Máta peprná

Téměř každý dokáže rozpoznat vůni máty. Tato voňavá bylina by se neměla v létě ve vaší zahradě ztratit. Na zimu ji usušíte, zamrazit a využijete ji při různých nemocech, až do následujícího roku. Tato báječná bylinka se hodí nejen pro přípravu běžného kubánského mojita a měla by mít bezesporu své místo ve vaší domácí lékárničce.

Co je to – Máta peprná

Máta peprná se latinsky nazývá Mentha piperita nebo Mentha × piperita. Kromě toho se běžně setkáte s mnoha lidovými názvy, které znějí jako máta peprná, balšám nebo větrové koření. Jedná se o vytrvalou bylinu, za jejíž původní domovinu je považována Británie nebo celá západní Evropa, ale postupem času se máta peprná rozšířila i do dalších částí světa. V současné době se vyskytuje až ve čtyřiceti odlišných druzích.

Odkud pochází

Máta peprná pochází z Británie a západní Evropy, ale byla také známá u Egypťanů. V dnešní době ji najdete prakticky kdekoliv.

Druhy

  • Máta peprná
  • Zelená máta
  • Zázvorová máta
  • Jablečná máta
  • Máta dlouholistá
  • Čokoládová máta
  • Máta polní
  • Kočičí máta
  • Marocká máta
  • Brazilská máta

Jak ji poznat – velikost, barva, vůně

Oddenek máty peprné má podzemní výběžky, lodyha je přímá, čtyřhranná, okrajově chlupatá nebo lysá a nahoře se větví. Má řapíkaté úbory s kopinatými až aplaudovanými okraji. Květy mohou být růžové až purpurové a jsou uspořádány v hustých, lichozpeřených svazečcích. Rostliny jsou 50 až 80 cm vysoké.

Jak chutná?

Chuť máty peprné je opravdu velmi výrazná a jakmile ji máte v jídle, poznáte ji – jde o silnou aromatickou chuť a vůni peprmintu.

Použití – Máta peprná

Máta podporuje správné fungování žaludku a celého trávicího traktu, posiluje obranyschopnost a imunitní systém, pomáhá relaxaci a odpočinku, neutralizuje nadýmání a napomáhá normální funkci dýchacího systému. Jako inhalace je vhodná při onemocnění dýchacích cest.

Účinky bylinky

  • Pozitivní účinky na trávení
  • Podporuje vylučování žaludečních šťáv
  • Podporuje funkci jater, slinivky břišní nebo žlučníku
  • Pomáhá při nadýmání a nechutenství

Léčba

Máta peprná je předepsána při nachlazení. Rýma, kašel, bolest v krku nebo bolest hlavy – pro všechny tyto potíže máta peprná má pozitivní vliv. Máta peprná podporuje činnost jater, slinivky břišní nebo žlučníku. Díky svým účinným látkám působí protizánětlivě. Užívá se při nedostatku spánku, stresu nebo při migrénách a bolestech hlavy. Máta posiluje nervy, ale také působí jako nápoj lásky.

Kromě toho se využívá ke snížení krevního tlaku a k posílení srdce. Máta se navíc dá využít i zevně, a proto se často přidává do různých kúr a balzámů. Mentol obsažený v mátě peprné příjemně chladí a znecitlivuje. Tímto způsobem ovlivňuje bolestivost, podráždění nebo mravenčení. Úspěšná je například při léčbě dermatitidy nebo kopřivky.

Bylinka v kuchyni

Čerstvou mátu používáme do nádivek, marinád na maso, do mletého masa, k jehněčímu, šašlikům, luštěninám, do sýrů, pomazánek a omáček. Nejznámější využití je v chlazených nápojích, k výrobě sirupů a dezertů.

Recept – Máta peprná

Mátový sirup

Mátový sirup připravíme tak, že začneme s přípravou cukerného sirupu – 500 g cukru na 1 litr vody. Cukr se nechá povařit a přidá se 60 gramů přírodně nasbírané a nasekané nebo rozmixované máty. Jakmile se tato směs povaří, odstaví se a poté se nechá zcela vychladnout.

Máta peprná – pěstování

Bylinku je možné si vypěstovat nebo koupit čerstvou či usušenou.

Kdy a kde pěstovat?

Ze semen dokáže vypěstovat mátu pouze jen někdo. Lepší je sehnat si malé sazeničky a ty zasadit na začátku jara či podzimu do vlhké půdy. Rostlinka je citlivá na chlad ale stejně tak i na ostré sluneční paprsky. Ideální je tedy polostín.

Zavlažování bylinky

Rostlinka potřebuje k životu pravidelnou zálivku. V případě, že se o ni budete dobře starat, vydrží vám až pět let.

Hnojení, zemina

Bylinku je potřeba jednou začas přihnojit granulovaným hnojivem nebo kompostem. Bylinka preferuje především humózní, hlinité a hlinitopísčité půdy.

Sklízení bylinky

Z bylinky se sbírá pouze nať a listy. Nať je nejlepší sklízet před rozkvětem máty (což probíhá od červena do září). Sušit ji můžete ve stínu nebo ve speciální sušičce potravin. Z listů lze vylisovat olej nebo je zamrazit.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.