Celer je znám lidstvu již od dávnověku a první zmínky o něm jsou již ve starém Egyptě. Symbolizoval smutek a smrt. Dokonce se dostal i do Homérových básní. V dnešní době má využití jako kořenová zelenina a šťáva z celeru také pomáhá odbourat alkohol v krvi.
Co je to – Celer ?
Celer je kořenová zelenina, která patří k nejznámějším plodinám a zároveň k bylinám, které byly vyšlechtěny. Plod celeru obsahuje spoustu důležitých aminokyselin, jeho listy se podílí na příjmu vitamínů C a B. Kořen navíc obsahuje důležité minerály jako je zinek, železo, vápník, draslík, hořčík, chrom, sodík, jód a organické kyseliny.
Odkud pochází
První zmínky o celeru pochází ze starého Egypta.
Druhy
- Celer bulvový
- Celer řapíkatý
- Celer naťový
Jak ho poznat – velikost, barva, vůně
Celer je kořenová, silně aromatická, dvouletá bylina, která dala své jméno celé čeledi. Listy jsou klínovitě vejčité, dlouhé a lesklé. Plodem je dvounažka. Pro celerové nažky je charakteristická silice s typickým aroma. Slupka má žlutavě bílou barvu. Dužina je bílá.
Jak chutná
Celer má výraznou štiplavou chuť.
Použití Celeru
Celer je jedna z nejznámějších plodin, kterou využíváme především v kuchyni. Má mnoho léčivých účinků. Můžeme ho jíst jak syrový, tak i tepelně upravený. Listy celeru můžeme usušit a i přesto si zachovají své aroma.
Účinky
Celer má blahodárný vliv na naše zdraví a již staří Egypťané znali jeho léčivou moc. Celer pozitivně působí snad na každou část našeho těla. Ať už na vlasy, pleť, nehty, mozek, nervy, močový měchýř, ledviny, trávicí ústrojí nebo dýchací cesty.
- Reguluje hormony, bojuje s impotencí a zvyšuje plodnost
- Je vhodný pro diabetiky, zklidňuje a podporuje trávení
- Působí protizánětlivě
- Působí močopudně
- Zpevňuje cévy
- Detoxikuje tělo a odvodňuje organismus
- Snižuje riziko rakoviny žaludku
- Reguluje hladinu cholesterolu
- Pomáhá zlepšovat funkci ledvin
- Funguje jako projímadlo
- Pomáhá s regulací krevního tlaku
- Účinný pomocník při hubnutí
- Zklidňuje nervový systém
- Působí na bakterie a plísně v ústech
- Pomáhá při hubnutí
- Antibakteriální účinky
Léčba
Celer působí jako přírodní afrodiziakum a antibiotikum. Při jeho konzumaci se v trávicím traktu uvolňují aromatické silice, které nemilosrdně likvidují všechny viry, bakterie a plísně. Konzumovat ho můžeme v syrovém stavu nebo tepelně upravený.
Celer v kuchyni
V kuchyni najdeme pro celer široké spektrum využití. Zužitkujeme z něj prakticky vše, jeho kořen i nať, kterou můžeme i usušit. I po usušení si ponechá své výrazné aroma.
Jak zařadit do jídelníčku
Celer můžeme konzumovat jak syrový, tak i po tepelné úpravě. Je nedílnou součástí polévek a omáček, je výbornou přísadou do salátů, do nádivek, pomazánek, zapékaných či jinak upravovaných jídel, jako příloha k masu nebo si z něj můžeme udělat celerové chipsy, jako zdravou variantu těch nezdravých. Můžeme si z něj dokonce i upéct celerový koláč. Nať z celeru můžeme použít čerstvou jako dochucovadlo do polévek, pod maso nebo do salátů nebo na zdobení pokrmů. Můžeme ji i sušit, i po usušení si uchová své aroma.
Celer – recept
Celerový koláč s jablky
Ingredience
Těsto: 0.5 másla
0.5 celeru
200 g dětské krupičky
200 g vařených brambor
1 vejce
Náplň: 1 pudink
50 g cukru krupice
5 jablek
1 lžička skořice
Postup
Uvařené a vychladlé brambory, celer i máslo nastrouháme najemno. Přidáme vejce a mouku a vypracujeme těsto, z kterého uděláme dvě placky. Připravíme si dortovou formu, kterou vymažeme máslem. Pak připravíme náplň. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky a smícháme s pudinkem, cukrem a skořicí. Do dortové formy dáme jednu placku, na kterou dáme připravenou náplň. Náplň přikryjeme druhou plackou, kterou po upečení poprášíme cukrem a skořicí.
Celer – pěstování
Celer má poměrně dlouhou vegetační dobu. Pokud ho chceme vypěstovat ze semen, musíme počítat s tím, že semena vyklíčí za 2 až 3 týdny. S předpěstováním proto začínáme již v únoru nebo březnu buď ve skleníku nebo doma za oknem. Platí to jak pro celer bulvový, tak i pro listový a řapíkatý. Pokud ale chceme celer pěstovat z předpěstovaných sazeniček, bude lepší s jejich nákupem počkat až do konce dubna.
Kdy a kde pěstovat
Celer můžeme pěstovat jak na zahradě, tak i v truhlíku na balkoně. Pokud pěstujeme celer ze semen, je důležité, abychom poté, co nám vyklíčí semena a rostlinku budeme muset přepichovat do pěstebních nádobek, zkrátili hlavní kořen asi o třetinu. Podnítí se tím růst kořenového systému. Sazeničku s několika pravými lístky zasadíme tak hluboko, aby srdéčko rostlinky zůstalo nad povrchem. S přesazováním ven nespěcháme, klidně počkáme na květen až začátek června. Důležitá je venkovní teplota, nesmí být nižší než 10°C.
Zavlažování
Celer je velký žíznivec, proto ho musíme zalévat opravdu hodně. Zejména v červenci a srpnu je zálivka hodně důležitá. Půdu musíme udržovat vlhkou, pozor ale na přemokření, nesmí se tvořit loužičky. Zaléváme brzy ráno nebo večer odstátou nebo dešťovou vodou.
Zastřižení a péče
Celer nepotřebuje žádnou zvláštní péči. Jen je potřeba mu dát více zálivky a živin. A také ho ochránit proti chorobám a škůdcům.
Hnojení a zemina
Celer musíme vysadit na vrstvě hnojiva nebo ho během sezony přihnojovat organickým hnojivem. Pokud ho vysadíme na vrstvě hnojiva, obejdeme se během sezony bez přihnojování. Celer je náročný na živiny, pokud pěstujeme řapíkatý nebo listový, ten vyžaduje i dostatek dusíku. Pro bulvový celer volíme hlinitější půdu, pro řapíkatý nebo listový půdu písčitou.
Sběr
Celer je nutné při sběru ze země vyrýt, díky kořenům drží v zemi opravdu pevně. Po vyndání kořeny odkrojíme a nať odkroutíme. Sklízíme podle potřeby od konce léta. Jakmile ale začnou hrozit přízemní mrazíky, sklidíme celou úrodu. Nejlepší místo pro uchování je nádoba s pilinami kterou uchováváme ve sklepě.