Nejpoužívanější suplementy a vitamíny u rekreačního fitnessáka

Máte vyvážený jídelníček, cvičíte o sto šest a rádi byste svoje tělo obohatili také o vitamíny a suplementy? Jenže z toho množství, které se při otevření e-shopů objeví, nevíte, po kterých sáhnout? My to víme, a nenecháme si to pro sebe!

Na úvod vás ale zklameme, protože žádná zázračná pilulka nebo prášek, které vám zajistí nepřekonatelnou sílu a vysněné tělo hned po prvním týdnu užívání, neexistuje. Nutno říci, že suplementy a vitamíny slouží pouze jako doplňky stravy, které nám mohou v mnoha věcech pomoci.

Základem je pevná a vyvážená strava

Je třeba myslet na to, že doplňky stravy se nejmenují doplňky jen tak pro nic za nic. V žádném případě by tedy neměly nahrazovat základní, pevná, jídla ve vašem jídelníčku. Ze všeho nejdřív se ujistěte, že máte ve své stravě dostatek makroživin, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Pokud některá z těchto složek chybí, naruší to nejen výkonnost při vašich trénincích, ale také regeneraci, kterou vaše tělo potřebuje.

Jaké suplementy a vitamíny mají skutečně smysl?

Pojďme se tedy podívat na ty, které vás skutečně obohatí a pomohou vám na vaší cestě za vysněným tělem.

Suplementy

Syrovátkový protein

Asi jako první suplement, který vás ze světa fitness napadne, je starý známý protein. Stále platí, že pokud byste si měli koupit pouze jeden jediný suplement, protein je ten pravý. Patří k těm nejzákladnějším, který by měl ve své spíži mít každý fitnessák, ať už začíná nebo cvičí nějaký ten pátek.

Proč zrovna protein?

Určitě už jste ve fitness centru narazili na někoho, kdo si bezprostředně po tom, co vyjde z šatny, objednává na baru protein.

Nějakou chvíli po náročném tréninku není totiž vaše tělo připravené na trávení pevného jídla, a proto je tekutá strava tím správným řešením. Syrovátkový protein navíc obsahuje velké množství leucinu, který stimuluje proteosyntézu, a tím podpoří růst svalové hmoty a lepší regeneraci. 

Výborně se také hodí na svačinu, když zrovna nestíháte a nemáte čas připravit si kvalitní jídlo. Doplní potřebné bílkoviny, je jednoduchý na přípravu a milovníci sladkého jistě ocení velký výběr příchutí.

Kreatin

Pokud se na chvíli budete bavit o suplementu, který přináší převážně zdravotní benefity, určitě je třeba zmínit právě kreatin. Běžní sportovci suplementující kreatin pocítí nejen nárůst síly, ale také svalové hmoty. Je nám jasné, že pokud právě po tom toužíte, jistě vás tento suplement více než zaujal. Z množství druhů kreatinu by se vám ale mohla zatočit hlava. Jaký je tedy ten nejlepší?

Kreatin monohydrát

Vědecké studie prokázaly, že právě kreatin monohydrát je tím pravým, po kterým byste měli sáhnout. Určitě vás potěšíme i tím, že je zároveň mezi kreatiny nejlevnějším. Při jeho koupi si ale dávejte pozor, aby se opravdu jednalo o 100% monohydrát.

TIP: Kreatin – co je to a kolik ho užívat

Vitamíny

Multivitamín

Ne každý den je pocvícením z pohledu příjmu vitamínů. Zde doporučujeme využívat multivitamínové doplňky stravy, které obsahu komplexní zdroj základních vitamínů a minerálů (například B, C, D – hlavně D3, zinek, železo apod).

TIP: Jaké vitamíny brát při dlouhodobém cvičení?

Kromě toho se vyplatí vsadit na další dva doplňky, které jsou obvykle zastoupeny v multivitamínech málo, vůbec (nebo aktivnímu sportovci denní dávka nestačí).

Omega 3 mastné kyseliny

Věděli jste, že jsou vitamíny, které si tělo samo nedokáže vytvořit? Mezi ty patří například i Omega 3 mastné kyseliny, populární vitamín zmíněn snad v každé druhé televizní reklamě. Má to ale svůj důvod! Je to totiž výborný zdroj nenasycených mastných kyselin s vysokým obsahem EPA (kyselina eikosapentaneová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), které se nenachází v našem běžném jídelníčku.

Proč omega 3 doplňovat?

Mezi zdravotní benefity pak můžeme zařadit například zdravé klouby, snížení rizika určitých typů rakoviny, a mnoho dalších. Navíc mají Omega 3 schopnost zabraňovat katabolismu svalové hmoty u sportovců.

TIP na článek: Svalová horečka – jak ji poznáme a co na ni platí

Hořčík

Stejně jako u všech vitamínů a doplňků stravy, i v tomto případě bychom si měli pohlídat, abychom v těle měli dostatek hořčíku (magnesium). Je totiž známo, že právě hořčíku má celková populace nejméně a často ho lidé podceňují. Naše tělo po něm touží hlavně ve chvíli, kdy trpí stresem, psychickým i fyzickým vytížením, a nebo nemocí.

Proč vsadit na hořčík?

Dnes už snad každý ví, že nedostatek hořčíku rovná se křeče. A je tomu opravdu tak. Když máme křeč, je to nejen nepříjemné, ale také nám tím dává tělo najevo, že se mu něco nelíbí.
Křeče nejsou ale to jediné, od čeho nám může hořčík pomoci. Přispívá také například ke snížení únavy a vyčerpání, k činnosti svalů, nervové soustavy a psychice a v neposlední řadě také k udržení stavu kostí a zubů.

Od Veronika Balíková

Na první pohled křehká holka, která většinu času tráví v posilovně zvedáním těžkých vah a trénováním klientů. Mimo jiné spravuje firmám sociální sítě a když se potřebuje na chvíli zastavit, hltá jeden dokument a podcast o zločincích za druhým. :-)