebujete pěstovat pro sběr listů, vysévejte ho v dubnu až květnu jemně pod povrch, hustě, plošně. Bude se vyvíjet na záhoně i v květináči – na záhoně ho můžete vysévat téměř kdykoliv a po celý rok budete mít po ruce nové listy. Pokud ji chcete vypěstovat ze semen, vysévejte ho do řádků, rozdělte semena dále od sebe, a až se semenáčky vyvinou, vyjednoťte je. Pečlivě je zalévejte, abyste zaručili, že sazenice dobře porostou. Koriandr roste téměř dva až tři týdny. Během vývoje se na koriandru mohou objevit mšice, v takovém případě je nejlepší nevyčkávat, aby se rozmnožily, a spláchnout je pryč proudem vody.

Jak pěstovat koriandr na parapetu

Doneste si potřebnou nádobu, nejlépe samozavlažovací, širokou nejméně 45 cm a hluboký 25 cm nebo široký nejméně 30 cm. Vyplňte dno keramzitem a na ni nasypejte speciální substrát pro pěstování bylin. Semena rovnoměrně rozprostřete po půdě a zakryjte je přibližně půlcentimetrovou vrstvou substrátu. Semena vysévejte hustě, abyste později nemuseli rostliny protrhávat.

Půdu udržujte vlhkou pomocí zavlažovače. Jakmile stonky koriandru dosáhnou 10 cm, začněte sbírat voňavé lístky. Do týdne odřízněte asi třetinu listů, abyste rostlině dodali energii k dalšímu rozvoji. Po dvou až třech měsících se vývoj zastaví a vy budete moci zasít nový trs do svého květináče až v době, kdy začnou listy usychat. Tímto způsobem můžete mít čerstvou bylinu a prvotřídní koření na okenním parapetu po celý rok.

Zavlažování bylinky

Druh zálivky závisí podle toho, v jaké fázi růstu se rostlinka nachází a jaké je období.

Zastřižení a péče bylinky

Rostlina se pěstuje velmi snadno, ale je velmi citlivá na mráz. Má ráda mírně vlhkou půdu, ale snese i občasná vedra. Zastřižení rostliny probíhá vždy kvůli sklízení lístků, kde si musíte hlídat počet lístků a délku rostlinky.

Hnojení, zemina

Rostlinky koriandru mají rády propustnou zeminu, která je obohacená zralým kompostem. Do půdy je potřeba doplňovat určité množství vápníku, který rostlina potřebuje.

Sklízení bylinky

Odříznutím sklízejte lístky. Ať tak či onak, na jedné rostlině by se neměla najednou odřezávat více než třetina lístků, aby se neohrozil její budoucí vývoj. Nové stonky použijte do koktejlů, pomazánek, zeleninových směsí, dresinků, polévek, na maso nebo k zelenině. Zbytky můžete usušit, nebo lépe zamrazit – rostlinu nakrájejte na malé kousky, vložte je do formiček na výrobu ledu a zalijte vodou nebo olejem. Semena koriandru sklízejte za suchého a teplého dne, když jsou nazelenalá nebo narůžovělá.

V té chvíli je usušte v domácím prostředí. Lze je použít buď celá, nebo rozemletá na prášek. Při vaření, pečení nebo jiné tepelné úpravě je přidávejte až na závěr, aby neztratila svou chuť a vůni. V případě, že promeškáte správnou dobu sběru, semena zestárnou a zhnědnou až ztmavnou, proto je šetřete pro výsev následující rok.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.