Známá také pod názvem kalina, kalinka nebo kyselinka je malá, stálezelená rostlina, polokeř. Roste v celé Evropě, Severní Americe a Asii a dokonce i za polárním kruhem. Její využití najdeme v léčitelství a farmaceutickém průmyslu. Brusinka obsahuje vitamíny A, C, E, B5 a minerály hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor, sodík, chrom, jód.
Co je to – Brusinka
Brusinka (Vaccinium) je nízký plazivý keřík z čeledi vřesovcovitých, který u nás roste na horských stráních a v suchých borových lesích. Bobule červené barvy jsou jedlé, nahořklé a kyselé. Brusinka obsahuje množství vitamínů i minerálů, kyselin, antioxidantů, tříslovin a flavonoidů.
Odkud pochází
Brusinka pochází z celého mírného pásma severní polokoule.
Jak ji poznat – velikost, barva
Brusinka je malý, stálezelený plazivý keřík dorůstající do výšky až 20 cm. Nadzemní stonek je zdřevnatělý. Horní strana listů se leskne a má tmavě zelenou barvu. Spodní strana je pak šedomodrá až šedozelená. Květy v hroznovitém květenství mají bílou až růžovou barvu. Brusinka kvete od května do července. Plodem je brusinka, bobule o velikosti cca 5 mm, která je jedlá, nahořklá a kyselá. Plody dozrávají v srpnu až říjnu.
Jak chutná?
Brusinka je nahořklá a kyselá.
Použití Brusinky
Brusinky se zpracovávají v potravinářství jako sušené nebo čerstvé, na vaření kompotů a marmelád nebo jako příloha k divočině a k doplnění dalších jídel. Její listy se využívají pro přípravu nálevu. Uplatnění ale našla i ve farmaceutickém průmyslu.
Účinky
- Posiluje imunitu
- Působí jako antioxidant
- Pomáhá při prevenci ledvinových zánětů
- Pomáhá při zánětech močových cest
- Pomáhá při zánětech střev a při průjmu
- Působí proti horečce
- Potlačuje únavu
- Močopudné účinky
- Desinfekční účinky
- Působí protizánětlivě
- Pomáhá při revmatismu a dně
- Pomáhají při hubnutí
- Snižuje hladinu cukru v krvi
Léčba
Brusinka nám pomůže při celé řadě zdravotních problémů. Ve farmaceutickém průmyslu se přidává do doplňků stravy, které jsou určené na léčbu problémů s močovým ústrojím. Z listů si můžeme připravit čajovou směs, která má desinfekční a močopudný účinek, pomůže nám při průjmu, léčbě cukrovky a některých nemocech žlučníku. Nejvhodnější příprava brusinkového čaje je za studena 8mi hodinové máčení lístků. Před použitím krátce povaříme a necháme louhovat do pokojové teploty. Brusinky pak můžeme jíst sušené nebo čerstvé. Nedoporučujeme bez porady s lékařem domácí léčbu těhotným a kojícím ženám. Rovněž by jsme neměli brusinky konzumovat v nadměrném množství.
Brusinka v kuchyni
Brusinky se staly nedílnou součástí naší kuchyně, najdeme pro ni široké spektrum využití. Může tak být ozdoba kaše či dezertu nebo skvělá svačina.
Jak zařadit do jídelníčku
Z brusinek si můžeme připravit kompot, marmeládu, müsli, šťávu, omáčku nebo je můžeme přidat k masu. Hodí se k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Konzumovat je ale můžeme jak čerstvé, tak i sušené. Sušené plody jsou oblíbenou pochoutkou, musíme však při kupování v obchodech dávat pozor, jestli opravdu kupujeme sušené brusinky. Obchodníci totiž s oblibou zaměňují brusinku s klikvou velkoplodou. Ta vypadá i chutná totožně, neobsahuje ale tolik účinných látek.
Brusinka – recept
Brusinkový kompot
Ingredience:
- 500 g brusinek
- 250g cukru (lze dát i víc,záleží na chuti)
- mletý koriandr
- mletý kardamon
- skořice
- hřebíček
- badyán
- citronová kůra
Postup:
Brusinky opláchneme, dáme do hrnce a přivedeme k varu. Pěnu, která se nám během vaření bude tvořit, postupně odstraňujeme. Jakmile se nám brusinky uvaří, přidáme cukr a koření. Poté vaříme ještě 10 minut. Podle chuti můžeme ještě dosladit. Přelijeme do sterilizovaných sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Brusinka – pěstování
Brusinku si můžeme vypěstovat na zahrádce nebo i doma v květináči.
Kdy a kde pěstovat
Nejideálnější doba pro výsadbu brusinky je jaro a podzim, můžeme ji ale vysazovat po celý rok. Dobře se ji bude dařit jak v nížinách, tak i ve vyšších nadmořských výškách do 1000 metrů. Pěstování je jednoduché, bude se ji dařit i tam, kde jiné rostliny nechtějí růst. Potřebujeme k tomu ale kyselou půdu s rašelinou a nízkým obsahem živin. Volíme polostinné stanoviště, přímé slunce jim škodí. Brusinku můžeme pěstovat jak doma v květináči, tak třeba i na balkoně nebo na zahradě. Pro pěstování v květináči zvolíme menší odrůdy. Brusinky můžeme vypěstovat ze semínek, které koupíme v zahradnických potřebách, ale tento postup je velmi náročný. Volíme proto nákup již předpěstovaných sazenic. Velmi dobře bude vypadat ve společenství vřesovištních rostlin v okrasné části zahrady. Velkou výhodou je, že brusinky nebývají napadené žádnými škůdci.
Zavlažování
Brusinky zaléváme jedině odstátou dešťovou vodou, tvrdé vody totiž obsahují vápník, který brusinka nesnáší. Svědčí jim vlhká půda, musíme ale dávat pozor na přemokření, kořeny pak mají tendenci postupně odumírat.
Zastřižení a péče
Pěstování brusinek nepotřebuje žádnou zvláštní péči. Pouze starší rostlinky, šesti až sedmi leté brzy na jaře zastřihneme na výšku přibližně 7 cm. A i když jsou brusinky mrazuvzdorné, doporučujeme je pro lepší ochranu na zimu přikrýt chvojím. V záhonu by se také neměl nacházet žádný plevel, pomoci si můžeme mulčováním, které kromě ochrany proti plevelu poskytne rostlinkách optimální vlhkost.
Hnojení a zemina
Hnojivo volíme bez vápenatých složek, použít můžeme například hnojivo pro azalky a rododendrony. Zemina je nejvhodnější kyselá s rašelinou a nízkým obsahem živin. Volíme například substrát pro kyselomilné rostliny.
Sběr
Některé druhy brusinek nám poskytnou úrodu 2x do roka. Ty které mají úrodu jednou ročně dozrávají v období od července do října.